eco Laczó Adrienn műanyagmentes július műanyagmentes
Szerintem az idei nyár divatslágere a szakadt farmer, a rövid, neonszínű karmok, egy csipet bronzosító testápoló - és a környezettudatosság. És itt vesztettelek el, mert a könyöködön jön ki a fenntarthatóság meg a hesteg műanyagmentesjúlius...

De fogd fel az egészet inkább úgy, hogy ökonak lenni, vagy legalábbis arra törekedni, az egyik legszexibb tulajdonság! Ki merem jelenteni, hogy egy nő óceáni hulladékból készült sportcipőben dögösebb, mint egy Louboutinben, pedig azt maga Sarah Jessica Parker - a szabálytalan szépség fogalmának megteremtője - tette divatossá a Szex és New Yorkban.

Apropó szabálytalanság és tökéletlenség! Téves hozzáállás, hogy mindent IS azonnal meg kell reformálnunk magunkban és magunk körül - ez csak belső feszültséget okozna, abból pedig van amúgy is bőven. Legyél tehát olyan, mint SJP: tökéletlen, mégis trendszetter.

A nálam hozzáértőbbek szerint nem kell feltétlenül lemondanunk egy-egy szenvedélyünkről vagy libling termékünkről, csak meg kell találni a környezetbarát alternatíváját. Hogy hogyan? Például az egyik globális problémára - az egyszer használatos műanyagba fulladásba - valahogy így:

Tippek zöldfülű eco-csajoknak

  • Igen, kezdheted forgatni a szemeidet: a kulacs. Egy sorozatgyártott üdítős palack helyett az önkifejezés egy magasabb szintjét jelenti egy tukán madaras, vagy ízlés(ficam)tól függően, lámás kulaccsal mászkálni. Az én királykékben pompázómon az olvasható például, hogy 'Keep calm and eat', azaz 'Nyugi, egyél', ami többet mond rólam ezer szónál. :D
  • Futónadrág és bikini (amit ráadásul magyar csajok gyártanak) műanyag hulladékból? Oh yeah! Kötelező darab.
  • Az egyszer használatos szívószálakat és evőeszközöket könnyedén ki lehet váltani, ha beruházol egy tisztítható fém változatra vagy bambuszból készült szettre. Egy kerti grillezésnél vagy szülinapi hepajnál is hasznát veheted az eszcájgnak: tökéletesen kiváltja a Jégvarázsos, partikellékes förtelmet.
    Forrás: Shutterstock
  • Textil és hálós bevásárló szatyor. Ezt is lehet még fokozni azzal, ha olyat választasz, ami újrahasznosított anyagból készült - garantálom, hogy nem fogja megterhelni a pénztárcádat.
  • Ó, azok az egyenként csomagolt mosogatógép-tabletták... Külön bugyor van a forgalmazó számára fenntartva a pokolban. Én még a legmakacsabb szennyeződés (elbambultam tejberizs készítés közben egy tizedmásodpercre) esetén is eco módban indítom el a mosogatógépet. A környezetkímélőbb, döntően ásványi összetételű tabletta alacsonyabb hőfokon is ugyanannyira hatékony!

Tippek fekete öves eco-csajoknak

  • Méhviaszos csomagoló és újraszalvéta: kiválthatja a folpackot és hasonszőrű, egyszer használatos társait a hűtőben, és azon kívül is. Tisztíthatóak, dizájnosak, csökkentik a háztartási hulladékot, tehát brutál menők.
  • Az úgynevezett "travel size" (utazóméret) kozmetikumok létjogosultságát én erősen megkérdőjelezem. Csinos kis többször használatos üvegcséket és tégelyeket is lehet már kapni, amikbe át tudsz önteni egy kisebb mennyiséget. És voilá, nem is kell az apró tubusokkal tovább rontani az amúgy sem rózsás műanyaghelyzeten.
  • Besz*rsz, de még csillámporból is létezik fenntartható verzió (eukaliptusz alapú), úgyhogy semmi akadálya annak, hogy öko-csillámpóni váljon belőled egy-egy vadabb parti erejéig.
  • Arról talán már hallottál, hogy létezik szilárd sampon, de szerencsére már ott tartunk, hogy kapható pucér testradír, valamint csomagolásmentes arcápoló is. Ráadásul olyan guszták, hogy szívem szerint beléjük harapnék!
    Forrás: lush.com
  • Feltaláltak egy olyan mosózsákot, ami megfogja a mosáskor leszakadó mikroműanyagokat. Megrendelve!
  • Az egyik kedvenc helyünk ezen a világon, ne tagadjuk, az IKEA. Mióta tudom, hogy a Röttyenflöttyen (valójában Kungsbacka) fantázianevű konyhai előlapjuk újrahasznosított PET palackokból készül, igazi rajongójuk vagyok.
  • Keresd a "mikroműanyag-mentes formula" varázsigét a drogériák polcain! A naptejekbe például szándékosan tesznek mikroműanyagot, többek között azért, hogy ez réteget képezzen a bőrön - alattomos, nem igaz?
  • Tegyél meg mindent azért, hogy az újrahasznosítható hulladékokat visszajuttasd a körforgásba, és ha sikeresen új életre kelt, azt a terméket válaszd a "sima" helyett! Ilyen például az a szemeteszsák, ami már reinkarnálódott.

Ha a fentiek valamelyikét szeretnéd kiguglizni, inkább "ecosiázd" ki, és faültetés lesz a jutalmad! Vigyázz a Földre, mert nincs belőle még egy! Mert ahogy frappánsan megfogalmazta valaki: There is no plan(et) B, azaz nincs a Földünkre B-tervünk.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.