3 dolog, amit te is túl sokáig használsz

Fogyasztói társadalomban élünk, ahol a többség már nem szívesen javíttatja meg az elromlott dolgokat, inkább vásárol helyettük újat. Mégis akadnak olyan mindennapi tárgyaink, amelyeket így is túl sokáig használunk.

Annak ellenére, hogy a néhány évtizeddel ezelőtti tendenciához képest manapság sokkal gyakrabban veszünk új háztartási gépeket, autót, rengeteg ruhánk van, akadnak olyan dolgok is az életünkben, amelyeket a kelleténél ritkábban cserélünk le, holott számos veszélyt rejt, ha túl sokáig használjuk őket. Nézzünk is meg három példát.

Fehérneműk

A fehérneműk - főleg a bugyik - a legintimebb testrészeinkkel érintkeznek és akármennyire is adunk a személyes higiéniára, bizony a baktériumok, vírusok és gombák melegágya még a legszebb, legdrágább bugyi is. Arra remélem, senkinek nem kell felhívni a figyelmét, hogy minden nap ildomos tiszta alsóneműt húzni – a melltartókat pedig maximum háromszor érdemes viselni mosás előtt -, az azonban már nem annyira egyértelmű, hogy egy adott fehérneműtől mennyi idő után szükséges megválnunk.
A legtöbb szakértő szerint a bugyik élettartama mindössze egy év, ezt követően érdemes száműzni őket a fehérneműs fiókból, mivel minél hosszabban használjunk ezeket az intim ruhadarabokat, annál több kórokozó szaporodhat fel bennük, még rendszeres mosás mellett is - főleg, ha a kényes csipke, selyem vagy éppen műszálas darabokról beszélünk, amelyek nem tisztíthatóak magas hőfokon.
A melltartókat szintén jó, ha évente cseréljük, ezeknél azonban nem annyira a különféle mikroorganizmusok okozhatnak problémát, mint inkább az, hogy a váll- illetve hátpántok kinyúlnak, és így már nem tartják megfelelően a kebleket.

Forrás: Shutterstock

Fogkefe

A szánk (is) tele van baktériumokkal. Ez teljesen természetes, hiszen a fogakon, a nyelven és az egész szájüregben rengeteg található belőlük, ezek többsége azonban „jó baktérium", védik a nyálkahártyát és erősítik az immunrendszert. Bizonyos típusok túlzott elszaporodása azonban lepedékképződéshez, a fogak szuvasodásához, rossz lehelethez és szájbetegségekhezvezethet. Ezeket a megfelelő szájhigiénával előzhetjük meg, amelynek szerves része, hogy a fogkefénket legalább háromhavonta újra cseréljük. A hosszan használt fogkefe nem csak higiéniai szempontból kifogásolható, de a megkopott sörték, akár fel is sérthetik az ínyt és fertőzést okozhatnak. Egyes esetekben a három hónapot sem érdemes kivárni, ilyen például, ha betegek voltunk – utána minden esetben cseréljünk fogkefét – vagy ha a sörték már szétállnak.

Szempillaspirál

A nők többsége imádja a dekorkozmetikumokat és nagyon nehezen válunk meg azoktól a termékektől, amelyekbe beleszerettünk.Egy gyönyörű árnyalatú rúzs, egy csodás színekben pompázó szemhéjpaletta ritkán landol a kukában, mielőtt teljesen elfogyna. Pedig ezeknek a termékeknek is van szavatossági idejük. A szemhéjpúdereknél ez nagyjából két év, míg a rúzsoknál ez már csak 12 hónap. A szempillaspirálokat kell a leggyakrabban cserélni, maximum 3-4 hónapig érdemes használni őket. Egyrészt negyedév múltán már elkezd beszáradni a festék, amelynek következtében csomók alakulnak ki, nem lehet szépen felhordani, ráadásul hamarabb le is pereg a felvitelt követően. Másrészt – és ez a fontosabb – ennyi idő alatt rengeteg baktérium jut az apró kis tubusba, amelyek szemirritációt vagy akár komolyabb fertőzéseket is okozhatnak.

Érdemes tehát odafigyelnünk a mindennapos használati tárgyainkra és bizonyos időközönként lecserélni őket, mert már ezzel is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket.

 

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock