párkapcsolat kibeszélő odafigyelés tippek kommunikáció
Bár az örök boldogság ígérete lassan a lányregényekből is kikopik, mégis mindannyian arra vágyunk. A párkapcsolat azonban olyan, mint egy folyó: állandó mozgásban van. Hol csendesebb, hol viharosabb, hol örvények szaggatják a felszínét.

Néhány tipp könnyedén segíthet egy mederben tartani a különböző érzelmeket és vágyakat.

1. Légy hálás a társadért!

Egy párkapcsolatba nagyon hamar bele lehet kényelmesedni. Közös reggeli, puszi, te elmosogatsz, ő leviszi a szemetet, este mozi, jó éjt. De vajon tényleg tudod, mi mindent megtesz érted a másik? Légy hálás azokért a dolgokért, amiket észre sem veszel: bár utál bevásárolni, elkísér téged. Nem kávézik, de kaptál tőle egy szuper kis kotyogót. Felhív, amikor nem is számítasz rá, és akkor is cuki, amikor épp haragudni próbál rád.

Vedd észre, mit tesz a társad érted! A hála pozitív érzés, némi gyakorlás után nem csupán te leszel odaadóbb, de a párod is jobban fogja érezni magát.

2. Hallgatni arany!

Sokszor említjük ezt a népszerű közmondást, de annál kevesebbszer élünk vele. Kérdezd meg magadtól: tényleg meghallgatod a másikat? Az odafigyelés kulcsmomentum a kommunikációban. Miközben azon görcsölsz, hogy egy vita során kellően frappáns választ adj, a másik épp úgy érzi, láthatatlanná vált előtted. Észre sem veszed, máris harci üzemmódban vagy: fröcsögsz, kritizálsz, a szavába vágsz.

Bármilyen megerőltető is, próbáld ki, hogy csak figyelsz! Csöndben, fókuszálva, hogy értsd a másik oldalt. Ha rendesen feldolgoztad a hallott információt, a higgadt reagálás is könnyebb lesz.

3. Beszélj az álmaidról!

Persze egy kapcsolatban beszélni is érdemes, főleg, ha a vágyakról, célokról van szó. Oszd meg a másikkal a terveidet, majd találd ki, hogy segíthetsz a másiknak abban, hogy megvalósítsa az álmait! Támogasd őt, és kérj tőle segítséget nyugodtan! Ahogy az egyéni, úgy az együttes fejlődés is fontos. Akár most, év elején is érdemes meghatározni néhány célt, amiket a következő időszakban közösen teljesíthettek.

Forrás: Shutterstock

4. Csináljatok valamit együtt!

Lépj ki a mozi-vacsi kombóból! Tanuljatok együtt, legyen közös hobbitok, menjetek táncolni, agyagozni vagy sárkányrepülőzni! Bármi jó, ami összeköt benneteket, amin nevettek, ami új témát és élményt ad a számotokra. A legfontosabb, hogy legyen közös programotok, a napi rutinon túl is.

5. Bocsáss meg neki!

Ismerd meg jobban a másikat! Tudd meg, milyen volt a gyerekkora, mitől rémült meg, mit szeretett nagyon csinálni! Nem kell terápiára menni ahhoz, hogy felfedezzétek egymást. Ha tudod, mit hozott magával a múltból, sokkal jobban meg fogod őt érteni.Ha pedig jobban ismered, könnyebben fogod kezelni a nehéz helyzeteket. Empatikusabb leszel a viták során, így könnyebben zárulnak majd öleléssel durcáskodás helyett.

6. Légy kedves!

Banálisnak tűnhet, hiszen már annyiszor megmutattad a másiknak, hogy szereted őt - de ez nem elég! Minden nap éreztetned kell vele, hogy fontos neked! Aki még nem hallott a szeretetnyelvről, annak ideje elmélyülnie a témában. Aki ismeri a fogalmat, az pedig időről időre ellenőrizze, hogy a másiknak még mindig ugyanarra van-e szüksége. Hiszen lehet, hogy időközben változott...

7. Légy offline!

Persze, hogy fontos vagy az összes online csoportodban, de legalább akkor tedd el a telefont, amikor közös programotok van! A kijelző helyett nézz a másik szemébe, hogy úgy érezze: különleges ember. Nemcsak egy napig, hanem egész évben.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.