fizetés kibeszélő magazin pénzügyek spórolás férfivélemény
10 tuti tipp a közös pénzügyekre.

Egy kapcsolatban rengeteg kisebb-nagyobb buktatóval találkozhatunk, ezek egyike a pénzügyek kezelése.

Jómagam például szörnyen bánok a pénzzel, de jó ideje igyekszem fejleszteni ezen képességemen, például vannak remek mobil appok, ahová felírhatom a kiadásaimat, különböző kategóriákba, és heti/havi rendszerességgel megnézhetem, mire és mennyi ment el, miből lehetne faragni, mi volt „értelmetlen".

Jóbarátomék nyitottak egy közös számlát, amire mind a ketten havonta félretesznek a lehetőségeikhez mérten, és abból költenek a közös életükre. Igaz ami igaz, ők már házasok, és hát fura is lenne az első randin előhozakodni ezzel a témával... Apropó első randi!

Férfiként számomra egyértelmű, hogy az első pár randin én állom a cechet, utána pedig jól esik, ha a hölgy felajánlja, most már ő is fizetne, a legjobb pedig az, ha megkavarjátok a dolgokat, és igyekeztek felesbe finanszírozni a randikat: egy mozi esetén egyikőtök a jegyeket fizeti, a másik pedig a büfét.

Van két remek példám arra is, hogyan NE csináljátok!

Fiatalabb koromban igyekeztem mindig én fizetni mindent, ami odáig vezetett, hogy pár hét után elfogyott a pénzem. Ennek köszönhetően a hónap vége felé már nem mentünk túl sok helyre, illetve ha mentünk, akkor szégyenkeztem, hogy a barátnőmnek kellett fizetnie, és kevesebbnek éreztem magam emiatt. Mennyivel egyszerűbb lett volna felváltva vagy felesbe!

Egy másik kapcsolatomban pedig az első pár hónapban én fizettem mindent, aztán „hagytam", hogy pár hónapig a hölgy, de egy idő után kibukott belőle, hogy mindig ő fizet mindent. Az első pár hónap meg valahogy kitörlődött a memóriájából... Szóval ez sem a legjobb megoldás.

Forrás: Shutterstock

Az évek alatt viszont ragadt rám valami ebben a témában is, úgyhogy következzen 10 tuti tipp, ami szerintem működőképes:

  1. Sose keltsd azt a látszatot, hogy több pénzed van, mint amennyi valójában!
  2. Ne adj olyan értékű ajándékot, ami a másikban kisebbségi érzést kelthet, mert nem tudja viszonozni!
  3. Ha probléma merül fel a pénzzel kapcsolatban, beszéljétek meg. Szóból ért az ember, lehet, hogy hetekig szarul érzi magát valaki, pedig csak két mondatot kellett volna váltania a másikkal.
  4. Porciózd fel a kereseted, legyen olyan része, amit magadra költesz, olyan, amit a másikra, legyen saját megtakarításod, és rakj félre a közös számlára is (igen, tudom, ez nem életszerű egy-két mai fizetésnél, de hátha).
  5. Ne essetek túlzásokba, például ha Téged meghív a párod egy nagyon puccos helyre, ne a sarki gyrososnál hívd vissza... Vagy csak akkor menjetek nagyon puccos helyre, ha mindketten olyan keresettel rendelkeztek!
  6. Ne tartsd el a másikat, mert egy idő után úgy érezheti, ő maga értéktelen, és tőled kezd függeni. A függés viszont nem egyenlő a szerelemmel!
  7. Ha valamilyen szenvedélynek hódolsz, azt semmiképp se a közös kasszából finanszírozd!
  8. Ha egyikőtöknek pénzügyi segítségre van szüksége, előre beszéljétek meg ki-mennyit-mennyi időre ad kölcsön a másiknak, hogy később ne legyen belőle probléma.
  9. Ne titkolózz! Ha meglopnak/elveszíted a pénzed, beszéld át a másikkal, mi történt.
  10. És egy univerzális szabály: Ne költs hülyeségekre! Ez hangzik a legegyszerűbbnek, de mit tegyen az ember lánya/fia, ha nagyon megtetszik neki valami haszontalan dolog? Gondolja át 1-2 napig, megéri-e az árát, tényleg szükség van-e rá.

Ezek az én tuti tippjeim, de szeretek új dolgokat tanulni, szóval ne kíméljetek: Ti hogyan intézitek a pénzügyeiteket egy kapcsolatban?

Te mennyit szoktál költeni havonta a párodra?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.