költségvetés kibeszélő magazin tervezés pénzügyek pénzügyi tudatosság tippek-tanácsok tartalék
Neked is akad olyan ismerősöd, aki állandóan le van égve? Folyamatosan arról panaszkodik, hogy nincs pénze, pedig valójában jól keres. Nekem van olyan barátnőm, aki a hónap utolsó heteiben mindig megjelenik valakinél és egy kis kölcsönt kér... úgy, hogy a csuklóján ott virít egy vadiúj okosóra.

- Hát, izé, az a helyzet... tudnál nekem egy kis pénzt kölcsön adni? Csak egy hétre, akkor jön a fizum – kérdezi Vera.
Úgy tűnik, most én vagyok soron – fut át az agyamon,és kicsit szégyellem is magam ezért a gondolatért. Aztán helyrebillentem a fejemben a dolgokat és emlékeztetem magam arra, hogy

Vera jobban keres nálam. Ennek ellenére a hónap végén a baráti társaságból mindig betalál valakit, hogy segítse ki.


- Te, Vera, hova teszed állandóan a pénzt? - bukik ki belőlem a kérdés.

- Na, ne izélj, tudod, hogy most minden milyen drága. Elfogyott. Jövő héten már lesz fizu, megadom.

- Nem erről van szó. Tudom, hogy megadod. De hogy bírsz így élni? Minden hónapban totálisan lenullázod magad. Semmi tartalékod. És ha elromlik a mosógéped vagy kirúgnak? Honnan lesz akkor pénzed kenyérre? Erre nem gondolsz?

- Nem, nem gondolok. Én pozitív ember vagyok – vigyorodik el. Próbálja viccesre venni a figurát, de nem hagyom. A barátoknak nem az a feladatuk, hogy mosolyogva figyeljék, ahogy a másik eszeveszett sebességgel száguld a szakadék felé.

- Vera, abba kell hagynod ezt az őrült költekezést! Azt hiszed nem látom? Okosóra. Méregdrága táska... ezek mind új cuccok. De kajára nincs pénzed

- Egy életünk van! - feleli dacosan. - Tanultam, keményen dolgozom, hadd élvezzem már a gyümölcsét!

- Nem erről van szó. Élvezd, de ésszel! Vagy neked jó minden hónapban kölcsönkérned valakitől? Ideje egy kicsit pénzügyileg is tudatosabbnak lenned.

- Mégis hogyan? - kérdezi és most először látok a szemében egy kis hajlandóságot a változtatásra.

Forrás: Shutterstock

1. Feltárás

Az első és legfontosabb – mint az élet sok területén – a baj forrásának feltárása.

Pontosan tudnod kell, mennyi a bevételed, mik a fix kiadásaid és mennyi pénzed marad, miután a kötelező dolgokat kifizetted.

Persze fejben ezt a többség nagyjából tudja, de egészen más az összegeket leírva is látni. Így az első, amit tehetsz a pénzügyi tudatosság érdekében, ha papírra veted a költségvetésedet (vagy számítógépre, telefonra – a lényeg, hogy leírva is lásd). Ne hagyj ki semmilyen rendszeres kiadást: albérlet, rezsi, telefonszámla, net, kozmetikus, gyógyszer, bérlet, biztosítás és persze az élelmiszervásárlást se.

2. Tartalékolás

Miután a bevételből levontál minden kiadást, marad egy összeg. Kisebb vagy nagyobb. Ez az, amivel szabadon gazdálkodhatsz, ám mielőtt elrohannál az első plázába, hogy elverd – mondván, ez már mindenen felül maradt –, állj meg egy percre és gondolkodj! Mi lesz veled, ha hirtelen kirúgnak a munkahelyedről? Vagy ha elromlik a kocsid és egy nagyobb összeget ki kell fizetni a szerelőnek? Vagy olyan egészségügyi problémád lesz, amelynek a kezelését nem fizeti a TB? Egyszóval,

van-e vésztartalékod, ami megment, ha beüt a krach?

Ha nincs, akkor a 10. táska megvásárlása helyett inkább erre fókuszálj és addig ne vegyél magadnak semmit, amíg legalább annyi plusz nincs a számládon, ami elég a 3-6 havi fix költségeid fedezésére.

3. Tervezés

Ha sikerült összegyűjtened a vésztartalékot, akkor sem kell visszatérni a régi kerékvágásba! Nem kell ismét ész nélkül költeni, azt gondolva, már van tartalékom. Hiszen, ha ezen a ponton elengeded a gyeplőt, gyorsan eljuthatsz oda, hogy megint többet költesz, mint kéne, így minden hónap végén hozzányúlsz a vésztartalékhoz, amit így szépen, lassan el is égetsz. Tehát tervezz továbbra is. Itt persze már nem kell megvonnod magadtól minden jót, de érdemes felosztani a fizetésed maradékát. Mondjuk elhatározod, hogy a maradék összeg 50%-át eldorbézolhatod. De csak ennyit, nem többet! És mi lesz a maradék 50%-kal? Nos, ha pénzügyileg valóban tudatos akarsz lenni, akkor befekteted. Befekteted például önmagadba úgy, hogy

továbbfejleszted magad a szakmádban vagy tanulsz valami olyasmit, ami a jövőben kifizetődő lesz a számodra.

Befektetheted a jövődbe, például egy nyugdíjbiztosításba is, de akár részvényt, kötvényt, állampapírt is vásárolhatsz belőle – ezt persze csak akkor, ha értesz hozzá vagy konzultálsz egy szakértővel.
De befektethetsz egy álmod megvalósításába is, mondjuk ha régóta vágysz egy egzotikus utazásra, akkor minden hónapba félretehetsz rá egy kisebb összeget, ahelyett, hogy esetleg hitelt vennél fel és abból finanszíroznád álmaid útját.
Nagyon divatos manapság a jelmondat: Legyél jelen! Legyél tudatos! Nos, ideje alkalmazni ezt a pénzügyek terén is.

Te tudatos vagy a pénzügyeid terén?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.