Egy kisgyereknek is lehet már mesélni a kábítószerek hatásáról

A kábítószer minden szülő rémálmainak egyike. Hiszen hiába okos egy kamasz gyerek, és rendelkezik stabil értékrenddel, elég egy gyenge pillanat, és hozhat egy rossz döntést. Kíváncsiságból, vagy akár a többiek nyomásának hatására is.

Anyaként utánaolvasva a témának, megnyert magának a korai megelőzés elmélete. Eszerint minél hamarabb vetjük el a magot a kicsi elméjében a kábítószer ártalmas hatásairól, annál nagyobb eséllyel veszi ezt a tényt később is figyelembe. Hiszen nagyon sokat jelent, hogy milyen információval találkozik egy téma kapcsán először - bármiről is legyen szó. 

Forrás: Shutterstock

Ha például egy gyerek az iskolatársaktól hall először - sajnos legtöbbször vicces - sztorikat arról, mit csinált a nyolcadikos Benő befüvezve, akkor már késő. Mert az első beszélgetés során "jófejségnek", lazaságnak tüntették fel a fűfogyasztást. Anyuék persze azt mondják majd otthon, hogy ez rossz és veszélyes - de hát köztudott, hogy a szülők mindent túlparáznak. Még egy hülye jégkrémtől is kétségbeesnek októberben - gondolja a gyerek.

Kicsi korában viszont még feltétel nélkül elfogadja a belétáplált okosságokat. Sokszori figyelmeztetés után ugyan, de örökre rögzül a buksijában, hogy nem nyúlunk a konnektorba, mert halálos. Ezt akkor is elfogadja, ha nem érti, hogyan működik az áram, és hogy hat az emberi szervezetre. És 14 évesen sem fog poénból belenyúlni. Még akkor sem - ha esetleg heccből -, erre biztatják a többiek.

Ezért úgy döntöttem, hogy jobb minél hamarabb szóba hozni a témát. Ezt követően az esti mesékben a főhőssel, Sünikével, néha egészen különös dolgok estek meg. Például jött egy idegen az erdőbe, és sosem látott csemegével kínálta a rosszkedvű sünt. Azt ígérte, hogy attól majd jobb hangulata lesz. Csakhogy Sünike a jókedv helyett mindenféle butaságot látott: szörnynek képzelte az óriási tölgyfát, és vérszomjas ragadozónak a legjobb barátját, Nyuszikát. Fel is kapta a seprűt, és azzal kergette a "fenevadat", majdnem fejbe is verte szegényt. A többi erdőlakó alig tudta megakadályozni ebben. Másnap aztán szomorú volt, és szégyellte magát, amiért a furcsa csemege hatására ilyeneket tett.

Forrás: Shutterstock

A mese jól sikerült, sokat nevettünk egy-egy viccesen tálalt részlet közben. A történet végén viszont beszélgettünk arról, hogy sajnos a valóságban is gyártanak buta emberek olyan szereket, amiktől hasonlóan viselkedhet valaki, mint Sünike. Ami megváltoztatja a fejünkben a valóságot, és magunkra vagy másokra veszélyes tettekre késztethet.

Kiválóan el lehet ezt magyarázni egy kisgyerek szintjén, és így ők is képesek megérteni a fontos üzenetet. A mese pedig számtalan módon variálható a későbbiekben: például a főszereplő hiheti azt a furcsa bogyók hatására, hogy repülni tud. És milyen jó, hogy az utolsó pillanatban megmenti a bölcs bagoly, mikor le akar ugrani egy szikláról.

Persze, nem azt mondom, hogy folyton ezzel traktáljunk egy ötévest. Időnként azonban érdemes egy-egy új történet kapcsán szóba hozni a témát. Így a magától értetődő szabályok mellé szépen bekerül az is, hogy "sosem fogyasztunk kábítószert". Ha már nagyobb a gyerek, kiegészülhet a tudása azzal, hogy ezek a szerek milyen károkat okoznak a szervezetben. Hogyan és miért teszik ezeket titokban mások italába, ételébe stb. 

Szeretnék olyan világban élni, ahol nem kell ilyesmin aggódnom, de sajnos ez nem rajtam múlik. Egyetlen eszközként a megelőzés áll rendelkezésünkre. Érdemes élni vele.

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?