magazin kibeszélő párkapcsolat tippek-tanácsok jó házasság házasság
A lelke mélyén - és persze egy bizonyos kor után - mindenki hosszú és kiegyensúlyozott párkapcsolatra vágyik, mégis nagyon keveseknek adatik ez meg. Én több mint tíz éve vagyok együtt a férjemmel és sokszor kérdezik tőlem, mi a titkunk.

Vajon mi a hosszú – és remélhetőleg – boldog párkapcsolat titka? Ha lenne tuti recept, akkor valószínűleg mindenki hosszú és boldog párkapcsolatban élne. Ám valószínű, hogy nincs olyan biztos módszer, ami ezt garantálhatná. Ami az egyik párnak beválik, az a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy a javát szolgálja. Miért? Mert emberek vagyunk és nem mindenki vágyik ugyanarra – párkapcsolati szinten meg végképp nem. Akadnak párok, akik levegőt sem vesznek egymás nélkül és nekik ez így jó, míg mások számára alapvető, hogy meghagyják egymás privát szféráját.
Ha azonban mondani kellene néhány olyan dolgot, ami szerintem segít abban, hogy valóban ne csak néhány hétig, hónapig tartson a románc, akkor én ezekre szavaznék:

Túl a lila ködön

Szerintem az első és legfontosabb, hogy észnél legyél. Tudom, ez elég kiábrándítóan hangzik, ráadásul a rózsaszín felhős szerelemmel nagyon nehéz szembemenni, mégis, amikor már kicsit felszállt a lila köd, akkor érdemes jobban szemügyre venned a választottadat és feltenni a kérdést, valóban lehet-e vele hosszú távon tervezni?

Tervezz!

Amikor felteszed a kérdést, hogy lehet-e vele hosszú távon tervezni, akkor arra is gondolj, hogy mit? A következő bulit? A következő nyaralást? A következő évet? Egy életet? Ha alaposan magadba nézel és őszinte vagy, akkor biztosan ott lesz a válasz. Ha csak a szex köt titeket össze és semmi más, akkor egyáltalán nem biztos, hogy érdemes tartós kapcsolattal ámítani magadat és olyan elvárásokat támasztani, amelyeknek valószínűleg nem fog megfelelni egyik fél sem.

Hasonló a hasonlóval

Mondjuk felszállt a lila köd és azt érzed, hogy egy életen át vele tudnál lenni. Szuper. Ez azonban még édes kevés. Tudom, sokan mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de azért lássuk be, hogy

egy pedáns és egy kupleráj király (vagy királynő), egy extrovertált és egy introvertált, egy lusta és egy aktív viszonylag ritkán tudják hosszú távon tolerálni egymást.

Úgyhogy ezt sem árt figyelembe venned, mielőtt elkezded kitalálni a közös gyerekeitek nevét.

Kell egy kis változatosság

A sok hasonlóság mellett bizony kell az is, hogy pár dologban különbözzetek. Jó, ha tudtok egymásnak tanítani valami újat, fel tudtok nézni egymásra, mert valamiben az egyikőtök sokkal többet tud, mint a másik. Legyen ez fúrás-faragás vagy a vasárnapi húsleves készítése.

Forrás: Shutterstock

Közös dolgok

Szerintem az is nagyon fontos, hogy legyenek közös dolgaitok. Közös hobbi, közös szenvedély, de

a legjobb, ha közös céljaitok vannak, melyekért együtt tesztek.

És itt visszacsatolnék a „Hasonló a hasonlóval" ponthoz. Ha hasonlítotok, akkor nem lesz nehéz közös programokat találni vagy közös célokat kitűzni - ezek megélése, illetve a célokért való küzdés pedig erősíti az összetartozás érzését.

Maradj egyén(iség)

A közös dolgok azonban soha ne menjenek az egyéni dolgok rovására. Ezt hogy értem? Úgy, hogy azért, mert párkapcsolatban élsz, még nem kell – és nem is szabad – feladni önmagadat. A saját vágyaidat, az egyéni céljaidat és a barátaidat.

Nem attól lesz jó és tartós egy kapcsolat, hogy minden és mindenki megszűnik körülötted - a párodat leszámítva.

Igenis szükség van arra, hogy külön-külön is csináljatok dolgokat, különben egy idő után egymás agyára fogtok menni.

Kell a szex

Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. A jó szex a hosszú távú kapcsolat egyik alappillére. Ha nem jó együtt a szex, akkor a kapcsolat csak ideig-óráig működhet. Ha nem lenne szükség rá, akkor simán élhetne mindenki egy kedves barátjával. Úgyhogy ne is ámítsd magadat! Ha a szex nem működik, akkor előbb vagy utóbb erre a kapcsolat is rá fog menni – vagy valamelyikőtök nagyon boldogtalan és frusztrált lesz.

Konfliktusok mindenhol vannak

Végül, de nem utolsó sorban pedig szögezzük le: a hosszú távú, jó kapcsolat nem egyenlő a konfliktusmentes kapcsolattal. Olyan ugyanis nem létezik. Mindenhol vannak nézeteltérések, mélypontok. Mondhatni,

a párkapcsolat olyan, mint egy hepehupás út.

Egyszer fenn, egyszer lenn. Olyan nincs, hogy csak hepe-hepe-hepe vagy hupa-hupa-hupa. Persze az sem mindegy, mennyi a fenn és mennyi a lenn. A legfontosabb, hogy ha a mélybe zuhantok, akkor is tudjatok és akarjatok tenni a kapcsolatért, és meg tudjátok beszélni, fel tudják oldani ezeket a feszültségeket.

Ma szerintem ezt rontják el a legtöbben, mert ahelyett, hogy megpróbálnának közösen tenni a kapcsolatért, inkább új vizekre eveznek.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezt is: A jó kapcsolat épít nem pedig rombol és lehúz

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.