A Prince Edward-sziget és Lucy Moad Montgomery

Lépegetek az ösvényen, ahol Lucy Moad Montgomery is járt. A szemem előtt elevenednek meg a regényei: mindjárt megérkezek a Fénylő Vizek Tavához, közben szinte a fülembe cseng Anne Shirley és Diana csivitelése. A szellő langymeleg, a tenger mindig közel van a Prince Edward-szigeten.

Az Alföldön, egy kisvárosban nőttem fel. Az édesanyám művészi gonddal ápolta a kertünket. Minden tavasszal, amikor a sárga nárciszok nyíltak, szedtem egy csokorral, majd elrendeztem őket a kedvenc fehér vázámban, az íróasztalomra tettem őket, és elővettem az Anne otthonra talál című könyvet. Azért éppen ezeket a virágokat, mert a könyv vörös hajú főszereplőjének a nárciszok a kedvenc virágai. 

Forrás: Wikipedia

Arról álmodoztam, hogy ha felnövök, elutazom, hogy megnézzem azt a csodálatos szigetet, amiről Lucy Moad Montgomery olyan szeretettel ír. Azt a helyet, ahonnan senki nem vágyódhat el, mert annyira tökéletes szeglete a Földnek.

Életképek egy kedves világból

Meglehetősen nagy elvárásokkal indultam Kanadába, a Prince Edward-szigetre. De nem kellett csalódnom: a sziget tényleg olyan, mint a könyvben. Persze már nem azokban a puffos ujjú ruhákban járnak, mint régen, de ezt leszámítva itt élnek a világ legkedvesebb emberei. Akik soha nem zárják a házuk ajtaját, örömmel segítenek a szomszédaiknak, és teljes szerelemben vannak a vörös földjükkel, valamint csodás fehér és vörös homokos tengerpartjaikkal.

Forrás: Abonyi Ági saját képe
Forrás: Abonyi Ági saját képe

Vendéglátóink, Bill és Mary egy régi farmházat újítottak fel bed and breakfastnek. A ház érdekessége, hogy egyáltalán nincs vezetékes víz, hanem saját kútjuk biztosítja a fürdő- és ivóvizet is. A szobában nincs lapostévé, sőt, az egész házban sincs. Esténként a hangulatos verandán beszélgettünk. Sosem felejtem el azt a történetet, amit Mary mesélt a szigetlakók szomszédi gondoskodásáról.

Történt egyszer, hogy Mary és Bill 1 hónapra elutaztak a Torontóban élő lányukhoz. Távollétük alatt szörnyű vihar kerekedett, a házuk előtt kidőlt egy fa, és leszakította a villanyvezetéket, és részben károsította a háztetőt is. Mivel a baleset senki mást nem érintett, akár ez így is maradhatott volna, de mire hazajöttek, a szomszéd farmer mindent elintézett. Kihívta az áramszolgáltatót, és saját kezűleg kijavította a tetőt is. Egyáltalán nem telefonált nekik, hogy ne zavarja őket a vakációjukon. És amikor hazaértek, egy kedves levél várt rájuk, ami mindent megmagyarázott.

Időutazás Avonlea-be

A sziget maga gyönyörű, épp olyan, mint a Váratlan utazás című sorozatban, hiszen valóban itt forgatták minden képkockáját. Nyáron körülbelül 25 fokra lehet számítani, de ilyenkor a sziget lakói már ájuldoznak a hőség miatt. Az óceán ritkán melegebb 20 foknál, ami inkább a szörfösöknek kedvez, de azért bemerészkedtem a vízbe, még ha kissé dideregtem is.

Természetesen elmentünk a kimondottan Anne rajongóknak szánt Avonlea faluba, ami amolyan skanzenként üzemel. Itt beöltözhetsz korhű ruhába, és ha szerencséd van, maga Gilbert Blythe kér fel táncolni. Nekem részem lehetett eme megtiszteltetésben.

Forrás: Abonyi Ági saját képe

Bár jó móka ez a kis díszlet falu, és aranyosak a kis jelenetek a regényekből, de jóval meghatóbb élmény volt L. M. Montgomery szülőházát megnézni, és abban a kis erdőben járni, ahol talán először gondolta ki a bájos regény karaktereit.

Forrás: Abonyi Ági saját képe

"A nyugati égbolt alját még a naplemente festette bíborszínűre, de már feljött a hold is, és a tó vize, mint egy nagy, ezüst álom nyújtózott a fényében. (...)

- Nagyon hallgatag vagy, Anne...

- Attól félek, hogy ha szólok, vagy megmozdulok, megtörik a csend - és vele a varázs, és szertefoszlik ez a szépség."

Amikor egy gyermekkori álom úgy válik valóra, hogy az élmény semmiféle kívánnivalót nem hagy maga után, azt egészen nyugodtan hívhatjuk tökéletes nyaralásnak.

Neked volt már ilyenben részed?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: www.roadtoavonlea.com

Ezek is érdekelhetnek