vita kibeszélő szabály
"- Szia! Szeretnék beszélni veled! Mostanában többször parkoltál a garázsom elé, pedig ki van írva, hogy tilos. Kérlek, ne tedd máskor! Kellemetlenséget okoz nekem.

- Ugyan, a múltkor is csak húsz percet álltam ott. Ne izélj már!

- Lehet, de épp siettem haza, és nem tudtam beállni a saját garázsomba. Használd a parkolót, kérlek!

- Nehogy már én legyek a hibás, amiért folyton sietsz! Nem kéne munka után eljárogatni mindenfelé, úgy időben hazaérnél. Amúgy is nevetséges ekkora ügyet csinálni néhány percből. Nagyon odavagy a garázsoddal, pedig nem is te dolgoztál meg érte, csak örökölted.

- Nem vagyok oda a garázsommal, csupán arra kérlek, hogy ne parkolj elé.

- Foglalkozz inkább a férjeddel, ahelyett, hogy hülyeségek miatt szekálsz! Mindenki tudja, hogy kacsingat a nőkre. Mondjuk nem csoda, akkora a segged, mint az ólajtó. Járj futni, ne a garázsbejáraton rugózz! Különben is tekintettel lehetnél a koromra, öt évvel idősebb vagyok nálad, hogy jössz ahhoz, hogy így beszélj velem? ..."

Forrás: Shutterstock

Ismerősek a fenti reakciók?

Mikor egy (egyébként addig akár kulturáltnak és intelligensnek gondolt) ember véleménykülönbség esetén támadásnak veszi a kérésedet/felvetésedet? Vagy azt, hogy másképp gondolkodsz valamiről? És akkor hirtelen acsargó tigrissé válik. Eszében sincs érvelni, a vita tárgyára téve észrevételeket. Elbagatellizálja a témát, személyeskedni, pocskondiázni kezd.

Pedig, ha ezek az emberek elsajátítanák a kulturált vitatkozás mikéntjét, rengeteg elmélyülő konfliktus megelőzhető lenne. Három dolog, amit érdemes szem előtt tartani konfrontáció esetén:

1. Személyeskedés vs. érvelés

Az, hogy a másik egy bizonyos témában ellentmond, még nem jelenti azt, hogy a személyedet támadja. Nem veled van baja, csupán az adott dologgal, amiről szó van. Épp ezért ellenérvnek, észrevételnek kizárólag a vita tárgyára vonatkozóan van helye. Tilos személyeskedésbe bocsátkozni, leszólni a másik családját/foglalkozását/külsejét/fizetését! Ráadásul színvonaltalan is.

Forrás: Shutterstock

2. Ki a nagyobb bűnös?

A csekély vitakultúrával rendelkező ember gyakran a másik múltjából, családjából felhozott dolgokkal próbálja "ellenfelét" hiteltelenné tenni. Pl.: "Téged kétszer büntettek meg szabálysértésért, ne prédikálj a tilosban parkolásról!" Vagy: "Nyolcadikban is letagadtad, hogy puskáztál, te akarsz nekem igazmondásról magyarázni?" Pedig az, hogy ő helytelenül cselekedett, nem jogosít fel téged arra, hogy te is így tégy.

3. Az igazság alátámasztható

Érvek nélkül ellentmondani olaj a tűzre. Nem elég kijelenteni, hogy "Nekem van igazam és kész!" Ha igazam van, meg is tudom indokolni, ha nem tudod megindokolni, jó eséllyel nincs is igazad. Tehát indoklásra fel! Elő a higgadt érvekkel és ellenérvekkel, melyek esélyt adnak rá, hogy idővel közös nevezőre jusson a két fél!

Vele nem lehet vitatkozni!

A rossz hír az, hogy a konfrontáció során tanúsított viselkedésemért csak és kizárólag én vagyok a felelős. Akkor sem személyeskedhetek vagy becsmérelhetem a másikat, ha ő ezt teszi velem. Én ilyen esetben el szoktam engedni a fülem mellett a másik oda nem illő megjegyzéseit. Következetesen visszaterelem a beszélgetést a lényegre. Kötélidegeket kíván ugyan, de akkor is alap, hogy emberi és intelligens módon igyekszem megnyilvánulni.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.