önbizalom kibeszélő testkép önkép testképzavar
Tudjuk, hogy csak segíteni akarsz, de előfordul, hogy a nagy igyekezetben hasztalan tanácsokat adsz az illetőnek. Ezeket az elcsépelt közhelyeket inkább hanyagold!

Úgy vagy jó, ahogy vagy!

Teljesen mindegy, mit gondolnak mások, ha ő rosszul érzi magát a bőrében, mondhatsz neki bármit. Ha az egészsége érdekében jót tenne neki az átalakulás, például fogyhatna vagy szedhetne magára egy kis izmot (az nőknél a csontritkulás ellen is elengedhetetlen), könyörgöm, ne beszéld le erről, hiszen csak ártasz neki!

Igenis kell a motiváció, a küzdelem a változáshoz, az élet nem habostorta, nem véletlenül mondják, hogy a szépségért meg kell szenvedni. Alapvetően jobban helyt tud majd állni az életben és sikeresebb lesz, ha valóban elégedett magával, tehát inkább támogasd a törekvéseiben!

Nem a külső számít!

Igaz, hogy nem CSAK az, de számít és hihetetlen, hogy léteznek még olyanok, akik valóban úgy gondolják, hogy a társadalomban való érvényesülés szempontjából nem fontos a küllem. A párválasztás más tészta, hiszen akadnak például szapioszexuálisok, akik szerint gyakorlatilag csak az intellektus lényeges, de a szexuális vonzalom az esetek igen nagy részében mégiscsak a külső figyelembevételével alakul ki.

Forrás: Shutterstock

Nézd meg XY celebet, hogy néz ki és mégis imádják!

Itt egyrészt akaratlanul is egyetértettél abban, hogy tényleg botrányos az illető megjelenése, másrészt egy olyan embert hoztál fel példaként, akinek az életvitele és anyagi helyzete valószínűleg fényévekre jár az ismerősödétől. A hírességek és az átlagemberek között van egy nagy különbség ebből a szempontból: míg előbbi csoport gond nélkül meg tudná oldani a gyakran méregdrága átalakulást, addig egy átlagos fizetésből élő egyén nem, így igazságtalan az összehasonlítás.

Te beszélsz? Hát nézz már rám!

Rendes tőled, hogy felhívod a saját gyengeségeidre a figyelmet annak érdekében, hogy ő jobban érezze magát, de itt most nem rólad van szó, hanem róla. Neki kell a saját bőrében élnie a mindennapjait, közben pedig nem arra gondol, hogy „De jó, hogy nincs olyan kapafogam / X lábam / úszógumim, mint XY-nak!" Ezzel a taktikával ráadásul elbagatellizálod az ő problémáit, ami szintén rosszul eshet neki.

Ezt meg lehet plasztikáztatni!

Erre nyilván már ő is gondolt nem egyszer, hanem milliószor, de egy esztétikai beavatkozás egészségügyileg és anyagilag sem sétagalopp. Ha megoldható lett volna számára, nyilván már meglépte volna ezt a komoly mérföldkövet, de valószínűleg nem volt az. Ha erre emlékezteted őt, csak fájdalmat és frusztrációt keltesz benne. Legyen ez az ő privát küldetése! Majd szól, ha úgy érzi, meg akarja vitatni veled ezt a kényes témát.

Szerinted mennyire számít a külső?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.