tippek idegesség siker Tolvaj Vica őrület home office
Éveken keresztül az volt az álmom, hogy home office-ban dolgozhassak. Aztán néhány éve megtaláltam a Kánaánt: olyan megbízásokat kaptam, ahol senkit nem érdekelt, hogy honnan dolgozom.

Imádom a mai napig, hiszen végre itthonról dolgozhatok, nincs kötelező irodába utazás, nincsenek kötelező személyes meetingek. Csak én és a laptopom, na meg a macskám...

Igen, nekem az volt az álmom, ami sokaknak most a rémálma - amit egyébként teljesen meg tudok érteni. Az elején én is szenvedtem, még úgy is, hogy direkt kerültem ebbe a helyzetbe. Például fejtörést okozott tartani a munkarendet, eleinte túlzásba vittem a munkát, majd demotivált lettem - meló volt megtalálni a középutat.

Azonban azt gondolom, hogy néhány trükkel és egy kis önismerettel bárki megtalálhatja a saját mentőövét. Rá kell érezned, hogy mivel tudod elkerülni az őrület érzését, amit a négy fal okoz. Lássuk, mik is a legtutibb home office trükkök!

Ügyelj a munkarendedre!

Attól, hogy nem kell hazamenned a munkahelyedről, még felállhatsz pontban hatkor, és átmehetsz a másik szobába - jelezvén a környezetednek és magadnak is, hogy mára befejezted a munkát. Fontos, hogy ezt tedd meg, mert könnyen összemosódik a munka és a szabadidő, és az nem oké. Nekem anno odáig fajult a dolog, hogy még éjjel egykor is dolgoztam - pedig nem kellett volna.

De nem voltam nyugodt, amíg nem volt kész minden, ami egyébként megvárt volna, és ezzel teljesen összecsúsztak a nappalaim és az éjszakáim. Idővel rá kellett jönnöm, hogy ez így nem pálya. Igenis fel kell állni és abba kell hagyni a munkát, hacsak nincs valami égető határidő!

Öltözz fel!

Persze a munkamánia ellenkezője is megtalált, amikor semmi kedvem nem volt dolgozni. Mindenki szeret pizsamában flangálni - hát nem árulok el nagy titkot, otthon nekem is ez a kedvenc ruhadarabom. Viszont a munkában nem segít. Ha nem jelzed magadnak és a testednek, hogy hello, reggel van és dolgozni kell, akkor a pizsama aláássa a munkamorált. Ez könnyen a feladatok rovására megy, így reggel, miután megkávéztam, ugyanúgy készülődöm, mintha tényleg dolgozni mennék. Na persze, nem kiskosztümben ülök itthon, de legalább átöltözöm.

Legyen munkaállomásod!

Aztán jött a következő gond: a kanapé. Olyan jó a kanapén ücsörögni, miért is ne dolgozhatnék ott? Hát azért, mert ott nem lehet. Legalábbis én nem tudok. Csak akkor vetemedem erre, ha valami nagyon lájtos munkám van. Valódi feladatvégzéshez fontos, hogy legyen olyan munkaállomásod, ahol jól érzed magad és hatékony is tudsz lenni. Jó, ha van egy ajtó, amit magadra csukhatsz, és egy ablak, ami természetes fényt ad.

Ha érezni akarod az irodai fílinget, akkor pedig tölts meg egy bögrét tollakkal, és halmozz fel néhány jegyzetet magad mellé! A siker garantált. Ja, és amit imádok - az én kis házi irodám tele van virággal.

Online barátok is kellenek!

A magány elkerülésére pedig ott a közösségi média. Jó, jó, tudom, az nem ugyanaz... De teljesen elég. Amit meg kell a kollégákkal beszélni, azt meg tudod Messengeren vagy Skype-on is. Mikor irodába jártam dolgozni, annak ellenére, hogy kedveltem a kollégáimat, sokszor éreztem azt, hogy nem marad energiám a barátaimra és a családomra. Nos, ha otthonról dolgozol, akkor marad, sőt, vágyni fogsz rá, hogy beszélgessetek, hiszen nem égtél ki a melóhelyen.

Aki eddig félt az otthoni munkától, annak üzenem, hogy ne féljen! Mindennek megvan a maga szépsége, csak meg kell látni benne, illetve megtalálni azt a részét, ami nekünk imponál.

Én például imádom, hogy nem kell reggelente és munka után a dugóban vagy a tömött villamoson órákat zötykölődnöm. Két teljes órám szabadul fel azzal, hogy a hálóból csak a dolgozó asztalomig kell elvánszorognom, és csak a kávéfőzőhöz kell kitérőt tennem. Ez a két óra oly sok mindenre elég!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.