túrázás túra lélek Császár Zsanett hegyek erdő feltöltődés természet
Húsz éves lehettem, amikor hatalmasat zakóztam a bicajommal, és eltörtem a lábamat. Hosszú ideig tartott a felépülésem, amit szerettem volna felgyorsítani, de sajnos nem ment.

Másfél hónapig feküdtem otthon gipszben, de nem a magatehetetlenség volt a legrosszabb, hanem az, hogy nem mehettem ki a természetbe. Nagyjából valami hasonlót éltem át az elmúlt hetekben - a koronavírus okozta helyzet lelkileg és fizikailag is nagyon megviselt. És amikor a többhetes bezártság után végre a szabadban tölthettem a hétvégémet, az frenetikus élmény volt, mintha egy másik dimenzióba kerültem volna.

Hirtelen sokkal könnyebbnek éreztem magam, és minden porcikámat átjárta valami különös nyugalom és harmónia. Ekkor tapasztaltam meg, hogy a túrázásnak milyen rejtett előnyei vannak.

Elsimítja a szorongás keltette hullámokat!?

A túra (akár rövidebb, akár hosszabb távú) erőteljesen serkentő, hisz minden lépésnél, minden kapaszkodásnál érzem, ahogy töltődöm. Az érintetlen környezetben töltött idő számos inspiráció forrása lehet, ami szükséges a saját működésem megértéséhez és megéléséhez. Ha egy nyugtalanabb időszakomban megyek kirándulni, úgy oldódik bennem a feszültség, hogy közben élvezem a természet erejét a tudatos jelenlét állapotában.

Visszavisz az egyszerűséghez.

Számomra a túrázás testesíti meg mindazt, ami fontos az életben: a napsütést, a tiszta és friss levegőt, a nyugalmat, az apró örömöket. A fák alatt sétálva azonnal átszellemülök - elkápráztat a színek megannyi árnyalata, a madárcsicsergés, a virágos növények. Az állandó mókuskerék közepette azonban nehéz észrevenni a táj, az évszakok szépségeit. Én azért szeretek elvonulni a várostól, mert segít lassítani és újra ráhangolódni a lényegre: az egyszerű, rég elfeledett értékekre.

Forrás: Shutterstock

Nincs kapkodás, nincs időnyomás!

Ahogy magam mögött hagyom a zajos és felgyorsult világot, a rajtam lévő nyomás is megszűnik. A természetben nem kell rohannom sehová, és ez az időtlenség csodálatossá varázsol minden pillanatot. Akkor eszem, amikor jólesik, haladhatok a saját tempómban, és bármikor tehetek kisebb kitérőket - a hegyek és az erdők sohasem sürgetnek.

Kinn a szabadban a város szögletes vonalai eltűnnek, és mindenféle izgalmas formák, alakzatok tárulnak elém. Ez nagyon szórakoztató tud lenni. Az illatok bódító kavalkádja pedig egy csapásra kiűzi belőlem a civilizációs mérgeket.

Erősíti a láthatatlan kötelékeket!

Együtt lenni a családdal, találkozni a barátokkal az egyik legjobb dolog a világon, de az állandó elfoglaltság miatt kevés időnk jut egymásra. Épp ebben rejlik a túrázás varázsa. A közös kaland összehozza az embereket, az együtt átélt élmények pedig erősítik a kötődést, az összetartozás érzését. Engem mindig nagyon inspirál, ha olyanokkal lehetek, akik szeretek, és egy egész napos kirándulás elképesztő energiákat képes mozgósítani.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.