magazin nők kibeszélő férfiak lovagiasság értékrend férfivélemény
Minden nő a saját szőke hercegére vár fehér lovon, vagy épp ennek valamilyen változatára. Egy közös pont azonban biztosan akad minden, a nők által hőn áhított férfi jellemvonásai között: a lovagiasság.

Mit értünk lovagiasság alatt? Természetesen nem a fényes páncélzatot és a címmel járó földbirtokot, bár kétségkívül akadnak emberek, akiknél ez sem elhanyagolható tényező.

Előzékenység, szolidaritás, határozottság és bátorság a mindennapokban, valamint az alapvető emberi értékek vallása, összességében tehát egy olyan férfikép, melynek egyaránt része az udvariasság, a műveltség és az érzékenység, közben mégis erőt sugároz.

Azzal persze lehet vitatkozni, hogy ez mennyire álmodozás csupán, hiszen valószínűleg sosem létezett olyan makulátlan lovagiasság, mint ami a képzeletünkben és a szépirodalomban szerepel. Viszont túlzások ide vagy oda, a lovagiasság egy olyan követendő példa, amit a nők keresnek, a férfiak pedig – ideális esetben – el szeretnének érni.

Mégis egyre sűrűbben hallani, hogy napjaink férfiúiból kiveszni látszanak ezek az értékek. Ami talán igaz is. Azt persze le kell szögezni, hogy tökéletes ember nem létezik, és a korábban felsorolt pozitív tulajdonságok is magukkal hordozzák a saját árnyoldalaikat. Műveltnek és intelligensnek lenni jó, de a fennhéjázó és okoskodó személyeket senki sem kedveli.

Kell, hogy egy férfi határozott és erőt sugárzó legyen, mindeközben alázatra és érzékenységre is szüksége van, különben nárcisztikus és elnyomó személyiség válik belőle.

Forrás: Shutterstock

Az udvariasság is fontos, napjaink társadalma azonban annyira felgyorsult és elszokott a modorosságtól, hogy ferde szemmel tekintünk arra, aki túl előzékeny. Egyensúlyban tartani ezeket a jó tulajdonságokat, nem átesni a ló túloldalára biztos, hogy nem mindig egyszerű, de fontos dolog, amire törekedni kell.

Akár a mindennapokról, akár ismerkedésről beszélünk. Napjaink világa sokat változott mindkét tekintetben, gondoljunk csak az online térre és az ott élt életünkre. Azok a modorosságok, amik nagyszüleink idejében még kötelező körök voltak, mára idejétmúlttá váltak. Ugyanígy megváltozott a férfiasságról alkotott kép és a társadalmunk férfiainak stílusa is mind külső, mind belső értékek szempontjából, ráadásul a nosztalgia és a „bezzeg régen" szemlélet is hetente előbukkanó téma. Arról, hogy ez jó vagy rossz dolog, napestig lehetne vitatkozni, objektív igazság talán nincs is.

Amit viszont sokan elfelejtenek, hogy a lovagiasság nem egyenlő a régi idők értékrendjének képviseletével vagy azok hajszolásával. Nem kell elérhetetlen, túlromantizált ideákat kergetni, arra viszont törekedni kell, hogy azokat az egyetemes értékeket, melyekkel a lovagiasságot tesszük egyenlővé, ma se felejtsük el.

Napjaink „lovagjainak" igenis ott kell járnia az utcákon, hol egy kedves, udvarias gesztussal, hol az arra rászorulók megsegítésével és védelmével, hol pedig a magánéletbe csempészett romantikával, hiszen ezektől a sokszor apró gesztusoktól nem kimagaslóvá és fényes páncélban járó lovaggá válunk, hanem egyszerűen csak jobb emberekké.

Lehet valaki lovagias nyugdíjas nagypapaként, csőgatyás tinédzserként, de még óvodás kisfiúként is. A lényeg, hogy ne felejtsük el napjaink felgyorsult és ezekkel az értékekkel sokszor szembemenő társadalmában se azt, hogy mik azok a valódi értékek, amik apránként, de talán kicsit kellemesebb hellyé teszik ezt a világot.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.