szerelem tanítás ölelés szeretet Császár Zsanett köszönet kifejezés
Lehet baráti, szülői vagy szerelmes, szenvedélyes vagy bátortalan, féltő vagy kétségbeesett, rövid vagy hosszú - az ölelésnek ezer arca van, és mindegyikben ott munkál a szeretet. A mi családunkban mégsem volt divat a puszilgatás, a babusgatás.

Anyám gondoskodással fejezte ki az érzéseit. Ínycsiklandó falatokat készített nekem, esténként elalvás előtt kikészítette a ruháimat, elvitt az edzésekre, segített a leckében stb. Valószínűleg a családi minta is közrejátszott abban, hogy később, amikor valaki megpróbált átölelni, iszonyú zavarba jöttem, és nem tudtam, hogyan viselkedjek. A legfurcsább az egészben, hogy - bár egyértelmű volt a passzivitásom - az emberek mégis mindenáron hozzám akartak érni.

A mai napig emlékszem, mennyire kiborultam, amikor ismerős nénik, bácsik csipkedték az arcomat, és össze-vissza puszilgattak. Utáltam minden ehhez hasonló testi kontaktust - egészen addig, míg meg nem ismertem az első igazi szerelmemet. Neki köszönhetem, hogy érzelmileg és fizikailag is kinyíltam más dimenziók felé.

Forrás: Shutterstock

Ez volt az egyik legjobb dolog, ami valaha történt velem. A karjaiban megtapasztaltam, hogy milyen pozitív hatást gyakorol rám már egyetlen érintés is. Amikor szorosan átölelt, éreztem, hogy hihetetlen nyugalom és kiegyensúlyozottság árad belőle felém. Olyankor mindig kisimult a lelkem, és elmúltak a félelmeim, a kételyeim.

Azt hiszem, mindannyian jobban tudnánk működni, ha gyakrabban ölelnénk át egymást. Én is csak lassan ébredtem rá, hogy ez az egészen hétköznapinak tűnő dolog mekkora erőt, hatalmat rejt magában. Persze, folyamatosan kellett gyakorolnom. Hosszú utat tettem meg, mire kezdtem megérteni, milyen blokkok akadályoztak a valódi érzelmek kimutatásában. Ma már örülök azoknak a pillanatoknak, amikor ilyen elemi, lecsupaszított módon kapcsolódok másokhoz - és nagyon gyakran teszem ezt.

Az elmúlt évek során sokféle ölelést ismertem meg: jókedvből fakadót, támogatót, védelmezőt, spontánt, és olyat, ami ott és akkor életmentő volt. Mindegyik más és más, de közös bennük, hogy szimbolikus kötést hoznak létre a két ember között.

Mire jó még az ölelés?

  • Növeli az önbecsülést.
  • Fejleszti az empátiakészséget.
  • Elűzi az álmatlanságot.
  • Csillapítja a fájdalmat.
  • Csökkenti a félelemérzetet.
  • Pozitív hatással lehet a depresszióra, a szorongásra.
  • Megtanít a jelenre koncentrálni.

Érdemes figyelnünk, hogy rendszeresen jelen legyen az életünkben. Te hány ölelést adsz, és hány ölelést kapsz egy nap?

Az érintés hatalma a szívrehttp://www.she.hu/herself/20180831-az-erintes-hatalma-a-szivre-lovay-fruzsi.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.