Ints búcsút a megfolyt alapozónak, szemfestéknek és az elmaszatolt rúzs rémképének!

magazin make-up kibeszélő smink harmincas nő tippek-tanácsok
Na, mesélj! Te sminkelsz? És ha igen, szerinted mik azok az alapdarabok, amelyek mindenképpen szükségesek egy harmincas nő neszesszerébe?

Reggel csodás napsütésre ébredsz. Imádod az életedet. Szinte kireppensz az ágyból és beveted magadat a fürdőszobába. Arcmosás, fogmosás, krémezés.
Ma igazán szép leszek
– gondolod, s bár egyébként is jól nézel ki, ma különösen csinosan akarsz megjelenni a havi meetingen, hiszen Karesz is ott lesz...
Előveszed a sminkcuccokat és nagy műgonddal nekilátsz, hogy kiemeld az arcodon a legszebb dolgokat. Egy kis alapozás, pirosító, szemhéjpúder, tusvonal és ma még egy erősebb rúzst is felkensz, csak Karesz kedvéért. Voilá! Csodás.
Hat órával később, a meeting előtt gyorsan belibbensz a női mosdóba, hogy ellenőrizd, tényleg olyan remekül festesz-e, mint amikor reggel kiléptél a lakásból. Mosolyogva pillantasz a tükörbe, ám a látványtól lefelé görbül hirtelen a szád.

Te jó ég! Mi a fene történt itt?

Az alapozód és a pirosítód foltosra kopott az íróasztalnál történő könyöklés nyomán. A szemfesték csomókban összeállt a kis redőkben és a tusvonal felkenődött a szemhéjadra. A rúzsodat pedig tök fölösleges keresned, mert már rég lenyaltad, úgy az első kávé elfogyasztásakor.
Ismerős a story? Velem számtalanszor megesett már, legyen szó egy sima munkanapról vagy akár egy átbulizott éjszakáról. Mindaddig, amíg meg nem fogadtam egy sminkes barátnőm tanácsait és ki nem bővítettem a következő cuccokkal a neszesszeremet.

Primer

Sokáig fogalmam sem volt arról, mi a manó az a primer. Krém, alapozó, szemfesték. Ennyi. Aztán csodálkoztam, ha két óra múlva már az egész festés szétcsúszott az arcomon. Persze, amíg hamvas húszéves voltam, a sminkkészletem is egy szemceruzából és spirálból állt, harminc felett viszont egyre többet adtam arra, hogy valóban szép legyen a sminkem. Ehhez azonban egy bombabiztos alap szükségeltetik. Nos, pont erre való a primer, amelyet az arckrém fölé, de az alapozó alá kenünk.

A primer feltölti az aprócska ráncaidat, kitölti a pórusokat,

így voltaképpen egy sokkal simább bőrfelületet kapsz, ennek köszönhetően pedig nem csomósodik össze az alapozó, ráadásul jobban fog „tapadni" és tartósabbá is válik az egész. Ha pedig az alap jó, akkor minden jó.

Forrás: Shutterstock

Szemhéjbázis

A szemhéjbázis - akárcsak az arcon a primer -, a betonbiztos alap, amely garantálja, hogy estére ne úgy nézz ki, mint akinek behúztak egy nagyot a munkahelyén. Ez a trükk sokáig csak a profi sminkesek között terjedt, akiknek olyan make-upot kellett kreálniuk, amely órákon át meg sem mozdul. Aztán pár éve a kereskedelmi forgalomban is megjelentek a különféle szemhéjalapozók, amelyek megakadályozzák, hogy a reggel felkent smink délutánra – vagy rosszabb esetben már néhány óra múlva – összecsomósodjon és beleüljön a szemhéj fonom ráncaiba, netán szétszaladjon az egész szem körül, olyan hatást keltve, mintha direkt pandamacinak festettük volna ki magunkat. Harminc felett pedig, lássuk be, a szemhájunk is egyre redősebb, ami nem kedvez a csábosra festett pillantásnak, úgyhogy a legjobb, ha erről sem feledkezünk meg, mielőtt a szemhéjpaletta után nyúlunk.

Szájceruza

Tudom, most a pandémia kellős közepén csak a legelvetemültebbek veszik elő a rúzst – amely egyébként gyorsan a maszk belső felét fogja díszíteni a szánk helyett -, ám a jövőbe tekintve azért én a szájceruzát is azok közé a nélkülözhetetlen kellékek közé sorolom, amelyek egyszerűen „kellenek", ha valóban szép sminket szeretnénk készíteni magunknak. Főképp, ha egy élénk rúzst választunk. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor

valaki felken egy tűzpiros árnyalatot, majd a festék egy óvatlan pillanatban elkezd lemászni a szájáról,

netán szétfutni a környező ráncocskák mentén. Ugye veled is megesett már hasonló? Nos, elárulom, harminc felett egyre gyakrabban fogod ezt tapasztalni, mivel a száj környéke is feszít a feszességéből, az ajkak volumene elkezd csökkenni, míg a ráncocskák egyre csak szaporodnak. Ez pedig nem kedvez az ajakfestésnek. Erre nyújt megoldást a szájceruza, amellyel nem csak csalhatsz egy pirinyót a száj formáját illetően, de még azt is megakadályozza, hogy a rúzsod szétkenődjön. Olyan ez, mint egy gát, amely a kereteken belül tartja a festéket, így alkalmazd bátran, főleg erősebb árnyalatoknál. A színe mindig legyen a rúzzsal megegyező vagy egy árnyalattal sötétebb és kicsit satírozd is át vele az ajkakat, mielőtt felviszed magát a rúzst. Hidd el, ez a trükk is csodákra képes!

Te használsz primert, szemhéjbázist vagy szájceruzát?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.