iWiW nosztalgia internet MyVip Pónya Papp Andrea Chat.hu
Költözködni mindig időigényes és fárasztó dolog. Eleinte gyors vagy, sietősen, különösebb válogatás nélkül pakolsz be a kartondobozokba. Ám egyszer csak kezedbe kerül egy poros cipősdoboz...

Amiben a lepréselt virágtól a mozi- és koncertjegyeken át, a ma már érthetetlen okból megőrzött rózsaszín masniig minden van. És az idő megáll, majd lassan elkezd visszafelé pörögni.

Amikor a régi, leharcolt laptopom lecseréltem egy újra, velem is ez történt. Eleinte válogatás nélkül pakoltam a mappákat, töröltem pár felesleges fájlt, de aztán egyszer csak rábukkantam valamire. És hirtelen ott egyensúlyoztam a nosztalgikus érzések fekete lyukának eseményhorizontján, és hagytam, hogy beszippantson az emlékezés. Visszafelé, egy olyan régi világba, amikor még pezsgőt bontott az ember, ha sikerült szereznie egy meghívót az IWIW-re.

Forrás: Shutterstock

A kétezres évek eleje ez. Pörögnek a netes fórumok, a chatek virágkorukat élik, akinek nincs profilja a MyVipen, az csak feleslegesen foglalja a helyet a galaxisban. Vagy legalábbis senki nem vesz tudomást a létezéséről.

Egy rég elfelejtett mappában a chatről lementett beszélgetést találtam. Bizonyára a macska léphetett rá a print screen gombra a billentyűzeten, mert egyébként semmilyen fontos tartalma nem volt a lefotózott szövegnek. Ám arra mégis jó volt, hogy eszembe jusson az idő, amikor a gyerekcipőben járó chatszobában ezer felhasználó egyidejű belépésénél órákra összeomlott a rendszer.

Amikor azt gondolták, hogy moderátorokra semmi szükség, hiszen egy közösség mindig moderálja önmagát. Kitaszítja magából a renitenseket. Persze aztán rájöttek, hogy ez nem így van. Megszületett az első troll generáció, no meg az őket etető állatbarátok és a virtuális világ örök szélmalomharcát vívó donkihóték, az adminok hadserege.

Emlékszem, amikor először beléptem a chatre, és Bubi1977 "leprivizett". Nem húzta el az ismerkedős szakaszt, rögtön a lényegre tért. Egyetlen kérdést tett fel: "Kamcsi?" Én azt sem tudtam, hogy ez mit jelent. Aztán türelmesen elmagyarázta, hogy virtuális szexre gondol, kamerán keresztül. Kinevettem, de közben sajnáltam is.

Forrás: Shutterstock

Mert a fejemben elkezdett pörögni egy film a kisgyerek Bubi1977-ről, akit súlyos traumaként ért, hogy kapott egy hintalovat karácsonyra, de csak videófelvételről nézhette. És azóta bennragadt ebben a fétisben. Ez volt a csetélet pöcegödör része.

De ugyanakkor találkozhattál nagyszerű, érdekes emberekkel is. Olyan barátságokat kötöttem ott, amik a mai napig élnek, akár úgy is, hogy személyesen még sosem találkoztunk.

A virtuális tér hasonló hatással van az emberekre, mint az alkohol. Olyan tulajdonságokat hoz elő, amelyek eleve megvannak benned, de a fizikai távolság és az anonimitás elmossa az önkontrollt, felszabadítja a gátlásokat. Elővarázsolja az énednek azt a részét, ahol egy kontroll nélküli ösztönlény tombol.

Látod? A régi szép időkben sem volt mindig minden szép. Pláne a neten. Találkozhattál balgával és bölccsel. Szerelmek születtek, és értek véget. Volt komédia és tragédia, kacagás és sírás. Tulajdonképpen az emberek ugyanúgy viselkedtek, mint manapság, csak ma már fejlettebb eszközökkel csinálják ugyanazt, ugyanúgy, modernebb felületeken.

Ülök az emlékeim gyűrűjében, és látom a régi önmagam, ahogy először nyitom meg az internet bárhova vezető ablakát. A L'art pour l'art társulat egyik jelenetének szövegét olvasom. És te?

Emlékszel még, hogy mi volt a legelső dolog, amire rákerestél?

Vigyázat! Nagyi rászabadult a Facebookra!http://www.she.hu/herself/20170713-facebook-nagymama-internet-tanulas-csalad-kapcsolattartas.htmlOffline szülők, online gyerekek? Lehet máshogy!http://www.she.hu/herself/20161128-online-offline-digitalis-ter-gyerekek-szulok-y-generacio.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.