Hova menjünk kirándulni Budapest környékén?

Ha kiszabadulnál a városból egy kicsit, de már unod a szokásos túlzsúfolt kirándulóhelyeket, van megoldás. Számos alternatíva van még a szokásos Szentendre-Esztergom-Dobogókő hármason kívül. Mutatom az én kedvenceimet!

Ráckeve

Nagyon hangulatos Duna-parti kisváros, ráadásul nem olyan zsúfolt, mint a fővárostól északra fekvő társai. Több szuper látnivaló is akad, például egy hajómalom, egy szép szerb templom hangulatos kerttel, tűztorony (aminek a kilátójába is felsétálhatsz), és egy óriás csónak a folyó partján. Mindenképpen megér egy egynapos kirándulást.

Forrás: Fehérvári- Varga Judit saját képe

Zsámbék

Egy lenyűgöző középkori templomromot találhatunk itt, amiért már önmagában is megéri ellátogatni a kisvárosba. De ha már ott vagytok, tegyetek egy sétát a zárdakertben is! Ha Páty felé mentek, ejtsétek útba a hangulatos C'est la Vie kávézót, ami a pincesoron található. Franciás ételek, hangulat, finom sütik és kellemes környezet vár rátok.

Forrás: Fehérvári- Varga Judit saját képe

Bakonybél

Ez a csodálatos település már kicsit hosszabb utazást igényel, de nem kérdés, hogy megéri-e. A Bakony öleli körül ezt a községet, így ha szerettek túrázni, több napot is érdemes itt eltölteni. A Gyilkos-tó csak az erdőn át, egy kis sétával közelíthető meg (mindenképpen érdemes megnézni), de ha nem szeretnétek túrázni, önmagában a Szentkút-kápolnáért is érdemes ide ellátogatni. Található még itt egy bencés monostor és egy csillagda is.

Forrás: Fehérvári- Varga Judit saját képe

A község érdekessége továbbá, hogy itt alacsony a fényszennyezettség, és különleges hangulata van a településnek. Ha ellátogattok ide, és az időtök engedi, érdemes Zircet is útba ejteni, ott is akad látnivaló.

Vácrátóti arborétum

Ebben a botanikus kertben érdemes egy nagy sétát tenni. Sok érdekes látnivalót találunk a 27 hektár területen, és hangulatos sétautakon járhatjuk körbe a parkot. Az Egri csillagok és A Pál utcai fiúk című filmek egyes részeit is itt forgatták. Minden évszakban érdemes meglátogatni, mert más és más arcát mutatja.

Forrás: Fehérvári- Varga Judit saját képe

Bory-vár

Székesfehérváron található ez a csodálatos épület, ami nem más, mint egy szobrászművész és építészmérnök szerelmi vallomása: Bory Jenő építtette 40 nyáron át a feleségének. A várban (a hitvesi szeretet kápolnájában) Boryné szobra is megtalálható, de a magyar történelem számos nagy alakjáról találunk még itt szobrokat.

Forrás: Fehérvári- Varga Judit saját képe

Érdemes meglátogatni ezt a különleges épületet és a kertjét, mert itt tényleg kézzelfogható egy szerelmes férfi időtálló vallomása - ráadásul gyönyörű.

Kellemes kirándulást kívánok mindenkinek, használjátok ki a jó időt! :)

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?