magazin kibeszélő eszmefuttatás kocogás
Ülök a Margitszigeten egy árnyékot vető fa tövében és csak nézek ki a fejemből. A kisfiam néhány méterre tőlem tologatja az egyik autóját, így kicsit kikapcsolhatok. Bámészkodom. Egy loknis hajú lány fut el előttem. Megcsodálom az élénk színű topját és a hozzá passzoló futónadrágot, ami tökéletesen harmonizál a sportcipőjével. Pár perc és egy harmincas nő kocog felém, szintén kifogástalan külsővel.

Most már egészen rááll a szemem a futókra. Kifejezetten sokan vannak és szinte egytől egyig mind remekül fest. Apró topokban, feszes nacikban vagy divatos sortokban, gazellaléptekkel suhannak vagy éppen csak kocognak. A fülükben vezeték nélküli füles, némelyikük fején árnyékot adó, de mégis trendi baseball sapka – hogy teljes legyen a szett. Akad, aki loknikba göndörített hajjal hódol a sportnak, de a többieknek is teljesen rendezett a frizurájuk. Lófarkak, fonások, kontyok, tipp-topp smink.

Jobban körülnézek és próbálok keresni egy izzadt pólós, lihegő futót, de nem igen látok,

így megfogalmazódik bennem a kérdés: Vajon ezek az emberek miért nem erőlködnek futás közben?Ennyire jó a kondijuk vagy ez a kocogás csak valami „korzózás", ahol megmutatja magát az ember?

Manapság mindenki fut

Egyesek éppen nyújtanak, jobbra-balra tekergetik a lábaikat, felteszik a padra és ráhajolnak, mint a balett-táncosok vagy helyben joggolnak. Voltaképpen teljesen jó rájuk nézni és inkább tűnnek a Margitsziget csinos kiegészítőinek, mint iron ladyknek.
Kíváncsi vagyok, mi a helyzet a pasikkal. Első blikkre is megállapítom, hogy sokkal kevesebb a trendi, futkározó férfi, mint a nő, és a szerelésük is jóval puritánabb, mint a lányoknak. Itt már találok néhány izzadságfoltot, sőt a szemlélődés közben felfedezek néhány old-school kocogót is – ők kevésbé divatosak: a szettjük nem virít rikító színekben és inkább a praktikum jellemző rájuk, mintsem a trendiség. Az ő fejük már sokszor piros, a hajuk és a hátuk izzadt és bizony lihegnek is. Cirka 20 perc nézelődés után megállapítom, hogy rengetegen futnak és

a futókat valószínűleg két csoportra lehet osztani: a sportemberekre, akiket a teljesítmény vagy a fogyás vágya hajt és a divatfutókra, akik totál sminkben, hajban és trendi szettben kocognak fel s alá.

Forrás: Shutterstock

Bimbódzó és hamar elhervadó románcom a futással

Egyébként teljes mértékben csodálom a futókat - a valódi típust! Én maximum akkor futok, ha nagyon sietek valahova vagy a gyerek után kell rohanni. Igaz, az utóbbi miatt azért rendesen kondiban is vagyok.
Néhány évvel ezelőtt, amikor még nem számított ennyire felkapottnak a futás, de már felszálló ágban volt a divatsportok körében, én is megpróbálkoztam vele – igaz nem saját kútfőből vettem, hogy szaladgáljak, hanem az akkori párom találta ki, hogy járjunk el kocogni, méghozzá pont ide, a Margitszigetre.

Emlékszem, nagyon büszke voltam magamra, mert elsőre sikerült lefutnom a „szigetkört", bár az én fejem kifejezetten vöröslött már a végére és bizony patakokban csorgott a lapockáim között a víz.

Biztosan nem festettem olyan jól, mint a most megbámult lányok többsége, viszont annyira elégedett voltam magammal, hogy elhatároztam, ha már ennyire jól megy nekem ez a futás – annak ellenére, hogy soha, semmilyen késztetést nem éreztem rá -, akkor bizony még a hídon is serényen szedni fogom a lábaimat. Na, ezt nem kellett volna, mert nagyjából az ötödik másodpercben valahogy nagyon rosszul értem talajt, a bokámba pedig irtózatos fájdalom hasított. Futás OFF, sántikálás ON...
A bokám nagyjából egy hónap alatt jött rendbe és bizony még ma is fáj, ha sokat sétálok, így a kocogás továbbra sem a szívem csücske. Bimbódzó kapcsolatunkat hamar rövidre zárta a csúfos bokasérülésem, én pedig nyugtáztam magamban, hogy bár volt egy jó óránk együtt, ez továbbra sem az én sportom.

Ismét a körülöttem elsuhanó vagy éppen csak haladó kocogókra pillantok, majd a kisfiamra, aki már meglehetősen eltávolodott tőlem a játék hevében, így felkelek a padról és elindulok felé – szigorúan sétálva.

Te szoktál futni?

Én nem vagyok nagy futó, ám akad, aki igen - olvasd el az ő történetét is: A városban futás veszélyes sport

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.