szerelem rajongás kibeszélő vonzalom kapcsolat
A pszichológusok a szerelem öt típusát különböztetik meg. A szerelem elméletben sokszor túlontúl egyszerűen hangzik, pedig olykor nem könnyű az érzéseinket szavakba önteni.

Életünk során rengeteg olyan férfival találkozunk, akik iránt érzéseket táplálunk, de mindegyik szerelem más és mindegyik mást hoz ki belőlünk. Vizsgáljuk meg a szerelem öt különböző típusát.

1. Rajongás

Ilyenkor még nem ismered annyira a pasit, és nem tudod mi mindenben egyeztek, egyezik-e az ízlésetek zenei téren, vagy mindketten az utazás szerelmesei vagytok-e. Egyszerűen csak erős vonzalmat éreztek egymás iránt, és rajongással tekintetek a másikra. Ez akkor is így van, ha nem igazán értetek egyet a legtöbb dologban.

2. Plátói szerelem

Ez egy olyan formája a szerelemnek, ami nem vár viszonzást. Ilyenkor az egyik fél ismeretlenül is, de felruházza a másikat olyan tulajdonságokkal, amik talán nem felelnek meg a valóságnak.

Érzései nagyon is valósak és mélyek, ám erről senkit nem tájékoztat, még a szóban forgó személyt sem.

Ez a típusú szerelem leginkább kamaszkorban jelentkezik, egy vágyálom képében, illetve olyan helyzetekben, amikor "tilos" szerelembe esni az illetővel. Például, ha kollégák közötti kapcsolatról van szó, vagy ha épp egy legjobb barátunk párja a vágy tárgya.

3. Viszonzatlan szerelem

A másik fél ugyan tud az érzéseinkről, de nem viszonozza azokat. Ennek számtalan oka lehet, így ez a szerelem beteljesületlen marad. Az egyik fél többet szeretne, de a másik fél erre egyáltalán nem nyitott. Talán nem jó az időzítés, és valamilyen oknál fogva a körülmények miatt sem teljesedhet be a két fél szerelme. Mindenesetre ilyenkor jó, ha nyitott szemmel járunk és a saját érdekünkben megpróbálunk továbblépni.

Forrás: Shutterstock

4. Romantikus szerelem

Ez akkor következik be, amikor a két fél tökéletesen egy húron pendül. Amikor pont ugyanakkor és ugyanannyira rajonganak egymásért, pont ugyanazokkal a szeretetnyelvekkel rendelkeznek, és épp ugyanazok a dolgok okoznak számukra örömet.

Ez a totális beteljesülés szakasza, amikor meghalni is készek lennénk, ha azt a párunkkal együtt csinálhatnánk.

Azt szokták mondani, hogy ilyen jellemzően csak egyszer történik egy ember életében, éppen ezért nagyon emlékezetes tud lenni.

5. Pusztító szerelem

Ez a kategória nem is nevezhető igazán szerelemnek, hiszen egy szerelem sosem lehet ártalmas a felekre nézve. Ha egy viszony többet vesz el belőled, mint amennyit hozzád tesz, akkor az nem szerelem. Mégis, fontosnak tartom, hogy ez a kategória is említésre kerüljönm ugyanis nagyon sok olyan kapcsolatot látok magam körül, ami a görcsösség, az egymás bántalmazása, és érdekérvényesítés mentén épül fel. Sajnos sokan éveket töltenek egy-egy ilyen viszonyban, ezért számukra ez válik alapvetéssé, ez lesz az ismert minta. Ez pedig óriási baj.

Persze ez az 5 kategória nem fedi le tökéletesen a szerelem érzésenek minden aspektusát, de talán elmondható, hogy érzéseink alapjait képezhetik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.