Egy hely, ahol megáll az idő: A Budafai Arborétum csodái

Közel 20 éve élek Budapesten, imádom a vibrálását, a hangulatát, de haza Zalába megyek. Mikor visszatérek a szülőföldemre, mindig elönt a nosztalgia. Eszembe jutnak a régi nyarak, amikor kora hajnalban szedtük a málnát a nagyival, amit aztán a piacra vittünk eladni.

Szünidőben egész nap szabadon csavarogtunk a barátnőimmel, és bármerre indultunk, erdők és szőlőhegyek vártak minket. Hálás vagyok azért, hogy ezen a gyönyörű vidéken nőttem fel, és bár azt gondoltam, minden szegletét ismerem, mindig tud valami újat mutatni. Múlt héten véletlenül (bár azt mondják, nincsenek véletlenek) bukkantam rá egy gyöngyszemre, aminek a létezéséről eddig sejtelmem sem volt. 

Forrás: Császár Zsanett saját képe

A Budafai Arborétum http://zalaerdo.hu/hu/termeszeti-kincseink/arboretumok/budafai-arboretum.html páratlan atmoszférája már a kapun belépve rabul ejtette a szívemet. Ahogy a napfény átszűrődött a lombok között, a friss erdei levegő, a madárcsicsergés és a kellemes gyantaillat miatt olyan érzésem volt, mintha egy mediterrán szigeten járnék.

A terület a 20. század elejéig a Rubidó-Zichy család birtokában volt, akik rengeteg kincset hagytak az utókorra. Ilyen például az 1926-ban épült vadász rezidencia, ami leginkább szarvasbőgés idején telt meg élettel. A kastély melletti parkban gyakran tartott majálist a család és a környékbeli földesurak - szinte látom magam előtt a színes forgatagot.

Néhány évtized múlva, 1959-ben kezdődött meg a korábbi uradalom arborétummá alakítása, ahol az egzóta fafajok kerültek előtérbe. Sajnos a 2000-es évek elején keletkező szúkár miatt az akkori állomány egyharmada tönkrement (köztük a térség legöregebb lucfenyvese is). A szakemberek számára komoly kihívást jelentett a gyűjteményes kert helyreállítása.

A károknak ma már nyoma nincs, épp ellenkezőleg: a közel 60 hektáros arborétum hazánk egyik legszebb tájvédelmi területe. A cserjék között madarak építik fészküket, föléjük pedig olyan fenyők magasodnak, amik európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak: mamutfenyő, tengerparti fenyő, atlaszcédrus... felsorolni is nehéz lenne.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

A sétautak mentén egzotikus és különleges növényeket (lednekfürt, japánbirs, havasszépe stb.) és kisebb állatokat csodálhatunk meg. Ottjártamkor fácánnal, mókussal, sőt, még egy vadnyúllal is találkoztam. Utóbbi egyáltalán nem ijedt meg tőlem - szerintem kifejezetten élvezte, hogy a figyelem középpontjába került.

Ha valaki egy tényleg nyugis helyre vágyik, akkor érdemes ellátogatnia a kilátóhoz és a tóhoz, a gyerekek pedig birtokba vehetik a néhány éve átadott Makk-Kaland Játszóteret.Egy pléden heverészve piknikezéshez is tökéletes a hely miliője. A tűzrakóhelyeken lehet bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni, és hamarosan átadásra kerül az új látogatóközpont, ahol frissítők várják majd az ideérkezőket.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

Dél-Zalában ugyanakkor nemcsak ez az egyetlen látnivaló. A csömödéri erdei kisvasút (a teljes vonalhossza közel 110 km) dimbes-dombos tájakon zakatol keresztül - a nyári melegben aligha létezhet ennél pezsdítőbb utazás. Lenti és Letenye remek kiindulópont a túrázáshoz és kerékpározáshoz, az olajfaluként emlegetett Bázakerettye pedig termálfürdője miatt népszerű a turisták körében.

(Köszönöm a cikk elkészítésében nyújtott segítséget Gyergyák Lajosnak, a Letenyei Erdészet igazgatóhelyettesének.)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Császár Zsanett saját képei

    Ezt olvastad már?