A városban futás veszélyes sport!

Szenvedélyem a futás. Egészen pontosan a városban futás. Mondjuk ezt nem szoktam nagydobra verni, mert egyből mindenki letámadna azzal, hogy nem vagyok normális... A nagyváros koszos, büdös, szmogos, veszélyes és amúgy is a beton tönkreteszi az ízületeimet.

Szóval minden egyes alkalommal végig kell hallgatnom, hogy így pont annyit ártok a testemnek és a lelkemnek, mintha el se mentem volna futni. És igazából nehéz is ezzel vitatkozni. Csak hát ugye a szenvedélyek nem válogatnak.

Szóval szégyen ide, szégyen oda: én bizony szenvedélyes városban futó vagyok!

Már a gondolat is bizsergéssel tölt el, ha csak felmerül a lehetősége, hogy futólépésben vehetek be egy újabb nagyvárost. Van, aki fákat szeret nézni futás közben, van, aki a futópad monitorján futó videóklippekre esküszik. Én pedig a gyönyörű építészeti csodákat választom, mint testmozgásom díszletét. Persze az sem hátrány, hogy így nem kell kilométereket utaznom (oda és vissza) csak azért, hogy sportolhassak, hanem csak kilépek a kapun és már kezdődhet is az "edzés".

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Egy szó, mint száz, ha már lemondani úgysem tudok a városban futásról (nem mintha annyira akarnék), akkor legalább megpróbálom ellensúlyozni a negatívumokat. Ergo okosan csinálni.

Zajos, büdös és elüt az autó!

Mivel tény és való, hogy sem a tüdőmnek, sem a bőrömnek, sem a lelkemnek nem tesz jót, ha zihálás közben tömény kipufogógázt szipuzok be, így nem csúcsforgalom idején szelem át a Lánchidat.

Ezért vagy a reggeli órákban (ez csak nagyon kivételes esetekben fordulhat elő, mert gyűlölök (!!!) korán kelni), vagy este, jobban mondva éjjel adom át magam a futás örömének.

Forrás: Getty Images/Bogdankosanovic

Sötét van, veszélyes, megtámadnak!

Egyrészt pont ugyanannyi az esély rá, hogy bármi baj történjen, mintha egy városszéli erdőben, vagy a szigeten futkároznék. De hogy minimalizáljam a kockázatot, ha este futni indulok, magammal viszem a férjemet is - vagy épp ő visz engem. És ez nemcsak biztonsági szempontból praktikus, hanem a közös hobbi jót tesz a házasságunknak is! ;)

A beton tönkreteszi az ízületeidet

Bizony ez így van. Szóval, ha a természetbe, vagy a sportpályára vezető utazási időn szeretnél spórolni azzal, hogy inkább a háztömböt futod körbe, akkor bizony a tökéletes futócipő megtalálására kell időt és pénzt szánni: valamit, valamiért!

A célnak megfelelő lábbeli megtalálása pedig pont annyira nehéz, mint amilyen egyszerűnek hangzik. „Mi lehet abban olyan nehéz, hogy egy színben és fazonban megfelelő cipőt leemeljünk a sportbolt polcáról? Maximum a hó vége táján üresen kongó zsebünk akadályozhat meg minket ezen ügylet megvalósításában." - gondolhatja naivan a kezdő futó. Csak hát még korlátlan anyagi lehetőségek mellett is nehéz olyan cipőt találni, ami ellensúlyozza a beton hátulütőit. Vagy legalábbis minimalizálja az ízületekre gyakorolt nem éppen előnyös behatásokat.

Forrás: Adidas

Igazából most jönne az a rész, hogy megmondom a tutit. Csak az a bökkenő, hogy én sem tudom... Én végül azt a kompromisszumot kötöttem, hogy egy színben oké, de fazonban elég furi cipőt választottam. Gondolom a tervezők dizájnosnak gondolták, de szerintem inkább csak a 90-es éveket idézi - nem feltétlenül jó értelemben. Ám az viszont tény, hogy a legócskább betonon is úgy érzem magam, mintha a fellegekben járnék. Szóval, mint mondtam: valamit, valamiért...

Forrás: Tezenis
Antónia tippjei

Hogy igazán trendi legyél futás közben, válassz olyan sport öltözetet, ami akár utcai viseletként is hordható. Így sokkal kevésbé fogsz kilógni a városi tömegből. ;)


Az "integrálódásodat" az idei tavaszi trend is segíti majd: a mikroszálas topok és leggingsek a jó idő közeledtével kötelezőek lesznek. A színes, nyomott mintáknak köszönhetően pedig a sportruházat fogalma újjászületik és észrevétlenül kúszik majd be a mindennapokba.


Haladóknak vagy megszállott városi futóknak kényelmes, légáteresztő - ha lehet LYCRA SPORT száltechnikával készült - outfitet ajánlok, főleg, ha egy kis akrobatikus szabadstílusú futásra vágytok. Így összeköthetitek a mozgás szabadságát az egész testes alakformálással!

Forrás: Calzedonia

 Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek