Egy kamaszlány túlélési esélyei - okostelefon nélkül… ;)

A 15 éves húgom tipikus Z generációs kamasz: éjjel-nappal a telefonján lóg. De egy nap úgy határozott, hogy egy időre teljesen kilép a virtuális világból.

Jó, nem teljesen szabad akaratából hozta meg ezt a döntést. Nagy kamaszos lázadásában sikerült "kiérdemelnie" a szüleinktől egy telefon megvonásos időszakot: vagyis 2 óránál több időt nem tölthetett a neten. De tesóm úgy gondolta, hogy ha túlteljesíti a kvótát - vagyis egyáltalán nem lép be az online világba - akkor a szüleink hamarabb megenyhülnek, és idejekorán visszavonják a korlátozást. Ám a taktikázás egy idő után komollyá vált, és rájött: nagyon is jól érzi magát közösségi média nélkül.

Büszke vagyok rá, mert az osztálytársai nyomására sem adta be a derekát. Bízott abban, hogy a barátai vannak annyira jó fejek, hogy Messenger nélkül, más kommunikációs csatornákon keresztül is megosztják vele a legfrissebb pletykákat. Amolyan old school módon szimplán felhívják, átjönnek hozzá vagy sms-eznek. Ez szerencsére így is történt, a barátnők egy idő után abbahagyták az unszolást, és más alternatívát kerestek offline barátnőjük elérésére.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev/Vp

S hogy mivel indokolta nekik, hogy nem netezik? Egyszerűen csak annyival, hogy tök jól elvan nélküle! Néhány nap múltán kezdett feltűnni számára, hogy sokkal több ideje van. Előtte órákat töltött a neten, minden napját a közösségi oldalak lecsekkolásával kezdte, posztolt, lájkolt és kommentelt. Vloggerek életét követte nyomon napi szinten, és töménytelen mennyiségű sorozatot nézett (öt évadot két hét alatt). A család pedig csak annyi ideig látta, amíg megvacsorázott. A net mellőzésével viszont sokkal több ideje maradt arra, hogy délelőtt a barátaival, délután pedig a szüleivel ápolja a kapcsolatot, többet segítsen a háztartásban, javuljanak a jegyei, fejlessze a tehetségét (portrékat rajzol), és egy új hobbit is talált: elkezdett főzni.

Forrás: Getty Images/Gmvozd

Ő csak "óvodás üzemmódnak" hívta ezt az időszakot, mert újra igazán gyereknek érezhette magát. Azt vallja, hogy net nélkül nem, de közösségi média nélkül simán tudna élni, mert a youtuberektől távol is van élet, a Facebookon meg csak a híreket nézegette. Egyedül az Instagram az, ami picit hiányozna neki, de az is kibírható lenne.

A húgom ebben a két hétben rég nem látott viselkedési formákat tanúsított. Reggel bevetette az ágyát, többet segített otthon, türelmesebb, kiegyensúlyozottabb és figyelmesebb lett. A "lázadó kamasz" külső mögül újra előbukkantak az annak idején jól lefektetett alapok, az igazi belső értékek.

Aztán visszakapta a telefonját:

  • 4 Facebook jelölés
  • 62 Facebook értesítés
  • 15 Messenger üzenet
  • 7 Instagram üzenet
  • 30 Instagram értesítés

Pedig ő még csak nem is "közösségi médiasztár". De egy dolgot biztosan megtanult: egy mai világba született tinédzser is tud közösségi média nélkül élni, feltéve, ha akar...

Ivanova Daniella

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek