A túrázás 3+1 rejtett haszna, amit biztosan nem gondoltál volna

Húsz éves lehettem, amikor hatalmasat zakóztam a bicajommal, és eltörtem a lábamat. Hosszú ideig tartott a felépülésem, amit szerettem volna felgyorsítani, de sajnos nem ment.

Másfél hónapig feküdtem otthon gipszben, de nem a magatehetetlenség volt a legrosszabb, hanem az, hogy nem mehettem ki a természetbe. Nagyjából valami hasonlót éltem át az elmúlt hetekben - a koronavírus okozta helyzet lelkileg és fizikailag is nagyon megviselt. És amikor a többhetes bezártság után végre a szabadban tölthettem a hétvégémet, az frenetikus élmény volt, mintha egy másik dimenzióba kerültem volna.

Hirtelen sokkal könnyebbnek éreztem magam, és minden porcikámat átjárta valami különös nyugalom és harmónia. Ekkor tapasztaltam meg, hogy a túrázásnak milyen rejtett előnyei vannak.

Elsimítja a szorongás keltette hullámokat!?

A túra (akár rövidebb, akár hosszabb távú) erőteljesen serkentő, hisz minden lépésnél, minden kapaszkodásnál érzem, ahogy töltődöm. Az érintetlen környezetben töltött idő számos inspiráció forrása lehet, ami szükséges a saját működésem megértéséhez és megéléséhez. Ha egy nyugtalanabb időszakomban megyek kirándulni, úgy oldódik bennem a feszültség, hogy közben élvezem a természet erejét a tudatos jelenlét állapotában.

Visszavisz az egyszerűséghez.

Számomra a túrázás testesíti meg mindazt, ami fontos az életben: a napsütést, a tiszta és friss levegőt, a nyugalmat, az apró örömöket. A fák alatt sétálva azonnal átszellemülök - elkápráztat a színek megannyi árnyalata, a madárcsicsergés, a virágos növények. Az állandó mókuskerék közepette azonban nehéz észrevenni a táj, az évszakok szépségeit. Én azért szeretek elvonulni a várostól, mert segít lassítani és újra ráhangolódni a lényegre: az egyszerű, rég elfeledett értékekre.

Forrás: Shutterstock

Nincs kapkodás, nincs időnyomás!

Ahogy magam mögött hagyom a zajos és felgyorsult világot, a rajtam lévő nyomás is megszűnik. A természetben nem kell rohannom sehová, és ez az időtlenség csodálatossá varázsol minden pillanatot. Akkor eszem, amikor jólesik, haladhatok a saját tempómban, és bármikor tehetek kisebb kitérőket - a hegyek és az erdők sohasem sürgetnek.

Kinn a szabadban a város szögletes vonalai eltűnnek, és mindenféle izgalmas formák, alakzatok tárulnak elém. Ez nagyon szórakoztató tud lenni. Az illatok bódító kavalkádja pedig egy csapásra kiűzi belőlem a civilizációs mérgeket.

Erősíti a láthatatlan kötelékeket!

Együtt lenni a családdal, találkozni a barátokkal az egyik legjobb dolog a világon, de az állandó elfoglaltság miatt kevés időnk jut egymásra. Épp ebben rejlik a túrázás varázsa. A közös kaland összehozza az embereket, az együtt átélt élmények pedig erősítik a kötődést, az összetartozás érzését. Engem mindig nagyon inspirál, ha olyanokkal lehetek, akik szeretek, és egy egész napos kirándulás elképesztő energiákat képes mozgósítani.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek