online digitális tér offline x generáció y generáció Z generáció szülők gyerekek
Nem tartom magam egy digitális analfabétának. Van Facebook profilom, napi szinten (ki)használom a messenger-es, viberes kommunikáció előnyeit, okos telefonomra időről-időre töltök le applikációkat, ismerem az Instagramot, sokszor fordulok segítségért a Google-hoz és egyre többet vásárolok az internetről. Igaz nem ezen informatikai vívmányok köré épülnek a mindennapjaim, de mára mindez az életem szerves részévé vált. Bizonyos szempontból beszippantott a digitális tér.

Mindeközben a 11 hónapos szájából azonnal repül a cumi, ha okos telefont vagy tabletet lát.

Értem én, hogy hallatlanul magas az érdekességi faktora ezeknek a kütyüknek: színesek, hangosak, változatosak és azonnal reagálnak a pici ujjacskákra. Divatos szóval „instantak".

De még mindig tanácstalanul állok azon kérdés előtt, hogy vajon jól teszem-e, hogy már ilyen korán közel engedem utódaimat a digitális térhez, miközben aggódva figyelem, ahogy az online világ vákuuma őket is beszippantja.

Mi az az Y generáció?
Ha valaki 1965 és 1979 között született, akkor az X, ha viszont 1980 és 1994 közé datálható földi létének kezdete, akkor az az Y generáció tagja. Rajtuk kívül a szaknyelv megkülönbözteti még a Z és az Alfa generációt is. Az abc utolsó betűjéről elnevezett csoportba az 1995-től a 2009-ig tartó évjárat tartozik, míg a görög abc első betűjét a 2010 után születettek kapták, mely nemzedéknek a fele még most ismerkedik az óvodás és a babakocsis élet rejtelmeivel. És még közel sem tudjuk, hol van ennek az egyre rövidülő generációs életciklusokat felvonultató ábécének a vége...
Forrás: Getty Images/iStockphoto

Az online és offline világok közti híd kiépítéséhez először is meg kell értenünk, hogy egészen más egy digitális bevándorló lélektana, mint egy digitális bennszülötté. Más a szocializációs folyamat, más az énkép.

Az X generáció teljesen offilne nőtt fel, csak a „face to face" kommunikációs csatornát ismerte, és lehet, hogy negyed órát gyalogolt az első telefonfülkéig. Aztán persze az első mobiltelefonjának súlya egy féltéglával vetekedett. Ezzel szemben az Y-ok "még a könyvespolcok alá születtek, de már a „webkettőben" nőttek fel" - idézve a terület szakértőjét, Tari Annamáriát.

A Z és Alfa generációnak pedig már lételeme a digitális kommunikáció, a közösségi háló, az online tér, amely személyiségükre is óriási hatással van.

Mi tapostuk ki nekik az online ösvényt

Ha ezeket a változásokat nem hagyod figyelmen kívül, akkor rá fogsz jönni, hogy a fiatalok nem más bolygóról érkeztek, hanem azon a bolygón élnek, mely a mi közreműködésünkkel vált ilyenné.

Jó példa erre a Facebook és egyéb közösségi oldalak személyiségre gyakorolt hatása: számos kutatás szerint a fiatalok még kiforratlan érzelmi világát jelentősen torzítja a közösségi tér.

Forrás: iStockphoto

De álljunk meg egy pillanatra! Ki kezdte ezt a csillámporos életfényezést? Ki alakította ki, hogy Facebookra csak csudiszép, csillivilli képeket lehet feltölteni? Hát mi. Még a Facebook és iwiw hajnalán kezdtük tökéletesre komponálni - akkor még szegényes kis - online profilunkat.

Ez pedig a borasztóra sikeredett nyaralásokról vagy óvodai évzárókról készített "tökéletes" fotóalbumoktól indult, amit hencegve mutogattunk a szomszédasszonynak - valamikor a múltszázadban. Ugye hogy nincs új a nap alatt? Csak a mérték és a tempó változott.

Mi milyen példát mutatunk?

Mielőtt XY-os szülőként vagy pedagógusként kétségbeesel, hogy nem vezet híd az utánunk jövő generációhoz, előbb próbáld meg megtalálni az offline és online világ közötti arany középutat. Szülőként fel kell hagynod a régi sémák mantrázásával, és az „én időmben bezzeg" kezdetű mondatok odamondogatásával.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

Bevallom, Y generációsként, egy Z és egy Alfa halmazba tartozó gyermekkel a halmozottan hátrányosak csoportjába sorolom magam, és sokszor esek abba a hibába, hogy Z-nek nagy hegyi beszéd keretében elevenítem fel Y generációm hajnalát, az X generációs szülők nevelési elvei mentén.

Aztán eszembe jut, hogy a mai gyerekek számára a szobafogság már nem büntetés, hiszen a szobájukban ott az egész világ. Okostelefonjukra, tabletjükre zenéket, játékokat, alkalmazásokat töltenek le, chaten beszélgetnek osztálytársaikkal, barátaikkal. Az egyetlen büntetést számukra esetlegesen a wifi kikapcsolása jelentheti.

Na, de óvatosan ezzel!

Én már egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az online világtól való elzárás jó nevelési stratégia lehet bárki számára. Tudomásul kell vennünk, hogy gyermekeink egy olyan világba születtek, ahol az online élettér észrevétlenül simul az életükhöz és számukra csak ezzel működőképes az élet. Ha ettől elzárjuk, készületlenül fogja őket érni, amikor majd munkájuk, vagy tanulmányaik, baráti közzöségeik révén muszáj lesz szembesülniük a web-valósággal.

Forrás: Getty Images/Miodrag Gajic

Mit tehetünk, mi "ősemberek" a jövőért?

Tulajdonképpen szülőként két dolgot tehetsz. Online módba kapcsolsz és azonnal „ráguglizol" az online csoportok működésére és az online zaklatásra. Járj utána, hogy mi az a Twitter, Instagram, és tanuld meg a filter, szelfi, hashtag, gigalike, szmájli kifejezéseket. Igen, muszáj lesz, hiszen ez teszi lehetővé, hogy tudj majd beszélgetni a Z-vel és Alfával, hogy mi történik velük az online térben.

Azzal, hogy vállat rántasz, hogy te ehhez nem értesz, gyakorlatilag magárahagyod gyerekedet az élet egy nagyon fontos - és pszichésen veszélyes - területén. Oldja meg egyedül!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/GeorgeRudy

Persze minden lónak két oldala van. Amellett, hogy nekünk meg kell érteni, hogy az online valóság már nagyon is létező valóság, úgy nem árt emlékeztetni (és nem kényszeríteni) utódainkat az offline világra. Ugyanis a Föld még offline-ban forog.

Dávid Edit

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.