kibeszélő férfibetegség megelőzés Movember prosztatarák
Prosztatarák, tüdőrák, garatrák. Szavak. Ijesztően hangzik mind, mégis milyen távoli és idegen világ. Egészen addig, míg a közeledben nem lesz valaki érintett. Történetesen épp a párod, az édesapád, vagy egy férfi, akit nagyon szeretsz. Novemberben valahogy több a bajuszos fiú az utcán, akikkel most te is szolidaríthatsz. S ha nem is növesztesz bajszot, akkor is felhívhatod a figyelmet a megelőzésre.

Már egy ideje ismertem a szerelmemet, amikor egy esti borozásnál elmesélte, hogy túl van egy komoly betegségen, a prosztatarákon. Nem sok jót jósoltak neki az orvosok, mondhatni, teljesen leírták, ám ő még fiatal volt és tudjátok, az a küzdő típusú ember, ezért soha sem adta fel. Úgy tartotta, hogy az 50 százalék rajta múlik, és meg is tett mindent a gyógyulása érdekében.

Ma már tudunk róla őszintén beszélgetni, ám akkoriban még a családja előtt is titkolta, hogy kórházban volt, megműtötték és mennyi mindenen ment keresztül. Senki nem látta a fájdalmát, senki nem ölelte magához, amikor a legmagányosabb volt és épp az életéért küzdött. Aki ismerte őt, mind azt gondolta, azért hord kendőt a fején, mert mindig is különösen öltözködött és persze izzadni is azért izzad annyira, mert férfi és pont.

Novemberben „Movember” van – Vigyázzunk a férfiakra! Forrás: Shutterstock

Csakhogy a töménytelen sugárnak és a kísérleti gyógyszerezésnek megvolt az ára, és bár az életét megmentették, a csontokra, fogakra és a nyirokműködésre rányomta a bélyegét. Az, hogy mitől alakult ki nála ez a betegség, pontosan nem tudni, de úgy gondolom nagy részben lelki okok voltak a háttérben, hiszen akkoriban volt túl egy embert-próbáló váláson és szinte egy időben veszítette el gyermekeit, otthonát és a gondosan felépített egzisztenciáját is.


Van, amikor egy pillanat alatt véget ér az álmod. Köddé válik, minden, amiben hittél. És, ha nem vagy elég erős, belehalsz!


Októberben a nőkre figyeltünk, és a rózsaszínre fókuszáltunk, most a férfiakon a sor, és a bajusz motívummal szolidarizálhatunk velük, mellettük. Nemrég beszélgettem a megelőzés kapcsán egy szakemberrel, aki elmondta, milyen fontos, hogy beszélgessünk férficsaládtagjainkkal erről a témáról, és fogjuk kézen kedvesünket és kísérjük el szűrésekre.


Hoztam egy kis háttérinformációt arról, mikor is indult a Movember, mint olyan. Ez egy különös szóösszerántás, (az angol „moustache" – az ausztrál szlengben röviden „mo" – magyarul „bajusz" és a „november" szóból). Minden év novemberében ezzel a nemzetközi kampánnyal hívják fel a figyelmet a férfibetegségekre – ma már a prosztatarákot, hererákot, de még a lelki betegségeket, köztük a depressziót és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságot is ide soroljuk –, valamint a megelőzésükre.


"Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!"

Az esemény résztvevői november hónap során bajuszt növesztenek, így is jelezve, hogy szolidarizálnak az érintettekkel. 2004-től a Movember Foundation rendezett jótékonysági gyűjtést, elsőként Ausztráliában és Új-Zélandon. Ide kapcsolódik még a „No Shave November" jótékonysági szervezet is, amit 2009-ben alapított a Hill család.

A kezdeményezés lényege az, hogy a résztvevők egy hónapig hagyják burjánzani a szőrüket, így erősítve magukban a jelképet, amit férfitársaik a rákbetegség során gyakran elveszítenek. Jómagam, nagyon szép és fontos kezdeményezésnek tartom, ami mára már hagyománnyá nőtte ki magát - nem véletlenül.

egszokott tény, hogy a férfiak nem beszélnek, nem sírnak, hiszen ők erősek. Ezt nevelték beléjük kisfiú koruk óta. Pedig a férfinak is van lelke , ami olykor nagyon tud ám fájni, és amikor a szerelmedet látod némán sírni a ház falának dőlve, nincs annál rosszabb egy kapcsolatban.


Pasik és csajok a Movemberért


Már eddig is szép számmal álltak a híres sztárok a mozgalom élére és különböző kampányokkal hirdették az igét, így tette ezt: Brad Pitt, és minden idők Rambója, Sylvester Stallone is. Ki ne hagyjam, David Beckham-et, aki Leonardo DiCaprio mellett szintén a nemes ügy mellé állt, és nagyon jó fej még Kate Upton és Lady Gaga is, akik műbajszot ragasztottak fel Movemberben!

Forrás: Morocko/shutterstock.com

A rák nem válogat

A világhírű énekesek közül, egyik kedvencem Rod Stewart is kétszer szembenézett már a kegyetlen diagnózissal. Először a kilencvenes évek végén fedezték fel az orvosok, hogy pajzsmirigyrákja van. 2000 júliusában műtötték meg és hála, komolyabb következményei nem lettek operációnak, ám újra meg kellett tanulnia énekelni. 2019-ben pedig megosztotta rajongóival azt is, hogy két évvel korábban prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Elmondása szerint a korai felismerés volt túlélésének a záloga és azóta is mindig felhívja a szűrés fontosságára közönsége figyelmét.

Hazai pirospont – dokik bajusszal


Már a Szent Margit Kórház is csatlakozott ehhez a nemes programhoz. Két orvosuk, dr. Issekutz Ákos és dr. Dolgos Szilveszter is bajuszt növesztenek az idén, hogy ezúton is felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára! Minden elismerésem az övék!

Ha nőként olvasod a soraimat, akárhol is vagy te ebben a képben, arra kérlek, legyen a novembered most egy kicsit másmilyen. Figyelj egy kicsit jobban a szeretett férfira, aki fontos neked. Legyen az édesapád, szerelmed, vagy egy jófej srác a munkahelyeden. Ha pedig az erősebb nemből vagy itt, kérlek vigyázz magadra és merd kimutatni az érzelmeidet, nem kell mindig erősnek lenned. Ja, és ne felejts elmenni a szűrésre!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.