depresszió problémamegoldás lelki problémák mentális betegség problémák
Előfordul, hogy az embert próbáló élethelyzetekben úgy érzed, csak evickélsz a sötét, végtelen űrben, miközben folyik el az energiád, pedig jócskán lenne rá szükséged ahhoz, hogy megtaláld az optimális megoldást.

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy minél hamarabb sikerüljön átvészelni a nehéz helyzeteket.

Aludd ki magad!

Az ember kimerülten, túlélőmódban nem is gondolná, mennyit dobhat az általános közérzetén és a teljesítményén az, ha fokozatosan bepótolja a kimaradt alvásmennyiséget. Az elégtelen vagy zavart alvás hosszú távon negatív hatást gyakorolhat hangulatodra, a kognitív funkcióidra, a stresszkezelési képességedre, valamint elősegítheti a mentális betegségek kialakulását, súlyosbodását is.

Koncentrálj csak önmagadra!

A nehéz helyzetekben általában több szereplő történetszála fonódik össze, de ahhoz, hogy a legjobbat hozhasd ki magadból a problémamegoldás során, érdemes elvonatkoztatnod a többiektől. Ne vedd magadra a terheiket, próbáld leküzdeni a másoktól való félelmedet, nézz mélyen magadba és megtalálod a választ a kérdéseidre!

Menj el sportolni!

A testmozgás segíthet enyhíteni a stresszt azáltal, hogy csökkenti a szervezetben felgyülemlett kortizol szintjét, viszont az endorfinok, azaz a boldogsághormonok termelését felpörgeti. Amikor az edzésre fókuszálsz, élénkebbé válik a gondolkodásod, így olyan ötletek, megoldások is eszedbe juthatnak, melyek nyugalmi állapotban nem. Emellett csökken a szorongásod, illetve hosszabb távon javul az általános stressztűrő képességed is.

Forrás: Shutterstock

Irány a természet!

A természet szépsége, nagysága, egyszerű, mégis örökérvényű törvényei rávilágíthatnak, hogy a te problémád valószínűleg nem a világvége, létezik rá megoldás. A szabadban való tartózkodás, illetve a séta, a sport emellett csökkenti a stresszt, segíti a kreatív gondolkodást, az önreflexiót, továbbá támogat abban, hogy minden idegszáladdal a nehéz helyzet kibogozására koncentrálj.

Légy kegyes magadhoz!

A tartós szellemi feszültség és a mentális zavarok fizikailag is kikezdik a szervezetedet. Akárcsak másfajta betegségek esetén, ilyenkor is érdemes elnézőbbnek lenned magaddal szemben, ha nem úgy teljesítesz, mint szoktál. Ne most sanyargasd magad mindenféle kalóriadeficites diétákkal, tudatosan keress olyan kulturális tartalmakat, melyek pozitív hatással vannak a lelkivilágodra, illetve ha úgy érzed, kijárna pár nap betegszabi, inkább élj vele, nehogy még jobban lerobbanj!

Végy egy hosszú fürdőt!

Egy jóleső fürdő vagy zuhany olyan hatást kelthet, mintha szép lassan elmosnád a téged gyötrő gondokat és az elméd is kitisztulna. A vízben emellett könnyebbnek is érzed magad, olybá tűnhet, mintha nem nyomná annyira a vállaidat a sok probléma. Bár ez egy kiváló stresszcsökkentő technika, arra azért ügyelj, hogy ne folyasd világba a vizet, hiszen az sem a pénztárcádnak, sem a bolygónak nem tesz jót!

Nyugodtan mondj nemet!

Ne akarj mindenkinek megfelelni! Másoknak is csak akkor adhatsz érdemben magadból, ha van miből. Ha ki vagy merülve, csak olyan emberek társaságát keresd, akik elfogadnak a gyengeségeiddel együtt is és fel tudsz töltődni a közelükben! Az is teljesen rendben van, ha magányra vágysz, hiszen sokan hatékonyabban oldják meg a problémáikat, ha csak magukra kell koncentrálniuk.

Mennyire kezeled tudatosan a stresszes helyzeteket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.