szerelem anyámék kibeszélő párkapcsolat
Pici szőke nő topogott végig a váci utcán. Csinos, dekoratív jelenség. Többen is utánafordultak, néhányan pedig oda is szóltak, vagy füttyentettek neki, hogy elismerésüket fejezzék ki a külseje miatt.

A nő nem nézett senkire, nem fogadta a bókokat, csak ment célirányosan. Senki nem láthatta a benne dúló szörnyű haragot, csak ő érezte mélyen belül. A düh szinte szétfeszítette a mellkasát, és ettől még inkább erőre kapott. Életében nem volt még ennyire biztos a döntésében. Végre talpra állt, és önálló gondolatai voltak. A szabadságérzet jólesően áradt szét a lelkében.

Az anyja reggel azt mondta neki: - Ha vele maradsz, kitagadunk. - ez a mondat, és maga az anyja is annyira arcul ütötte, hogy csillagokat látott fájdalmában. Nem is az arca fájt igazán, hanem a szíve. Mert rá kellett jönnie, hogy a szülei, akikben évekig bízott és hitt minden szavukban, mégsem olyan jó emberek. Sőt! Rossz emberek. Persze nem minden fekete és fehér a világban.

Évekig nevelték a jó modorra, mások tiszteletére és elfogadására. Elfogadás... Gyönyörű szó. Beszélünk róla, gondolunk rá, átjárja a mindennapjainkat. Biztatunk rá másokat, és ha mi magunk úgy érezzük, valaki nem fogad el bennünket, mélységesen fel vagyunk háborodva.

Azt sajnos nem tudta, hogy a mama és a papa kivételek a saját szabályaik alól. Nem tudta, hogy a szülei is csak amolyan borivók, akik vizet prédikálnak. Nekik szabad. Nekik mindent szabad. Nekik nem kell elfogadónak lenni. Beleburkolózhatnak abba a köntösbe, amit szerintük a gyermekük iránt érzett szeretetük szőtt át.

- Nem lehetsz vele! - az apja ellentmondást nem tűrő hangja hasított a levegőben. Nem gyakran mondott ellent az apjának, de a szívnek nem lehet parancsolni. Szerette a férfit, és ezen az sem változtathat, hogy tiltják tőle. Egyáltalán, ki mondhatja meg egy 20 éves nőnek, hogy kibe szeressen bele? Ő nem egy marionettbábu. Az érzelmeit pedig nem lehet irányítani.

- Miért, apa? Miért vagytok ilyen elzárkózók? Legalább ismerjétek meg! Csak egy vacsora. Ennyit kérek. Csak beszélj vele. Halld meg a hangját, lásd a gesztusait! Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog neked. Ő egy csodálatos ember. Jó egzisztenciával, megbízható családi háttérrel. Minden klappol, apa! Szeretem őt!

Forrás: Shutterstock

- Egy cigányt? - tört ki az apjából a kiáltás. Aztán néma csönd... mindketten csak bámulták egymást. Az apa mérges szuszogását lehetett csak hallani, ahogy a már kissé beesett mellkasa fel-le emelkedik a dühtől. A szemei szikrákat szórtak, és olyan hevesen lüktetett az ér a homlokán, hogy félő volt, elájul.

A nő pedig csak állt. Rezzenéstelen arccal bámult vissza az ő hősére, az apjára, akit életében nem látott még ilyen állapotban. Magában ízlelgette a szót, "cigány". Lehet, hogy ő volt naiv, lehet, hogy buta liba, de neki eszébe sem jutott, hogy a probléma innen ered.

Amikor először találkozott a férfival, csak a hatalmas barna szemeit látta. Aztán a kedves mosolyát és a kivillanó fehér fogait. Olyan volt, mint egy lányregény főhőse, aki éppen most jött elő a lapok közül. Megtestesült tökély, akit az Isten is neki szánt. Ő nem egy roma fiút látott. Ő egy embert látott, egy férfit, barátot... a jövőjét látta.

-Ha ez a probléma - törte meg végül a csendet -, akkor hát legyen. Szakítok...

Az emlékek felidézése fájón mardosta a lelkét. Hát tényleg szakított. Szakított az apjával, az anyjával, és az elavult, rosszindulatú nézeteikkel. Többé nem parancsolnak neki.

Már messziről látta a férfi kimagasló alakját a tömegben. Várt egy kicsit, hogy ő is észrevegye. Egy darabig álltak egymást nézve. Nem szóltak egy szót sem, de mindketten tudták, hogy nehéz utat választottak. Az elutasítás érzése, a rosszindulatú tekintetek és megjegyzések talán végigkísérik az életüket, hiszen az előítéleteken nem könnyű változtatni. De vállalták, hogy küzdenek.

Farkas Nóra novellája

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.