Meglepetés nálunk csak a gyerekeknek jár, hiszen számukra a karácsony varázslat, mese, álom. Nincs egyszerű dolga a csemetémnek, mert a névnapja és a születésnapja is decemberben van, a mikulás és a karácsony mellett, így aztán okosan be kell osztani a meglepetéseket, hogy mindegyik ünnepnek méltó súlya legyen.
A család felnőtt tagjai kizárólag olyan ajándékot kapnak, amire szükségük van, és ezt előre jelezték. Így elkerülhetjük a hatodik szekrény mélyére kerülő gyapjú pizsamát annál a nagybácsinál, aki pólóban és melegítőalsóban alszik gimnazista kora óta - viszont lehetőség van hozzájutni mindahhoz, amit magunknak amúgy nem biztos, hogy megvennénk.
A karácsony remek alkalom arra, hogy az egész család segítsen egy cél elérésében, ami másképp nehezen valósulna meg. Nem nálunk, de egy ismerős családnál például az anyuka régóta áhított cukrásztanfolyama volt az ajándék, amit a családtagok közös felajánlásaival valósítottak meg - hiszen valakinek ez idő alatt is vigyáznia kell a gyerekekre. Zseniális.
Persze, persze, az ember olykor nem tudja megállni, hogy meglepje valamivel azt, akit szeret. Mi ilyenkor ingyenes vagy alacsony költségvetésű meglepikre építünk: dalválogatás, saját kezünkhöz köthető különleges masszázskártya, fotómontázs, egy jópofa emlékkönyv a rokonság és a barátok kedves gondolataival, vagy valamilyen saját készítésű művészeti alkotás, ami nem mellesleg a jobb agyféltekénket is fejleszti... Egyszóval semmi esetre sem gyémántnyaklánc, vagy a legújabb elektromos autó...
Egy átlagos honfitársunk a WWF adatai szerint évente 360 kiló szemetet termel, ebből több mint 95 kiló papírszemét. A karácsony világszerte brutális teher a környezetre e téren (is): az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapír-mennyiséggel kilencszer tekerhetnénk körbe az Egyenlítőt. Éppen ezért mi köszönjük, nem csomagolunk, vagy ha igen, az előző évben máshonnan beszerzett ajándékok papírjait használjuk fel, amit mindig gondosan elteszünk a kamrában.
Nem vagyok nagy szakács, ezért inkább a gyorsan elkészíthető, minimalista alapokra építek: franciasaláta, virsli- és tojássaláta, kaszinó tojás, paprikás lisztben kisütött halacska, friss kenyér, pékségből rendelt bejgli. Akad pár rokon, akik töltött káposztával és rántott szeletekkel készülnek, ezért nálunk az a szokás, hogy mindenki visz a saját konyhájából valami finomságot a rokonlátogatásra. Így változatosabb a menü, és nem unjuk meg, ráadásul senki sem purcan ki a megfeszített konyhai munkától.
Nem visszük túlzásba: a magasemeleti lakásokra jellemző 26-28 fokos átlaghőmérséklet és a vadóc kétéves miatt a visszaülthethető élő fa sajnos nem játszik, így aztán évek óta ugyanazzal az összehajtható műfenyővel operálunk - bónuszként néhány igazi, piacról összeszedett fennyőgallyal az illathatás kedvéért. Persze azt, hogy idén hova kerül a fa a totyogó mellett, még én sem tudom: azt hiszem, ez a téma megérdemelne egy külön misét, egy külön cikkben... :D
Nyitókép: Shutterstock
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.