szerelem kibeszélő szeretetnyelv párkapcsolat elvárások
Mi nők mindig azt várjuk, hogy a férfiak kitalálják a gondolatainkat, de mi lenne, ha segítenénk nekik egy kicsit és elmondanánk, mire vágyunk igazán?

Én sokáig azt gondoltam, hogy az nagyon erőltetett, ha elmondom a páromnak, mire van szükségem ahhoz, hogy boldog legyek. Meg voltam róla győződve, ha igazán szeret, akkor magától rá fog jönni, rá fog érezni, nekem még csak utalnom sem kell rá. Mondanom se kell, a legtöbbször nem vált be ez a taktika, én pedig nem értettem, hogy mi a probléma.

A gond az, hogy az ember mindig magából indul ki, emiatt az exeim sokszor úgy szerettek engem, ahogy az nekik volt jó. Az egyik volt párom például nagyon szerette, ha konzervatív ruhákat viselek, így folyamatosan egyszínű, unalmas ruhákat kaptam tőle ajándékba, míg én a színes, feltűnő darabokat szerettem. A másik exem állandóan hajózni akart velem, holott én tengeribeteg vagyok. A harmadik folyamatosan minőségi borokat kóstoltatott velem, ezzel csak egy probléma volt, hogy nem szeretem az alkoholt. A negyedik pedig állandóan ajándékokkal halmozott el, holott én csak arra vágytam, hogy több időt töltsön velem.

Persze kommunikáltam feléjük, hogy én mit szeretnék, de ők úgy gondolták, hogy nem baj, majd megszeretem a konzervatív ruhákat, a bort, leküzdöm a tengeribetegséget és megelégszem drága ajándékokkal. Később olvastam aztán, hogy valójában a legtöbb kapcsolat épp azon megy szét, hogy az embereknek fogalmuk sincs róla, mire vágyik a párjuk, vagy ha éppen sejtik is, akkor is egyszerűbb számukra, hogy úgy szeressék őt, ahogy az nekik kényelmes. Itt jön képbe az 5 szeretetnyelv, aminek megismerését minden párkapcsolatban és házasságban élő embernek kötelezővé tenném.

Forrás: Shutterstock

Úgy szeress, ahogy nekem jó!

Ugyanis ha valakinek a minőségi idő a szeretetnyelve, akkor sosem fogja boldoggá tenni a sok ajándék, és folyamatosan frusztrált lesz attól, hogy a másik miért nem tölt vele több időt. Míg a másik fél, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, nem fogja megérteni, a párját miért nem teszik boldoggá az ajándékok? A párkapcsolati szakértők szerint az első fontos lépés, hogy felismerjük, valójában mi tesz minket boldoggá, és ne szégyelljük ezt a párunknak se elmondani. Csinálhatunk olyat is, hogy mindketten írunk egy listát arról, mire vágyunk és kitűzzük azt a célt, hogy minden héten megvalósítunk ebből kettőt.

Nekem ez így első körben elég erőltetettnek tűnt, de valójában ez jelenti azt, hogy dolgozunk a párkapcsolatunkon és tanuljuk a másikat. Hisz amikor még tombol köztünk a szerelem, akkor az is elég, ha a másik ránk mosolyog, de amint felszáll a rózsaszín köd, elengedhetetlen lesz, hogy megtanuljuk, mi teszi őt igazán boldoggá. Végüli s, ha veszünk mondjuk egy új tévét, annak is elolvassuk a használati utasítását. Persze anélkül is be tudjuk kapcsolni, de ahhoz, hogy igazán szakszerűen használjuk, érdemes elmerülni az apró részletekben. Mert hát hiába volt már pár tévénk előtte, tévé és tévé között is van különbség.

Úgyhogy ne szégyelld kimondani a vágyaidat, bármilyen furcsának is tűnhet így első körben és mindenképp kérdezd meg a párodat is, hogy te megfelelően szereted-e őt. Még az is lehet, hogy téged is meg fog lepni, hogy a férfinak, aki mellett minden reggel felébredsz, valójában milyen rejtett vágyai vannak.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.