magazin kibeszélő életszeretet tudomány fizika Stephen Hawking fogyatékossággal élő emberek évforduló
Mai szóhasználattal élve talán tudóscelebnek nevezhetnénk Stephen Hawkingot, akit még az is ismer, aki semmit sem konyít a fizikához, vagy a reáltárgyakhoz. A kivételes képességű kutató megváltoztatta a fizikáról alkotott képet, emberibbé, sokak számára vonzóvá tette ezt a tudományágat, azonban emellett képes volt még valamire. Megtanított élni, értékelni mindazt, ami nekünk megadatott.

Stephen Hawking idén ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját, azonban négy évvel ezelőtt, 2018. március 14-én már nem nyitotta ki többé a szemeit. Ötven éven keresztül élt együtt degeneratív idegrendszeri elváltozással, azzal a kórral, ami rövid idő alatt kerekesszékbe juttatta. Alig hagyta el az egyetemet, már kitárul volna előtte a világ, amikor húszas évei elején amiotrófiás laterálszklerózist, egy gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála. Az orvosok nem sok jóval kecsegtették Hawkingot: közölték vele, hogy a mozgatóidegei lassan elsorvadnak és nagyjából tíz éve lehet hátra.

A hír letaglózta a fiatal Stephent, aki azonban rácáfolt minden tudományos és orvosi diagnózisra, hiszen évtizedekkel élte túl a hozzá hasonló betegségben szenvedőket. A külvilág felé azt mutatta, hogy megbarátkozott a sorsával, bár nem tudni, belül mennyire viselte meg az, hogy az idő előrehaladtával egyre kevésbé tudta magát ellátni. Az állapota folyamatosan romlott. Élete jelentős részét tolószékben töltötte, harmincéves korától kezdve képtelen volt önállóan enni és állandó ápolói felügyeletre szorult. 1985-ben tüdőgyulladást kapott, a szervezete összeomlott és gégemetszést hajtottak végre rajta, ennek következtében pedig megnémult. Ezután kapta meg azt a számítógépes rendszert, amivel élete végéig kommunikálni tudott.

Hawking azonban még akkor is dolgozott és alkotott, írt és tanított, amikor más talán már véget vetett volna az életének. Nemcsak tudása, hanem lelkiereje és kitartása is hatalmas volt és amellett, hogy megszerettette a gyerekekkel a tudományt, megtanította élni is a világot. Úgy hitte, hogy a betegség végül is jót tett neki, hiszen ezután jött rá arra, hogy keményen kell dolgoznia, és ki kell használnia minden napot, minden percet, mivel nem tudni, mikor veszítünk el mindent.

Forrás: Getty Images

Ez a hozzáállás az, amit még azok is megtanultak Stephen Hawkingtól, akik a negyedét sem értik a tudományos eredményeinek. Óriási élni vágyás munkál a fogyatékkal élő emberekben, azokban, akik a betegségük miatt már nem tehetnek meg akármit. Nem ülhetnek fel egy hullámvasútra, nem kirándulhatnak a hegyekben, nem úszhatnak a tengerben, vagy egyedül a lakást sem képesek elhagyni. Számukra minden felértékelődik, és míg az "egészségesek" az egyre extrémebb, nagyobb, drágább és színesebb dolgokat hajkurásszák, ők azok, akik tényleg minden apróságban képesek meglátni a szépet, a jót.

Nem rohannak és nem egy képzelt, vágyott jövőben, hanem a jelenben élnek.

Tudják, hogy a jelen pillanatánál, a mostnál nincs fontosabb és értékesebb. Idővel minden ember megtanulja ezt a leckét, de többnyire ilyenkor már késő. Egész életünkben futunk valami felé, hajtjuk a munkát, a következő és újabb, nagyobb célt próbáljuk elérni. Hiszünk abban, hogy majd jó lesz, majd boldogok leszünk, csak egy kicsit még nyomjuk, hajtsuk, pörgessük. Közben elszaladnak mellettünk a napok, a hetek, a hónapok és az évek. Izzik a mókuskerék, úgy futunk benne és észre sem vesszük, hogy megváltozott a környezetünk.

Stephen Hawking megmutatta, hogyan kell élni. Úgy, mintha mindegyik nap az utolsó lenne. Az élet iskolájának egyik legkeményebb tananyaga ez! Megtanulni a jelenben élni, elengedni a múltat és nem kergetni a jövőt. Értékelni, ami jutott és hálásnak lenni minden lélegzetvételért, apró örömért, barátságért és pénzre nem váltható értékünkért.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.