Ráadásul akkor már másfél éve, úgy kéthavonta ledöntött valamilyen betegség. Egy idő után ciki volt azzal hívni a főnit, hogy bocs, most itthonról dolgoznék, szarul vagyok. Meg hát ez az: betegen is dolgoztam, sosem pihentem, úgyhogy egy idő után gyűjteni kezdtem a tüneteket, mint más a 20%-os kupont. Tehát belenéztem a tükörbe, és kedvem lett volna egy vödörrel a fejemen, bőgve leélni a hátralévő időt.
Szerencsére akkoriban kezdett el foglalkoztatni a táplálkozás, és annak hatása a testre és a lélekre. Az vagy, amit megeszel - tartják az okosok, és akkoriban "amit éppen megkívánok" és "ami kéznél van" dolgokból álltam össze. Jó, mi? Szóval döntöttem: a vödör alatt bőgés helyett változtatok a táplálkozásomon, és meglátjuk, mi lesz.
Beleástam magam a clean eatingbe, vagyis a tiszta étkezésbe. Ennek lényege, hogy elhagyunk minden feldolgozott élelmiszert, azaz amit mérnökök dolgoztak ki, egy gyártósoron készült, és a csomagolásán tucatnyi összetevőt tüntetnek fel.
Elkezdtem alapanyagokat vásárolni, otthon főzőcskézni, aztán dobozban magammal szállítani az eredményt. A reggeli péksüteményt például lecseréltem zabkására, és csak ez az egy változás számos apró javulást hozott. Éreztem, hogy több tápláló étellel és kevesebb méreganyaggal tényleg jobban működik a testem.
Az emésztés-egészség témakör magába szippantott, és így jutottam el a vegán, azaz a kizárólag növényi ételekből álló életmódig. Az egyre gyakoribb sztori szerint az orvosok a kezüket tördelik egy rákban vagy autoimmun betegségben szenvedő valaki felett, akinek elege lesz az állapotából, és vegán életmódra vált, majd hamarosan teljesen felgyógyul, vagy tünetmentessé válik. Amikor személyesen is megismertem egy ilyen túlélés történet főszereplőjét - aki az esküvőjén is vegán menüt evett a rántott hús helyett -, döntöttem: ha már káposzta, legyen kövér! Négy hónapig élesben tesztelem a vegán életmódot.
A négy vegán hónap rég letelt - hogy hogyan eszem most? Január óta nem tiltok meg magamnak semmit, hanem a szervezetemre hallgatok. És valahogy úgy alakult, hogy azóta szinte teljesen növényi alapú ételeket eszem, leginkább reggelire és napközben. Esténként vagy hétvégén lecsúszik egy kis hal, kecskesajt vagy natúr joghurt - de másra nincs szükségem. Jelenleg a konyhámban történnek a világ legjobb dolgai: élvezem az új ízeket és kísérletezem!
De a legfontosabb, hogy visszakaptam az egészségem és a vitalitásom. Ha nem ismerem meg a vegán életmódot, lehet, ma nem öt évvel fiatalabbnak, hanem tíz évvel idősebbnek érezném magam - bár ezt vödörrel a fejemen úgysem látná senki.
Nyitókép: Shutterstock
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.