

A #mutimiteszel tagen több, mint 620.500 képet osztottak meg a hazai instagrammerek. Nemzetközi terepen pedig több tucat hashtag közül lehet válogatni étkezés, étel és étrend szerint, például #dinner (62 millió poszt), #pizza (24 millió poszt), #paleo (9 millió poszt) vagy #veganfood (5 millió poszt).
Ha tíz évvel ezelőtt valaki megjósolja, hogy nemsokára emberek sokasága csüng majd azon, hogy más random ismeretlenek mit majszolnak, hát én tuti kiröhögöm. Mégis, ki kíváncsi a táska klímájától megviselt tízóraira, vagy az tűzhely mellett állva, lábosból kikanalazott vacsorára?
Ma már tudom, hogy ez nem így van. Világszinten százmilliók kukkolják szívesen a másik tányérját, tálcáját vagy papírdobozát, és akarják tudni, hogy finom-e a képen látható fogás. Az amatőr gasztrofotósok és dietetikusok korát éljük, ha tetszik, ha nem - mert ez a kérdés nagyon megosztó.

Mára az étkezés olyasmivé vált, mint régen a vallások: átszövi a mindennapjainkat, közösséget teremt, meghatározza, kik vagyunk vagy kivé akarunk válni. Az, hogy mit, mikor és általában hogyan eszel, az ízléseden kívül a státuszodra és a világszemléletedre is rámutat. A netre felpakolt kajafotókkal pedig másokat inspirálhatsz, de kapcsolatszerzésre és márkaépítésre is felhasználhatod őket - tehát a gasztrokukkolás mániája nagyon sok mindent adott az emberiségnek!
Viszont az ősi szabály itt is érvényes: soha ne nyomd fullba' a kretént! Jó vagy legalább vállalható gasztrofotók kellenek, különben te is csak a netes szemetet pumpálod. Íme, néhány trükk, ha komolyan szeretnéd mutogatni a tányérodat!
1. A képszerkesztés kötelező!
Ennél a műfajnál nem elég egy óvatlan kattintás a telefonnal! A képekkel előtte és utána foglalkozni kell. Figyelj a fényre!
Világos helyen, lehetőleg természetes fényben fotózz, és ismerkedj meg a derítő működésével! A szép ételfotóknál a fehéregyensúly beállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a valóságban világos színek a képen is megőrizzék az árnyalataikat.
Keress olyan képszerkesztő appot, ahol van funkció ennek beállítására! A legvilágosabb és legsötétebb részek összehangolásával elérheted a plasztikus megjelenést. És soha, de soha ne használj filtert, mert elszínezi az ételeket!

2. Az ördög a részletekben!
A tálalásnak, díszítésnek is hívogatónak kell lennie. Találd meg a saját stílusod! Milyen kiegészítők, színek, elrendezés és hangulat illik hozzád és az adott fogáshoz? A nagyi csorba porcelánja, egy csokor virág, vagy egy fiatal formatervező tányérjai egyaránt feldobhatják a fotóidat! Mindig járj nyitott szemmel, és kísérletezz sokat!

3. Kell egy jó sztori!
Olyan képeket alkoss, amikhez egy történet kapcsolódik!
Miért kattantál rá most az indiaira, mitől különleges ez a főzelék, honnan érkezett ez a sonka, és kiknek segítesz azzal, ha magadba tömöd ezt a szép szelet tortát?
Minden érdekes lehet, csak arra figyelj, hogy ne legyél semmitmondó! Például az én legutóbbi kattanásom az, hogy egy egész nap étkezéseit összefoglalom egyetlen képben.

+1. Építkezz tudatosan!
Szuper, ha imádsz enni, és kiteljesít a sütés-főzés, de tapasztalatból mondom: ez nem mindenkit érdekel (pedig ha tudnák, mit veszítenek...). Hozz létre egy külön profilt kizárólag a gasztrofotóidnak, és gyűjtsd magad köré azokat, akiknek hasonló a szenvedélye! Új netes barátaiddal egymást ösztönözhetitek, miközben rengeteg recept, újdonság és titok jár kézről kézre. Akarom mondani képről képre! Rengeteg a sikertörténet: vágj bele te is, ha van mit megmutatni a konyhádból!

Nyiri Zsuzsi - Bébispenót
Nyitókép: iStockphoto
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!