párkapcsolat emoji chat matrica Balogh Orsolya szerelmi vallomás szavak kommunikáció
Én is bírom a chaten küldhető matricákat. Cukik, viccesek. Van is egy-két kedvencem közöttük - pláne a macskásak, meg a Száguldó Usagyuuun, és a Vagány Bettakuma.

Néha egyet-egyet tényleg bele lehet szúrni a beszélgetésbe. De amikor már valaki telefonján elkopott a kijelző ott, ahol a matrica jel helyezkedik el, mert ötmilliót küld sorozatban, annak a legszívesebben kivenném a kezéből a készüléket, és elhajítanám a francba! Mert mi a fenéért nem lehet szép magyar mondatokkal kommunikálni?!

Egyesek javarészt a virtuális világban élik az életüket. Ez van, beszippantott minket a mátrix: már a neten kell párt keresni, barátkozni, randizni, szórakozni - főleg a Facebookon. Miért fagyjon vagy süljön meg az ember, ha otthon, a kényelemben is lehet videochatelni meg prüntyögni egymásnak?

Nem vitatom ennek a hasznát, csak éppen akad néhány hátránya is, amit nem veszünk észre: az, hogy a valódi élményeket és a valódi kapcsolatokat áldozzuk fel rituálisan a Facebook oltárán.

Az még hagyján volt, amikor a szülők - és az idősebb korosztály - felfedezték a matricák világát, bár attól is az agyérgörcs kerülgetett. "Puszi, vigyázz magadra" - írta anyám, és utána minimum tíz matricát bevágott a végére. A telefonom meg pittyeg-rezeg-centrifugál, mert ő tolja ezerrel az összes csókos, szíves matricát, amit talál.

Forrás: Shutterstock

Legutoljára már a párom is kiverte a biztosítékot. Most, hogy száguldó nete van az ultramodern hiperkütyüjén, és bejönnek neki is a matricák, ő is átszokott a matrica nyelvre. Először csak egyet-egyet küldött. Muhaha, ismerem én ezt, sokaknál kezdődik egy-egy matricával, a végén pedig elkapja a gépszíj, és nem bír leállni a lövöldözésükkel.

A pasimról tudni kell, hogy amúgy sem egy szószátyár típus - személyen sem, nemhogy írásban. Ő egy csendes, visszafogott ember - aki újabban megtalálta a módját, hogyan fejezze ki magát: és ahelyett, hogy mondjuk Salvador Dalít lepipáló képeket festene, a matricák világában lelte meg az önkifejezés kulcsát.

Előbb csak egyet küldött, amivel minden bizonnyal azt akarta kifejezni: szeret. Visszaküldtem egyet neki én is, de a második, harmadik ilyen cserebere után rákérdeztem: szavakkal már nem megy? Erre jött az, hogy minek, így is tudom, mit akar. Hát nem mindig...

Úgyhogy "boldog" vagyok - mert idáig sem volt egyszerű kommunikálni vele vagy másokkal, de amióta bejöttek a matricák, még inkább leredukálódott a valódi párbeszédek száma. Most már csak úgy érdeklődnek a hogylétem felől a rokonok és a barátok, hogy bedobnak egy matricát üzibe, és találjam ki, mit jelent: "S.O.S." Gáz van, éhesek, szomjasak...? Vagy azt kérdik vele, hogy "Mi a franc van veled?" Mivel nincs egy igazán kifejező "Köszönöm, jól vagyok!" matrica, meg egyébként is szeretem az írott nyelvet, én visszaírok nekik.

Meglehet, hogy zombi apokalipszis söpört végig a világban, csak nem tudok róla: itt maradtam egy kihaló faj egyedeként, aki szereti a személyes kommunikációt meg az írogatást, és nem hajlandó teljesen átadni magát a matrica nyelvnek. Talán belőlem fogják kivonni az elixírt, ami visszaállítja a rendet a világban.

Mennyi időt pazarolsz a napodból az internetre?http://www.she.hu/nofilter/20180418-mennyi-idot-pazarolsz-a-napodbol-az-internetre-kereskedo-emoke.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.