PR cikk lakberendezés otthon
A függönykarnis kiválasztása nem hangzik nehéz feladatnak. A kinézet mellett azonban ismernünk kell a különböző típusokat, valamint a felszerelési lehetőségeket is. Ebben a függönykarnis kisokosban mindent megtalálsz a tökéletes darab kiválasztásához.
A fém karnisok nagy népszerűségnek örvendenek
Forrás: auremar - stock.adobe.com

Eltérő anyagok

A különböző anyagok más-más szempontból lesznek előnyösek lakásodban. Az egyik fontos kérdés, hogy mennyire gyakran húzod el függönyödet. Abban az esetben ugyanis, amennyiben nagy kihasználásnak lesz kitéve a karnis, egy erősebb és masszívabb darabot kell majd választanod. A fa karnisoknak köszönhetően például egy nehezebb függöny napi használata sem okoz majd problémát, hiszen ezek erős és nagyobb teherbírású karnisok. A fa karnis továbbá remek választás, amennyiben a karnist nem csak praktikus okokból választod, hanem dekorációként is szeretnéd használni. Ezen darabok ugyanis legtöbbször részletesen dekoráltak és látványos függönykarnis végekkel ellátottak.

A fém karnisok szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Ezeket mind látványosabb kialakításban, mind pedig minimalista kinézetben is megtalálhatod az üzletek kínálatában. 

Típusok és felszerelési lehetőségek

A felszerelési lehetőségek és a típusok között is több választási lehetőséged lesz majd. A felszerelést tekintve a mennyezeti és az oldalfali megoldás közül választhatsz. A mennyezeti karnisok felhelyezésekor amennyiben a lehetőségek adottak, szinte láthatatlanul is meg tudjuk valósítani a felszerelést. Emellett ezen típus ideális lehet sarokablakokhoz, mely esetében a hagyományos karnis nehezen kivitelezhető. Ezt leggyakrabban műanyag karnissal tudjuk megvalósítani, melyek segítségével vizuálisan emelhetjük a mennyezetet. 

Ezzel szemben az oldalfali elhelyezés a látványosabb megoldás, mely estében választhatunk a dekorált és a letisztult darabok közül. Az oldalfalra szerelt darabok tehát nem csak a célnak megfelelő felhasználásról biztosítanak, hanem az adott helyiség stílusához és összhatásához is hozzájárulnak majd.

A felszerelés mellett a két leggyakoribb típust is ismernünk kell: egy- kétsoros karnisok. Itt logikusan az alapján tudunk majd választani, hogy egy vagy két függöny felhelyezését tervezzük. Szerencsére mindkét típus megtalálható a különböző anyagokban, tehát bátran választhatjuk mindkét opciót. 

Berendezési stílusok

Végezetül, az senki számára nem lesz meglepő, hogy a különböző szobák színpalettájához és bútoraihoz, tehát összességében az adott stílushoz is igazítanod kell majd a karnisokat. Ez talán a legegyszerűbb feladat, hiszen például a vintage, rusztikus vagy bohém stílushoz mindenképpen a fa karnis passzol. Ezzel szemben a minimalista, az indusztriális, valamint a modern stílusokhoz mindenképpen a fém, vagy esetleg a műanyag karnis lesz a megfelelő választás.

(x)

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.