

Bókbezsebelős mártogatósok pár perc alatt! Tuti megnyalják mind a tíz ujjukat!
Már egyre többféle kész szósz közül válogathatsz a boltok polcain, de sajnos tény, hogy nem mindig azt kapod, amire vágysz. Ezért a túlcukrozott, tartósítószerekkel telenyomott és ízfokozókban gazdag változatok helyet készíts valami finomat, ami még egészséges is!
Görög könnyedség
Ehhez a mártogatóshoz csak pár dolog szükséges, mégis rendszeresen óriási sikert aratok vele. Még nem volt olyan vendégem, aki ne imádta volna.
Hozzávalók:
- fél csomag feta sajt
- kis doboz tejföl
- 1 fokhagyma
- 20 szem olívabogyó (Választhatsz érettebb feketét, vagy zöld változatot is, mindkettővel isteni.)
- bors, oregánó (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Törd szét villával a feta sajtot, majd kanalazd rá a tejfölt!
- Aprítsd össze fokhagymanyomóval a fokhagymát, vágd fel kisebb darabokra az olívabogyót, és ezeket is add hozzá!
- Végül szórd bele a borsot és az oregánót, keverd össze, és már kész is.
Tipp: A receptben nincs só, mert a feta sajt eleve sós, így erre a fűszerre külön nincs szükség.

Magyaros temperamentum
Na, ez az a recept, amihez tényleg alig kell valami! Bevallom, én szeretem a lecsó ízvilágát, de a benne lévő zöldségek állagát nem... Aztán egy puccos esküvőn pürésítve tálalták számunkra előételként, és azonnal beleszerettem. Így született meg a lecsókrém, ami nagyszerű ötlet!
Hozzávalók:
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 hagyma
- kis olíva olaj
- só, bors, édes paprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Párold üvegesre a csíkokra vágott hagymát kis olívaolajon, majd a felszeletelt paradicsomot és paprikát is add hozzá!
- Szórd meg sóval, borssal, paprikával az ízlésednek megfelelően, majd kevergesd, míg a zöldségek össze nem esnek!
- Amikor már kellően összefonnyadtak, szedd ki őket egy tálba, majd turmixold össze!
- Ha szeretnél bele még valami extrát, szórd meg pirított baconnal, amitől még mennyeibb ízhatást érhetsz el.
Tipp: A zöldségeket elég elnagyolva felvágni, mivel úgyis leturmixolod. NE fáraszd magad feleslegesen!

Frissítő quacamole
Más néven avokádókrém, mely igazi ízorgiát nyújt, ezért sokak nagy kedvence. Egyedüli fontos információ ennél a mártogatósnál, hogy az avokádónak MUSZÁJ érettnek lennie. Ezt onnan tudhatod, hogy ránézésre sötét színű, és ha megnyomod, akkor puha az állaga. Ha ez megvan, akkor a többi már gyerekjáték!
Hozzávalók:
- 2 puha avokádó
- 1 közepes paradicsom
- fél fej lilahagyma
- 1 fokhagyma
- 2 kanál tejföl
- fél citrom leve
- só, bors, chili pehely
- koriander levél (2 szál) vagy mag (15 szem)
Elkészítés:
- Vágd be körbe az avokádót, majd forgasd el, és szedd ketté! A magját dobd ki, a puha húsát pedig kanalazd egy tálba, és turmixold össze 2 kanál tejföllel!
- Ezt követően vágd fel nagyon apró kockákra a paradicsomot és a lilahagymát, majd add hozzá a krémhez!
- Aztán tedd bele az összepréselt fokhagymát, és locsold meg fél citrom levével!
- Szórj bele sót, borsot és chili pelyhet - ízlés szerint ki mennyire sósan, borsosan és csípősen szereti.
- Végül add hozzá a koriandert: használhatod a friss, apróra vágott leveleit, vagy a leszárított, mozsárban összetört bogyóját is.
- Keverd össze a krémet, és hűtsd le!
Tipp: A koriander erőteljes, aromás ízzel rendelkezik, így csak keveset használj belőle! Azonban elhagyni nem érdemes a receptből, mert ez adja meg a sajátos ízvilágát.

A mártogatósokat tortilla chips-szel, pitával vagy kétszersültekkel tálald, és várd a bókokat!
Jó étvágyat! ;)

Nyitókép: Shutterstock
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!