szerelem birtoklás magazin párkapcsolat
Birtokolhatunk lakást, házat vagy autót, de érzelmeket nem. Nem sajátíthatjuk ki a másikat, hiszen az önzés lenne a részünkről. Nem vehetjük meg mások szeretetét sem. Azt csak elnyerhetjük.

Vajon miért mondjuk azt, hogy van egy szép feleségünk, vagy egy kedves, odaadó férjünk? A párunk nem a miénk. Őt az élettől kaptuk ajándékba, de csakis addig lehet mellettünk, amíg ezt ő is így szeretné. Sokan ajándékokkal halmozzák el a partnerüket, ami - ha nem őszinte és görcsös, akkor - azt jelenti, hogy csak így akarjuk bebiztosítani a szeretetét, ez egyenes út a vakvágány felé.

A szeretet egy önzetlen érzelem, amit nem tudunk kierőszakolni, amit nem vásárolhatunk meg, és ami nem görcsösségen alapul, hanem szabadsággal társul. Világunk viszont telis tele van hamis képet mutató, szeretetet sugárzó illúzióval, amivel nap mint nap találkozhatunk a közösségi oldalakon.

Ha arra vágyunk, hogy valaki úgy szeressen, ahogy azt mi szeretnénk, még akkor sincs jogunk ráömleszteni a görcsös akaratunkat, hiszen azzal minden valószínűség szerint elijesztjük szívünk választottját.

Az emberek többsége görcsösen szeretné, ha viszont szeretnék őket. Ez viszont csak tévútra vezethet. Nehéz elfogadni azt, hogy esetleg magányosan tengetjük napjainkat, de időt kell adnunk annak a személynek, aki majd ránk talál, hiszen a szeretet nem birtokol és nem is birtokolható. Ha nagyon akarom, hogy szeressenek, akkor önzővé válok és egy idő után egy érzelmi spirálban találom magamat, az érzelmeim sötét vermében.

Forrás: Shutterstock

Veled maradok, mert én is azt szeretném, de nem éreztetheted velem azt, hogy csak a tiéd vagyok. A szereteted nem lehet fojtogató, tekintélyt parancsoló. Ha egyszer is azt tapasztalom, hogy görcsösen vágysz rám, és mindent megteszel azért, hogy a szeretetem megvásárolhatóvá váljon, egyszerűen szárnyakat növesztek és kirepülök a tenyeredből, ami addig fogva tartott. Nem foghatsz a markodban és nem zárhatsz kalitkába. Nem alacsonyíthatsz le tárgyak szintjére, és nem fojtogathatsz. Csak az képes igazán szeretni, aki szabad és akit tiszteletben tartunk, az egyediségével és szabadság szeretetével együtt.

Vajon neked mi jut eszede a birtoklás szó hallatán? Ha valaki kutakodik a telefonodban, belenéz a levelezéseidbe? Vagy azt lesi, ki lájkolja a képeidet a közösségi oldalon? Ellenőrizget vagy számon kér? Esetleg lágyan manipulál úgy, hogy azt szinte észre sem veszed?

A féltkenység a birtoklás zöld szemű szörnyetege. Sokan elfelejtik ezt egy párkapcsolatban, és a tulajdonuknak tekintik a társukat. Sokan csak úgy tesznek, mintha megadnák a másiknak a szabadságot, ám a valóságban ez nincs így. Sokan csak attól teszik függővé a szeretetet, és csak akkor jó nekik a másik, ha az lesi minden kívánságukat.

Vannak, akik ki tudnak törni egy ilyen kapcsoaltból, de vannak olyanok is, akik benne ragadnak, akik az elején nem "veszik a jeleket" és továbbra is egy ilyen birtokló és féltékeny kapcsolatban maradnak. Ha felismerjük a helyzetet, jobb, ha mielőbb elvágunk egy ilyen köteléket. A bizonytalan jövő még sokkal jobb opció lehet, mint egy olyan kapcsolat, amiből nincs kiút, hiszen ahogy a mondás is tartja: ha egy ajtó ajtó bezárul, akkor keresni kell egy másikat.

Nyitókép: Shutterstock

Neked volt már olyan párod, aki birtokolni akart?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.