Foci gyorstalpaló kezdőknek: te tudod, mi az a les?

Olyan családban nőttem fel, ahol a foci szent. Meccs közben a TV előtt átszaladni legalább olyan veszélyes volt, mint átkelni a hatsávos Váci úton. Engem ugyan nem fertőzött meg a foci-láz, de a szabályok azért megvannak. Villants te is azzal, hogy tudod, mi az a les.

Június 11. és július 11. között zajlik a 2021-es labdarúgó–Európa-bajnokság, melyet az Eb története során először, Európa-szerte 11 városban rendeznek, köztük Budapesten is. Nekünk külön izgalmas, hogy a magyar csapat két mérkőzését is, a teltházas Puskás Arénában játszhatja. Mindez pedig, ha tetszik, ha nem, azt jelenti, hogy a férfiak jelentős része a képernyők előtt tölti ezt a négy hetet. Ha kapcsolódni akarunk hozzájuk, bármilyen módon, nem árt kiképezni magunkat az alapvető szabályokból. Ki tudja? Még az is előfordulhat, hogy beszippant minket az Eb hangulata és mi fogunk a leghangosabban ordítani a várva várt gólnál.

Az alapok

A focit két csapat játssza egymás ellen, 11-11 játékossal. Egy csapat 10 mezőnyjátékossal és egy kapussal lép pályára. A játékosok nem érhetnek sem kézzel, sem karral a labdához, kivétel ez alól a kapus. A játék célja gólt rúgni, azaz a labdát az ellenfél kapujába juttatni.

A játékidő

A foci játékideje 90 perc, két félidőre osztva, tehát 2 x 45 perc. Közötte van egy szusszanásnyi, 15 perces szünet, ilyenkor szabad a férfiakhoz szólni, TV előtt áthaladni. Az úgynevezett csoportmeccsek még végződhetnek döntetlennel, de az egyenes „kieséses" szakaszban már tényleges győzelemig játszanak. Először 2 x 15 perc hosszabbítás, majd „tizenegyes" rúgások következnek. Ezért is fontos, hogy te is drukkolj a gólért, különben sosem lesz vége.

A les

Dobpergés, teljes koncentráció! Kering a neten egy szemléletes kis leírás, ami tényleg segíthet átlátni, miről is van itt szó. Figyelj!

Te vagy a támadó. Zárás előtt be szeretnél jutni egy ruhaboltba. Az eladók ezt nem akarják (ők a védők), ők már a bolt ajtajában állnak. Ruhát csak akkor vehetsz (a gól berúgása), ha van nálad pénztárca (labda). Miután átjutottál a védők falán (eladók), odakiabálsz a barátnődnek, hogy dobja utánad a pénztárcát. Ilyenkor vagy lesen.

Bevallom, nekem nem is a szabály megértésével volt gondom, hanem a felismerésével. Szerencsére mindig van visszajátszás és akkor bátran rávághatjuk: les! Ma már alkalmaznak videobírót (VAR), ami lehetővé teszi a játékvezetőknek, hogy esetleges tévedéseiket korrigálják.

Forrás: Shutterstock

 

Szabadrúgás

Szabálytalanság után, az adott helyről szabadrúgás következik. A védekező csapat sorfalat alkothat, hogy akadályozza a labda hálóba jutását. Ez az, amikor egymás mellett állnak és két kézzel óvják legféltettebb kincsüket. Néha még a sorfal mögé is lefekszik egy játékos, hogy amikor a többiek felugranak, ne csusszanjon be alattuk a labda.

Büntető / „Tizenegyes"

Ha a védekező csapat a saját tizenhatosán belül szabálytalankodik, az ellenfél büntetőt rúghat. (Tizenhatos = a kapu elé festett, téglalap alakú terület.) Innen a legkönnyebb gólt szerezni, mivel a játékos csak 11 méterre áll a kaputól. Nincs sorfal, csak a labdába rúgó játékos és a kapus áll egymással szemben. Szerintem ez a foci legizgalmasabb része.

Sárga lap, piros lap

Szabálytalanság esetén a játékvezető sárga vagy piros lappal is büntetheti a vétkest. Két sárga lap után piros lap, azaz kiállítás jár. Szándékos ütésért, rúgásért, verekedésért, rögtön piros lapot adnak. Ha egy játékost kiállítanak, csapatának emberhátrányban kell tovább játszania.

Szöglet

A szögletet a pálya sarkáról rúgják, ha a labda a védőjátékosról a kapuvonalon áthalad, de nem születik gól.

Lepd meg a pasid, férjed, apukád, testvéred és huppanj mellé a kanapéra egy meccs erejéig. Ha még sört és nassolnivalót is viszel, biztosan segítenek „élesben" is megérteni a szabályokat.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek