személyiség beolvadás társadalom utánzás mainstream megfelelés Radakovics Viki különbözni unalmas klisé
Mi, emberek általában követjük, amit a többség diktál. Nem csoda, hiszen már az óvodában is erre nevelnek: akkor is csukd be a szemed a déli alvásnál, ha te nem alszol, és tegyél úgy, mintha szundítanál...

Szóval, játszd meg magad, és színleld, hogy te is követed a nyájat! Ez alapján tényleg nem meglepő, hogy felnőtt korunkra teljesen belénk ivódik: amit a többség szeret/tesz/követ, az csak jó lehet. De mi van akkor, ha én köszi, nem kérek ebből?

Vásárolj, és fogyassz!

Kezdjük a legkézenfekvőbb dologgal! A fogyasztói társadalom időnként kivet magából egy-egy favorit márkát/terméket, amit mindenki hájpol. Na, de miért kéne nekem mindenből pont az, amiért mindenki áhítozik? Biztos, hogy az én igényeimet is kielégíti a legújabb mobil, amiért a hűséges rajongók már a megjelenés napján - nyitás előtt 3 órával - sorban állnak?

Az ár-érték aránnyal mi van? Megéri egyáltalán? Vagy ami még fontosabb: szükségem van erre a sok funkcióra? Ki fogom használni az új kütyüt? Hát, nem hinném...

Csak a modellalkat lehet szép...

Ezt diktálja a közízlés: aki nem modellalkat, az csúnya. Mondjuk, ez már kissé alakul, de akkor is! A molettek vagy a soványabb lányok és fiúk is lehetnek szépek. Mert azt, hogy valaki vonzó-e, nemcsak a népszerű 90-60-90 arány határozza meg. Ha nem a klasszikus homokóra/kigyúrt típus jön be, vállald fel nyugodtan! Hidd el, jobb lesz!

Forrás: Shutterstock

Mindig csak a magassarkú...

Ugyanez igaz az öltözködésben: a közízlés akarja meghatározni, mit vegyek fel. Ám ha nekem nincs kedvem magassarkúban és szűk ceruzaszoknyában sanyargatni magam, akkor nem fogom - pláne nem télvíz idején, vagy ha szakad az eső. Hiába kiáltották ki a divatguruk, hogy csak így lehetek nőies, én ezzel nem értek egyet, így letojom az ilyen véleményeket.

Ha olyan kedvem van, tűsarkú helyett felveszem az acélbetétes bakancsomat, és még állásinterjúra is abban megyek. Ha kellesz, így is kelleni fogsz. #truestory (Nyilván ésszerű keretek között. Ha például személyes ügyfélkapcsolati manager vagy, ez a verzió nem játszik.)

Star Wars? Hagyjál már!

A zenei és a filmes ízlés kapcsán is a tucat a nyerő. Mindenki ajnározza a Star Wars-t vagy a Gyűrűk urát - engem meg egyszerűen nem érdekel. Nem fogok csak azért elmenni a moziba, mert mindenki elmegy. Ha valaki szerint ezek alapművek, szíve joga így gondolni. Ám ezzel engem még nem vesz rá, hogy megnézzem ezeket a filmeket.

Neked is volt olyan élményed, amikor csak azért álltál be a sorba, mert mindenki más úgy tett? Ugye, hogy milyen rosszul érezted magad tőle? Nem mindig az a legjobb, amire mindenki rá van feszülve. Ha nem tetszik valami, vállald fel! Merj különbözni! Attól csak értékesebb leszel.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.