5 ország, ahol lazán beintenek a stressznek

Kimerültnek érzed magad a decemberi hajtás, az ünnepek miatt? Olyan, mintha az összes létező energiatartalékodat felhasználtad volna? Hidd el, átérzem a helyzetedet, mert én is hasonló cipőben járok.

Annyira elfáradtam így az újévre, hogy alig állok a lábamon. Nem tudok koncentrálni a feladataimra, esténként zombiként zuhanok az ágyba, és a hangulatom sem túl fényes. A múltkor épp kerestem valamit a neten, amikor véletlenül belebotlottam egy érdekes interaktív infografikába arról, hogyan relaxálnak a különböző országokban.

Az olvasottak egyből kíváncsivá tettek, ezért elhatároztam, hogy kipróbálok egyet-kettőt az alábbi módszerek közül, amelyek talán neked is segítenek újra egyensúlyba kerülni.

Friluftsliv - Ki a szabadba! (Norvégia)

A norvégok rengeteg időt töltenek a szabadban, mindegy, hogy esik, fúj vagy havazik. Annyira szeretnek túrázni, kocogni, bringázni, vagy egyszerűen csak pihenni egy tóparti házban, hogy külön szavuk is van erre, a friluftsliv. Ennek lényege, hogy minél több időt töltünk a természetben, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk.

Forrás: Shutterstock

A friss levegőn végzett mozgás ugyanis csökkenti a stresszt, javítja a közérzetet, erősíti az immunrendszert. Te is kipróbálhatod, hogy feltuningold a szellemi és fizikai erődet.

Shinrin-yoku - Élvezd az erdő nyugalmát! (Japán)

Japánban az emberek hasonló gyakorlatot követnek a városi élet ártalmainak ellensúlyozására. A Shinrin-yoku lefordítva "erdőfürdést" jelent, ami lehetőséget nyújt a feltöltődésre, lelassulásra. Ennek a módszerét azonban nem is olyan könnyű elsajátítani, mint gondolnád. Mindig ügyelned kell arra, hogy nyugodt és békés tudatállapotban lépj be az erdőbe.

Forrás: Shutterstock

A másik fontos szabály, hogy céltalanul, ráérősen bóklássz a fák között, lélegezz mélyeket és engedd, hogy a tested vezessen. A természet hangjai, illatai, rezdülései olyan élményt adnak, amit máshol hiába keresnél.

Hasyayoga, ami jókedvűvé tesz (India)

Dr. Madan Kataria 1995-ben alapította meg az első Hahota Jóga Klubot, ami mára világméretű mozgalommá nőtte ki magát. A mumbai orvos azt mondja, a nevetésnek két forrása van: az egyik a lélekből, a másik az elméből jön. A felnőttek általában szubjektív megítéléseket használnak arra vonatkozóan, hogy mi vicces és mi nem, ezzel szemben a gyerekek szívből kacagnak.

Forrás: Shutterstock

A nevetés jóga a gyermeki játékosságon, humoron alapul, és olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek fokozzák az immunrendszer aktivitását, a stressztűrő képességet - sőt, egy kiadós röhögés az anyagcserét is kedvezően befolyásolja.

Merienda - Délutáni teázás friss finomságokkal (Argentína)

Az argentinoknál az uzsonna sokkal több, mint egy könnyű délutáni étkezés. A merienda (ami általában öt-hat óra felé kezdődik) inkább egyfajta társadalmi eseménynek számít. Mindig jó ürügy üzleti beszélgetésekhez, baráti találkozásokhoz vagy a családdal közös időtöltéshez.

Forrás: Shutterstock

A submarino (forró csoki), az alfajores (karamellkrémmel töltött keksz) és a pastafrola (rácsos pite) a helyiek nagy kedvencei, amit a maté és a kávé mellé szívesen fogyasztanak. Ezeket te is elkészítheted, és karácsonyi ajándékként meglepheted vele szeretteidet.

Keyif - Egy boldogabb élet művészete (Törökország)

Mikor volt utoljára olyan, hogy az égvilágon semmit nem csináltál, csak élvezted azt, ami körülvesz? Amikor nem nyomkodtad a telefonodat, nem rohantál sehova, nem idegeskedtél a bevásárlás miatt, és nem görcsöltél rá egy határidős projektre? Ha nem tudsz felidézni egyetlen alkalmat sem, akkor vegyél példát a törököktől, akik még a legnagyobb nyüzsgésben is képesek ellazulni és teret engedni a harmóniának!

Forrás: Shutterstock

Az ő hétköznapjaik arról szólnak, hogy megélik a pillanatot a maga teljességében. Ráérősen üldögélnek a vízparton, teázgatnak egy kávézó teraszán, vagy izzadnak a gőzfürdőben.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek