Jéghotelek: fizetsz, hogy fázhass! De megéri!

Jéghotelek: Az első gondolatom a szó hallatán az volt, hogy ki akarna olyan helyen éjszakázni, ahol hideg van? Biztosan Te is emlékszel olyan napokra, amikor kint már hideg volt, de a távhő szolgáltató úgy gondolta, ez még nem az az időszak, amikor szükséged lenne a fűtésre. Dupla takaró, meleg zokni, vastag pizsi! Valahogy csak túléli az ember az éjszakát... De hogy ezért még pénzt is kérjen valaki?!

Márpedig úgy tűnik, hogy milliomoséknál ez a trend. Atom sok pénzt kicsengetnek azért, hogy egy jégveremben éjszakázhassanak. Furák ezek a gazdagok, gondoltam én.

Forrás: trivago.com

Mondjuk enyhíti valamelyest a csodálkozásomat, hogy amikor utánajártam kicsit a jelenségnek, kiderült, hogy nem csak a gazdagok legújabbb őrült hobbija a vacogás. És azért van sok egyéb más lehetőség is ezekben a komplexumokban: pl. szauna, jacuzzi, rénszarvasbőrből készült takarók, thermo mennyezet.

Ezek ellenére még mindig szkeptikus vagyok azt illetően, hogy vajon fagyási sérülések nélkül átvészelhető-e az éjszaka...

Forrás: trivago.com

De oké, elhiszem, hogy nem fagyok meg éjjel. De mit kezdek magammal nappal? Tutira nem a szobában kívánom tölteni az időt azzal az indokkal, hogy kint röpködnek a mínuszok. Ha-ha, hiszen bent is...

De nézzük csak, milyen programokat kínálnak a szálláshelyek!

Megcsodálhatom a jégszobrokat vagy elmondhatok egy imát a jégkápolnában. (Uram, adj meleget?) Nagyszerű. Építhetek iglut és megtapasztalhatom az eszkimó életérzést. Mehetek kutyaszánozni vagy túrázhatok a hóban, sőt, rénszarvasos szafarira is van lehetőség. Meg kell hagyni, igazán jóféle programok, talán még vonzóak is lennének, ha nem egy jeges barlangból mászok ki reggel, és jégfalak közé térek vissza a nap végén.

Forrás: trivago.com

Aztán amikor a reggeli forró áfonya italról, a szaunáról, a tábortűzről olvastam, na meg a csillagos ég és az északi fény látványáról, majdnem kedvet is kaptam hozzá, de még mindig ott villogott a fejemben, hogy: hideg, hideg, hideg! 

Forrás: trivago.com

De ha elnyomom magamban a hideggel szembeni averziómat, be kell látnom, hogy nekünk városlakóknak, már csak emlékeink vannak a tél szép oldaláról.

Tudjátok, arról, hogy nem szürke a hó - már ha gyáltalán van -, hanem végtelen fehérségben csillog. És az a puha némaság, ami körülvesz!

Talán, nem is olyan hülyeség ellátogatni a végtelen hó és jég birodalmába, és átérezni annak a meghittségét, hogy ennyire közel és kiszolgáltatva vagyunk a természetnek.

(És végre nem a távhő szolgáltató ügyfélszolgálatának...)

Forrás: Getty Images/Jhvephoto

Ha képes vagy elvonatkoztatni a hidegtől, és meglátni az egyedi és utánozhatatlan élmény lehetőségét, akkor hajrá!

Válogathatsz a szálláshelyek között, akár a közelben, mint Erdély vagy Ausztria (Iglu Village Kühtai - Kühtai), de jóval távolabb: Svédországban (Icehotel - Jukkasjärvi), Norvégiában (Sorrisniva Igloo Hotel - Alta) , Finnországban (Kakslauttanen Igloo Village - Saariselkä) vagy Kanadában (Hotel de Glace - Québec) is keresheted a kalandot.

Forrás: www.losvar.no/Jørn Losvar

Neked való:

  • Ha télen is a tavaszi kabátodban mászkálsz, mert olyan jól bírod a hideget.
  • Ha bakancslistádon szerepel az iglu építés.
  • Ha az északi fényt az ágyban fekve szeretnéd élvezni Finnországban.
  • Ha snassznak tartod a Las Vegasi esküvőket, és inkább egy jégkápolnában mondanád ki a boldogító igent.

Inkább válassz más úti célt:

  • Ha 15 fok alatt zokniban alszol, és minden tél elején bízol benne, hogy idén végre valaki feltalálja az orrmelegítőt.
  • Ha a pihenést nem úgy képzeled el, hogy 0-24-ben télikabátban töltesz egy hetet.
  • Ha a jéghotelekről szóló cikkeket egyből átugrod, és olyat keresel, amiben a Bahamákról írnak.

Nyitókép: iStockphoto

Forrás. www.trivago.hu

    Ezt olvastad már?