pszichológia táplálkozási zavar kibeszélő anorexia bulémia étkezési zavar evészavar bulimia
Az étkezési zavarok sajnos egyre gyakoribbá válnak kortól, nemtől és társadalmi státusztól függetlenül, ezért elengedhetetlen, hogy felismerjük és megértsük ezeket, valamint kellő empátiával viszonyuljunk az érintettekhez.

Az evészavarok olyan viselkedésmintákat takarnak, amelyekben az érintett személy rendellenes táplálkozási szokásokat és túlzott aggodalmat mutat a testsúlyával kapcsolatban. Legismertebb típusai közé tartozik az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és a mértéktelen evészavar (angolul binge eating disorder = BED).

Az evészavarok kezelése átfogó megközelítést igényel, a megelőzés és a korai felismerés pedig kulcsfontosságú, hogy megkönnyítsük az érintettek gyógyulását és azt, hogy teljesebb, egészségesebb életet élhessenek.

Amennyiben van a környezetedben táplálkozási zavaros egyén, ezekkel a megjegyzésekkel lehetőleg semmiképp ne terheld őt!

„Na, de egy falatot sem kérsz? Ennyi nem árt meg!"

Egy étkezési zavaros jobban félhet a fölös kalóriáktól és a véleménye szerint nem megfelelő élelmiszerektől, mint a tűztől. Hidd el, nem a te győzködésed hatására fog elcsábulni az általad kínált kajára! Csak az idődet pazarolod, ráadásul még fel is idegesíted őt.

„Minek fogyózol? A pasik szeretik, ha van mit fogni egy nőn!"

Így van, sok férfi számára az egészséges testzsírszázalék kívánatos, viszont valószínűleg ez cseppet sem érdekli az ismerősödet. Magának szeretne megfelelni és nem az átlagpasinak, ráadásul könnyen lehet, hogy nem is egy bizonyos külső elérése a célja, hanem más okok rejtőznek az evészavara mögött.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015

„A divatipar a hibás meg a sok gebe modell!"

Bár a média és a divatipar hatással lehet az ilyesfajta zavarok kialakulására, ez a kijelentés túlzottan leegyszerűsíti a betegséget és mellőzi a sok egyéb tényezőt, mint például a genetikát, illetve az illető környezetét, lelki problémáit.

„Ne haragudj, de szerintem csak az a bajod, hogy nem figyelnek rád eléggé..."

A táplálkozási rendellenességek súlyos és életveszélyes betegségek, amelyeknek valós tünetei és következményei vannak. Ezzel a megjegyzéssel bagatellizálod az ismerősöd komoly problémáját, ráadásul azzal vádolod őt, hogy manipulatív és önző.

„Nekem is volt egy evészavaros ismerősöm és ő magától rendbejött. Szerintem neked is sikerülni fog."

Ezzel az állítással figyelmen kívül hagyod az evészavarok egyedi és összetett természetét. Az, hogy valakinek sikerült felépülnie ebből a rendellenességből önerőből, nem azt jelenti, hogy erre mindenki képes. Minden embernek más a helyzete és az igényei, ezért fontos, hogy mindenki személyre szabott segítséget kapjon.

„Figyu, itt ez a testpozitív Insta-oldal, tuti, hogy segít majd az önelfogadásban!"

Bár a testpozitív mozgalom jó szándékú és sok embernek segíthet, az evészavaros személyek számára nem feltétlenül elegendő. Az étkezési zavarok összetettek és gyakran mélyen gyökerező emocionális problémákhoz kötődnek, amelyeket egy Instagram-oldal nem képes megoldani. Ebben az esetben fontosabb lenne a szakemberrel való együttműködés és az alapvető érzelmi szükségletek kezelése.

„Én nem hiszek az ilyen lelki humbugokban, szerintem csak akaraterő kérdése, hogy leküzdd az evészavarod."

Sajnos ez nem igaz. Az ilyesfajta benyögések által azt sugallod, hogy a táplálkozási rendellenességek olyan problémák, amelyeket pusztán erőfeszítéssel és elszántsággal le lehet küzdeni. Ezzel ellentétben ezek mélyreható betegségek, amelyek szakszerű kezelést, fokozatosságot és türelmet igényelnek.

Neked volt valaha étkezési zavarod?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.