Esküvő és környezetvédelem? 5 tipp, hogyan csináld!

Jövő tavasszal lesz az esküvőm... El kell kezdeni a szervezést, hiszen hipp-hopp itt van 2020 májusa.

A legtöbbünknek minden vágya, hogy egy napra királylánnyá avanzsálhasson - de én, belegondolva a teendőkbe, mégis inkább el akartam volna szökni az isten háta mögé. Egy olyan mezítlábas szertartásra, ahol a partszakasz alfasirálya szolgáltatja a zenei alapot. Ám végül úgy alakult, hogy lesz rendes királylányosdi, mert a vőlegényem királyfi szeretne lenni egyszer az életben. Így hát csavartam egyet a hozzáállásomon, és a fenntartásaimat fenntarthatóságra cseréltem. Így máris buli az egész! :)

Nem vagyok egy kifejezett esküvő guru: vendégként sosem jegyzeteltem stikában a desszertasztal alatt, hogy melyik beszállító milyen bődületes felárral dolgozik, vagy melyik ruhaszalon csipkecsodájából jön ki a vörösbor folt - anélkül, hogy rámenjen a teljes kaució.

Álmodozni viszont álmodoztam. De nem habos-babos, világraszóló dínomdánomról, inkább csak egy Norah Jones búgó hangjával aláfestett, napraforgós örökkön-örökkéről. Ebbe az álomképbe kúszott be az a tény, hogy mekkora sz@rban van a bolygónk, és ezért merült fel bennem a gondolat: talán a magunk kis 70-80 fős módján mi is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, és gondolhatunk a kevésbé szerencsésekre amellett, hogy belecsapunk a lecsóba (és az újházi tyúkhúslevesbe).

Karikagyűrű kicsit másképp!

Úgynevezett fair trade aranyból készül majd a karikagyűrűnk - Ruesch a márka neve -, hogy amikor a gyűrűs ujjamra nézek, ne gyerekmunkások verejtékcseppjeit lássam megcsillanni. És ha az ötvös elég bevállalós, hajdani nagyszüleim aranyékszereiből is kerül majd beléjük, hogy ilyen formában is őrizzék a boldogságunkat.

Koszorúslányok a menhelyi kutyusokért!

Rávettem a barátnőimet - nem kellett mondjuk nagyon győzködni őket, lévén keményvonalas kutyabolond mindegyik -, hogy koszorúslányos fotózkodás helyett vegyünk fel egy játszós farmert, és promózzunk be néhány menhelyi kutyust. Készíttetünk a kutya-ember barátságról egy arcon nyalós képsorozatot, és reménykedünk, hogy azt meglátva egy gazdijelölt beleszeret valamelyikükbe (mármint négylábúba :)).

Forrás: Shutterstock

Second hand esküvői ruha

Ezzel a szívmelengető tervvel kárpótlom őket azért, amiért nem jöhetnek velem ruhapróbára, azt ugyanis second hand fogom vásárolni. Hetek óta üldözöm ezerrel az egyetlen hazai fenntartható tervező, Bálint Sára eladósorba került kreálmányait. A cipellőmmel kapcsolatban annyit tudok tenni a környezetünkért, hogy vegán márkát választok, de ha igazi bohém lennék, az egyik óceáni hulladékból surranókat készítő márka sneakerében nyomnám. :)

Dekoráció és meghívók: okosan, másokra is gondolva!

Újrahasznosított papírra mennek majd a meghívóink, és vendégajándék, vagy hogy is hívják gyanánt olyasmi apróságot kapnak majd a meghívottak, amit megváltozott munkaképességű, vagy épp sérült embertársaink készítettek a Fruit of Care-nél.

A dekorációnk néhány elemét (amik egy részét magunk szerezzük be és készítjük el) egy idősek otthona kapja majd ahelyett, hogy otthon porosodjanak. Arról, hogy kapát is vinnie kell a vőlegényemnek a szertartásra (mert szeretnék elültetni egy fát), ő is csak ebből a cikkből fog értesülni. :)

Menyasszonytánc mások örömére!

Menyasszonytánc helyett készítünk egy listát olyan hazai szervezetekről, amelyeknek csodáljuk az elkötelezettségét - és megkérjük a násznépet, hogy egy jelképes összeggel járuljanak hozzá a nemes céljaikhoz, akár a mi nászajándékunk "kárára".

De hogy hogyan fogom rávenni az éttermet a helyi termelőktől való vásárlásra és az ételmaradék eladományozására, azt nem tudom - de szerintem egy AK47-es elég meggyőző tud lenni. :) Az lenne az igazi, ha csakis szezonális alapanyagokból készülne a menü, de ahhoz, hogy lemondjak a gesztenyés tortáról a feketeribizlis javára, még nem állok készen.

Next step: lebombló pelusból kérném majd a pelenkatortámat a babaköszöntőn.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?