

Finom volt, édes volt, és melegséggel töltötte meg a szívemet. Az ősz legnagyobb favoritja magában is nagyon finom, de többféleképpen is el lehet ám készíteni. Leves, főétel vagy desszert: mindenhogy tökéletes választás.
Sütőtökkrémleves
Ez az egyik kedvencem. Egyszerűen csak eszed, és benne van az ősz, de tényleg.
Hozzávalók:
- egy közepes sütőtök
 - 1 liter alaplé (víz + 1 leveskocka)
 - 2 dl tejszín
 - 2 evőkanál vaj
 - só, bors, kakukkfű
 - tökmag
 - narancs
 - balzsamecet
 
Elkészítés:
A sütőtököt megmosod, kettévágod, kiszeded a magját. Addig sütöd, míg megjelenik és karamellizálódik a cukor a tetején (kb. 45 perc 200 fokon).
A megsült sütőtököt az alaplébe kanalazod, és hozzáadod a fűszereket. Igen-igen, ízlés szerint - ki mennyire szereti sósan, borsosan, kakukkfüvesen.
Belenyomod a fél narancs levét, nem kell túl sok, mert akkor savanyúvá válik a leves.
Ezt követően összeturmixolod, hozzáadod a tejszínt és a vajat is, hogy még krémesebb legyen.
A tálaláshoz száraz serpenyőben tökmagot pirítasz, mivel csak így adja ki igazán az aromáját.
Hozzáadhatsz még pirított kenyérkockákat és pár csepp balzsamecetet, mindkettővel isteni.

Töltött tök
Nagyon látványos, nagyon finom, és még egészséges is. Ha egy ilyen fogással kápráztatod el a családodat/barátaidat, tutira megkapod a konyhatündér címet.
Hozzávalók:
- 2 db tök
 - 50 dkg darált hús (csirke, marha, sertés is lehet)
 - 1 db vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 paprika
 - 1 paradicsom
 - só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
 - 20 dkg sajt
 - olívaolaj
 
Elkészítés:
Mosd meg a sütőtököt, vágd ketté, szedd ki a magját. Tedd egy tűzálló tálba, és 200 fokon 45 perc alatt süsd puhára.
Ezalatt az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a fokhagymát és a húst.
Forgasd át a húst kifehéredésig, ízlésed szerint sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köményt.
Rakd hozzá a darabokra vágott paprikát, a paradicsomot, majd párold fedő alatt 20 percig.
Miután a tök megsült, kanalazd ki a belsejét - hogy legyen hely megtölteni -, és add hozzá a raguhoz.
Forgasd át vele, és 10 percig párold őket együtt.
Töltsd vissza a ragut a tökbe, és kend meg a sütőtököt kívülről olívaolajjal. Szórd meg a tetejét sajttal, és süsd addig, ameddig a sajt meg nem pirul.

Tökös muffin
Ha sütőtököt sütöttél, és maradt belőle egy kicsi, a legjobb választás egy finom muffint csinálni belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök pépesítve
 - 2 darab tojás
 - 8 dkg puha vaj
 - 15 dkg liszt
 - 15 dkg cukor
 - 1 csomag sütőpor
 - 1 kávéskanál fahéj
 - 1 csipet só
 - étcsoki ízlés szerint
 
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A megsült sütőtök belsejét kanalazd ki és pürésítsd össze.
A tojásokat, a puha vajat, a cukrot keverd simára, majd add hozzá a tökpürét.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a csipet sót, majd keverd hozzá az elegyített masszát.
Tedd bele a fahéjat és a csokidarabokat.
Bélelj ki egy muffinsütő tepsit muffin papírral vagy használj szilikonformát, és töltsd meg őket félig a masszával.
Süsd a muffinokat 180 fokon, addig, míg a belsejébe szúrva egy fogpiszkálót nem marad rajta tészta.

Javaslom, kezdjétek meg a sütőtök szezont! Jó étvágyat!

Nyitókép: Shutterstock
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!