Dr. Gary Chapman és az 5 szeretetnyelv

Alapjáraton nagyon szép dolog a szerelem. Ám van vele egy komoly probléma: idővel elmúlik. Ilyenkor lehet legyinteni és azt mondani, hogy sebaj, mert a szeretet örök. Kivéve, ha mégsem.

Mert ha a szeretet valóban zokszó nélkül ellenállna az idő vasfogának, akkor nehezen lehetne megmagyarázni, hogy miért emelkedik évről évre a válások száma... Hasonló gondolatmenet foglalkoztatta Dr. Gary Chapman, amerikai család- és párterapeutát, aki megalkotta az "5 szeretetnyelv" elméletét, amely mára pszichológiai fogalommá nőtte ki magát.

Chapman munkássága házasságok millióira volt és van hatással. A végtelen szerénységgel megáldott, antropológus végzettséggel is bíró szerző budapesti előadásának sajtótájékoztatóján nevetve mesélte el, hogy elsősorban a saját házasságának a megmentése volt a célja az elmélet megalkotása során.

Ám 35 évnyi lelkipásztori és pártanácsadói működése során feltűnt neki, hogy rengeteg pár szenved ugyanattól a problémától - nevezetesen attól, hogy a felek képtelenek jól szeretni egymást. Hiába éreztek mély és erős szeretetet egymás iránt, a hétköznapok nyögvenyelősen, feszültségektől terhelten működnek.Mivel Chapman a saját házasságában is hasonló problémákkal nézett szembe, így kutatómunkába kezdett, és ezzel megalkotta saját módszerét. Azt az 5 szeretetnyelvet, amelybe nemtől, kortól, kultúrától függetlenül mindenki besorolható. Vagyis kategóriákba rendezte, hogy milyen módon tudjuk a másik tudtára adni, hogy szeretjük őt.

Forrás: Shutterstock

Mondjuk, ebben még semmi eget rengető nem lenne, ám Chapman rájött, hogy nem mindenki "beszéli" mind az 5 szeretetnyelvet egyformán. Szóval, ha a társ pont olyan módon nyilvánítja ki érzéseit a másik iránt, amit az nem ért, akkor az bizony elhidegüléshez vezethet. De először is lássuk, hogy mi is ez az öt szeretetnyelv:

1. Elismerő szavak

Úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag élet és halál urai lehetünk a beszédünkkel. Főleg, ha a kedvesünknek éppen a szavakkal kifejezett elismerés jelenti a kapcsolódási pontot. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Pusztán kis szösszenetekre:

  • "Fantasztikus volt a vacsora."
  • "Nagyszerűen áll neked ez a ruha."
  • "Imádom, hogy ilyen céltudatos vagy."

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak hiába hozunk ajándékot, és hiába sütjük meg a kedvenc tortáját, akkor is hiányérzet marad benne.


2. Szívességek

Aki ezen a nyelven ért, az általában a tettekben méri le, hogy mennyire szeretik. Ő az a személy, akinek lehet bármilyen őszintén, szívből mondani bármit, ha tettekkel ez nem nyer alátámasztást. Sőt, akár el is maradhat a verbális megerősítés. Számára a kocsimosás, a fűnyírás vagy a gyerek pelenkájának kérés nélküli kicserélése jelenti az iránta érzett szeretet kimutatását. De egy "Te vagy a legcsodálatosabb nő a földön, drágám!"-tól a legkevésbé sem fogja szeretve érezni magát.

3. Ajándékozás

Az ajándékozás kicsit kakukktojás, mert voltaképpen nincs olyan kultúra - még antropológus szemmel sem -, ahol ne lenne jelen. Így sokszor óhatatlanul is hordozzuk ezt a mintát. Magyarán mondva: gépiesen ajándékozunk.

Viszont akinek ez jelenti a feléjük érzett szeretet kinyilvánításának legfőbb jelét, az teljes szívből vágyik rá. Az ajándéknál nem szempont, hogy drága legyen, lehet ez egy csoki a boltból, vagy egy kis szuvenír a vásárból. Ők ettől a gesztustól olvadnak el átlagon felül. Ebből érzik, hogy a másik gondolt rá, és fontos neki, hogy megörvendeztesse.

Forrás: Getty Images/© Enrico Fianchini/Kaisersosa67

4. Minőségi idő

A mai világban elég nehéz kivitelezni, mert ezen fogalom alatt azt értjük, hogy teljes lényünkkel a másikra fordítjuk a figyelmünket. Nincs tévé, nincs telefon, nincs semmi a kezünk ügyében. Csak és kizárólag a másikra koncentrálunk. A minőségi idő szeretetnyelvét beszélőknek ezzel azt üzenjük, hogy jó velük lenni, fontosak. Őket nem ölelgetve vagy bókolva kell szeretni, a füvet is inkább lenyírják maguk, csak szakítson a másik időt arra, hogy elmenjenek kirándulni, vagy beszélgessenek egy jót.

5. Testi érintés

Ezen a ponton a szerző még mielőtt a hallgatóság megfogalmazta volna, gyorsan elárulja, hogy a férfiak okvetlenül ebbe a kategóriába szokták sorolni magukat. Azonban a szex kedvelése nem keverendő össze az érintéssel! Régóta köztudott, hogy hatalmas érzelmi erő rejlik az érintésben, például egy ölelésben. A testi érintés érzelmi energiát közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük. Nekik sem ajándék, sem tett, sem szép szó nem jelent annyit, mint egy ölelés.

Persze valamilyen szinten mindenki beszéli mind az öt szeretetnyelvet, ám általában van egy, ami különös hangsúlyt kap. Ezért ha párunk szeretetnyelve más, mint a miénk, akkor ne úgy szeressük őt, ahogy nekünk jó lenne, hanem úgy, ahogy neki értelmezhető!
Hiszen hiába mosol, főzöl, takarítasz rá, mész el helyette az önkormányzathoz és a tisztítóba, ha az ő elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő. Vidd el moziba vagy paintballozni! Vagy egy üveg bor mellett beszélgessétek át az éjszakát! Csak ne feledd a tudtára adni, hogy téged hiába visz színházba vagy táncolni, te akkor érzed magad megbecsülve, ha elhozza helyetted a ruhákat a tisztítóból... ;)

Nyitókép: iStockphoto