párkapcsolat kibeszélő magazin diploma feszültségforrás
Nem egy előadáson hallottam mostanában, hogy komoly problémát okozhat, hogy a mai nők folyamatosan tanulnak, fejlesztik magukat, míg a férfiak kevésbé szorgalmasak. A felmérések szerint hazánkban jóval több a diplomás nő, mint férfi, ami komoly feszültségforrás lehet egy párkapcsolatban.

Érdekes, hogy ez a diploma dolog engem sosem érdekelt igazán, nem egy olyan férfi volt az életemben, aki nem tanult főiskolán vagy egyetemen, mégis fel tudtam nézni rá, mert megvolt a magához való esze. Az viszont már más kérdés, hogy a legtöbb esetben a férfiben okoz frusztrációt, hogy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik, mint a párja és ezt olyan módon akarja kompenzálni, még ha tudat alatt is, hogy lenyomja a másikat.

Évekkel ezelőtt történt, hogy összejöttem egy villanyszerelő sráccal. Nem érdekelt, hogy nincs diplomája, hogy kétkezi munkából él, szerettem és vele akartam lenni. A kapcsolatunk egészen addig jól működött, amíg ki nem költöztünk külföldre és a feje tetejére nem állt az életünk. Mivel drága volt kinn az albérlet, így egy magyar sráccal költöztünk össze, aki újságíróként dolgozott. Szinte észrevétlenül kezdődött meg közte és az akkori párom között a rivalizálás, ami egy idő után rajtam csattant.

Azt már előtte is észrevettem, hogy az akkori párom igyekszik a családi vagy baráti beszélgetéseknél túlmagyarázni dolgokat, azt hiszem, bizonyítani akart, hogy ő is van olyan intelligens, mint egy diplomás ember, azonban sokszor elvetette a sulykot. Ha szóltam neki, akkor meg kiakadt, mert azt hitte, hogy szégyellem, hogy ő nem egy értelmiségi. El is ejtett ezzel kapcsolatban egy-két megjegyzést, majd egy idő után aztán azt vettem észre, hogy módszeresen elkezdett kritizálni. Szóvá tette, hogy felszedtem pár kilót, kritizálta a főztömet, soha nem dicsért meg, mintha már nem is tetszenék neki. Bár neki nem volt akkoriban jogosítványa, kinevetett azért, ahogy parkolok, egy esetben még le is fotózta, hogy mindenkinek megmutathassa, hogy mennyire béna vagyok.

Forrás: Shutterstock

Az újságíró sráccal közben jó barátok lettünk, ami elképesztően frusztrálta őt, mert szerintem minden pillanatban azt érezte, hogy ő kevesebb és soha nem lesz elég jó sem nekem, sem másnak. Persze erről szó sem volt, de az állandó kisebbségi komplexusa teljesen megmérgezte a szerelmünket. Sajnos a kapcsolatunk pár hónap alatt kudarcba fulladt, ami nyilván nem csak a diplomának volt betudható, de ez az ellentét mindig ott lebegett a fejünk felett.

Évekkel később hallottam aztán egy előadáson, hogy azok a férfiak, akik valamilyen formában kevesebbnek érzik magukat a nőnél, ha nem is tudatosan, de szép fokozatosan kezdik leépíteni a nő önbizalmát.

Először csak kis megjegyzésekkel kezdik, apró beszólásokkal, amik ártatlan szurkálódásoknak tűnnek, majd beindul a lelki bántalmazás, amivel elérik, hogy egyre értéktelenebbnek érzed magad. Én egy idő után már teljesen megkérdőjeleztem a nőiességemet és azt, hogy mennyit érek. Az exem szinte teljesen a földbe tiport és talán még élvezte is, hogy legalább ezen a téren hatalma van felettem.

Persze ez nem csak a diploma miatt lehet, az is beindíthatja a folyamatot, ha jobban nézel ki a párodnál, nőként sikeresebb vagy, több pénzt keresel vagy éppen jobban szeretnek az emberek. Az önbizalomhiányos férfi ilyenkor általában nem abban látja a megoldást, hogy a nő szintjére emelkedjen, hanem inkább próbálja őt lehúzni a saját szintjére, vagy még lejjebb.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy diploma nélküli férfi és egy diplomás nő között nem lehet őszinte, szeretetteljes kapcsolat, sőt, abszolút hiszek benne, de az biztos, hogy intelligencia, önbizalom és tudatosság kell hozzá, hogy ne kapcsoljanak be a mérgező érzések.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted számít, hogy egy férfinak van-e diplomája?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.