illemtan kibeszélő magazin
Melyek a stílus és az elegancia legalapvetőbb kellékei? Nem, nem a „kis fekete", nem a dizájner táska, de nem is a méregdrága karóra, hanem az illemszabályok. Ha díva vagy gentleman akarsz lenni, viselkedj is úgy!

Akár férfiről, akár nőről van szó, engem mindig elvarázsol, ha olyannal találkozom, akiből „süt az elegancia" és kifejezetten taszít, ha valaki otrombán viselkedik.

A viselkedésünk, kommunikációnk jóval többet árul el rólunk, mint gondolnánk, ezért is fontos, hogy ismerjük az alapvető jó modor „stílusjegyeit". Bár az illemszabályok sokat lazultak az utóbbi években, az sosem megy ki a divatból, ha valaki udvarias, figyelmes, és tisztában van az alapvető társadalmi normákkal.

Lássunk néhány olyan illemszabályt, amelyek bárkinek hasznosak lehetnek a mindennapokban.

Ki köszön kinek?

A férfi a nőnek.

A fiatalabb az idősebbnek.

Az alacsonyabb rangú a magasabb beosztásúnak.

Ha belépsz valahová, mindig te köszönsz elsőnek.

Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki üdvözöl egy számodra ismeretlen személyt, köszönj neki te is.

Itt a kezem, nem disznóláb!

Kézfogás esetén, az előbbi felsorolás ellentettje az illendő; például a nő nyújt kezet a férfinak.

A kézcsókot felejtsd el! Ha mégis erre vetemednél, akkor is csak játszd el: érintsd oda az ajkad, semmi több!

Egy férfi sosem érinthet meg egy nőt az engedélye nélkül (például elfogadhatatlan, ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét).

A férfi és a nő örök tánca

Légy pontos! A tiszteletlenség egyik legfőbb jele, ha valaki nem érkezik időben egy megbeszélt találkozóra.

Sose hívj randira egy lányt, ha nem tudod az egész estét vele tölteni. Bunkóság.

Az utcán, a nők mindig a férfiak jobbján mennek. A hagyomány szerint ez a szokás a lovagok baloldali kardviselése miatt alakult ki. Tehát baloldalon csak kardok, kutyák, és ku..örömlányok lehetnek.

A férfi sose vigye a nő táskáját, legalábbis a ridikül-féléket. (A súlyos bevásárló szatyrokat, bőröndöket azért persze átveheted.)

Egy étterembe vagy bárba, mindig a férfi lép be elsőnek (elegáns hölgy nem foghatja meg a kilincset). Ha egy ajtó befelé nyílik, akkor a férfi egy kicsit felgyorsít, lenyomja a kilincset, és az ajtót tartva áll arccal a nő felé, s követi a szemével, hogy épségben beért-e.

Egy lépcsőn, ha nem férnek el egymás mellett, akkor felfelé a nő, lefelé a férfi megy előre. (A szoknyát érdemes kissé összehúzni felfelé menet...)

Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfi megy előre, és megkéri az embereket, hogy álljanak fel. Nem a feneküket mutatjuk a már ott ülőknek, hanem velük szemben araszolunk.

Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.

Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért tőle.

Nyilvános helyeken nem illik túl hangosan, harsányan nevetni.

Ha virágot viszel egy nőnek, figyelj arra, hogy a hagyományok szerint egyes színekhez erkölcsi fogalmak is társulnak. A vörös a szerelmet, a sárga az irigységet, a kék a hűséget, míg a fehér a tisztaságot szimbolizálja.

A virág átadása előtt vedd le a csomagolópapírt!

Forrás: Shutterstock

Halló, tessék!

Ha felveszed a telefont, mindig mondd meg a neved, hogy a hívó fél tisztában legyen vele, kivel beszél.

Ha kihangosítón beszélsz valakivel telefonon, azt mindig tudasd vele, nehogy olyat mondjon, amit nem kellene. Kínos lehet.

Amikor egy telefonhívás megszakad, mindig az hívja vissza a másikat, aki azt kezdeményezte.

Sose tedd ki az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Azokkal foglalkozz, akik jelen vannak. (Ha az asztal alatt nyomogatod, az sem sokkal jobb.)

Ha fontos hívást vársz, jelezd előre. Ha csörögsz, állj fel és keress egy alkalmas helyet a telefonálásra. Fogd rövidre!

Nyilvános helyen ne beszélj hangosan a telefonodba, mert az a környezet számár nagyon zavaró.

Úton, útfélen

Ha találkozol valakivel és beszélgetésbe elegyedtek, vedd le a napszemüvegedet.

Ha mások is vannak a közeledben, ne hallgasd a zenét maximális hangerőn. Egyébként se, mert megsüketülsz.

A buszra felszállva, ne állj meg az ajtóban, haladj tovább, hogy mások is felférhessenek.
Hölgyeknek, várandósoknak, időseknek és kisgyerekeseknek mindig illik átadni a helyet.

Nem igényel sok energiát, mégis rengeteget számít egy-egy kedves gesztus. Tegyük jobbá egymás napját azzal, hogy odafigyelünk egymásra.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.