A cukor és a zsír örök ragyogása - avagy a comfort food lélektana

Régen csak úgy torkoskodtunk, ne adj' isten nasiztunk egy kicsit, de ma már tudjuk, hogy ez egy komoly jelenség saját névvel és szakirodalommal. Az úgynevezett "comfort food".

Ez az a kaja, ami cukor- és zsírcseppecskéiben érzelmi értéket hordoz számunkra. Pár perc a vágyott somlói galuskával felér fél óra panaszkodással a pszichológusnál. Ennek oka, hogy ilyenkor végre az örökké pörgő agy lazíthat egy kicsit. Innentől a rágás-nyelés rutinja veri a tamtamot, izmaink ellazulnak, és kimerült idegsejtjeink nagyot szürcsölnek az endorfin koktélból.

Ez egyrészt jó, hiszen néha kell egy kis extra adag boldogság, hogy átlendítsen egy mélyponton. A jól ismert ízek és illatok segítségével "kivarázsolhatjuk" a tudatunkból a rossz gondolatokat.

Forrás: Shutterstock

De mint mindennek, ennek is van egy sötét oldala: a túlzabálás. Egyfajta érzelmi drogként túladagolhatjuk magunkat - hiszen nem a testünknek, hanem a lelkünknek van szüksége egy kis "komfortra". Az, hogy nálad mi lesz az érzelmi túlzabálás kiváltója, függhet egy-egy emléktől, a megszokástól vagy a tulajdon ízlelőbimbóidtól.

Nálam a fűszeres paradicsomszószban tocsogó tészta a nyerő. Többek között ezért vártam, hogy elköltözhessek a szülői kecóból: végre a hét hét napján paradicsomos tészta lehetett a menü! A mennyiségben nincs határ, egy több generációs olasz család heti tészta adagját is képes vagyok egyszerre felfalni. És ha egy filmben valaki tésztát eszik, én csak a tésztát nézem (hogy milyen szaftos, hogy csillog, és mennyire tűnik frissnek).

Na, ennyit rólam és a tésztáról, és most lássuk, a SHE.HU szerkesztőségében milyen comfort food irányzatok hódítanak:

Szegő Lindi - A krémes élvezet

A krémes csokifagyi. Sokat segít, és kiszakít a lakásból, ha mélyponton vagyok - a hűtős jégkrém nem "olyan". A nyári fagyizásra rámegy a gatyám, de hív, csalogat a Színház téri fagyizó...

Percze Ági - A bundás gyerekkor

Bundás kenyér! Gáz, nem gáz, nekem ez jelenti a gyerekkorom és a nagyim. A mamám mindig bundikenyérrel és kakaóval ébresztett minket, ha nála nyaraltunk. Csak jó érzések kötnek hozzá, bármikor képes vagyok enni egyet. Vagy kettőt.

Krajnyik Cinti - Sós ropogós 1.

A Pringles chips... On-off párkapcsolatban vagyunk, szenvedélyes, de toxikus szerelem a miénk.

Jónás Zsófi - Sós ropogós 2.

Doritos tortilla chips sajtos szósszal ❤. Ez a szerelem viszonzatlan, mert másnap ég tőle a gyomrom. De én akkor is imádom.

Forrás: Shutterstock

Laczkó Ági - Sós ropogós 3.

Nem szeretem a csokit, és egyáltalán nem gyengülök el egy habos sütemény látványától. De ha egy tál ropogós, fűszeres nachos-t raksz elém szószokkal, én leszek a legboldogabb ember. Hörcsög lehettem előző életemben, mert imádom, ha valami ropogósat ehetek!

Sáray Dorottya - Hadsereg a tányéron

Bármilyen szendvics felkatonázva. Ahol katonázva van a kenyér, ott semmi baj nem eshet!

Dósa Eszter - A balatoni nyár egy szelet pirítósban

Spirálrezsón sült "csíkos" pirítós friss kenyérből: a balatoni nyaralások emléke...

Baranyai Kata - Az édes-leves nyári emlék

Görögdinnye. Már gyerekként is utáltam éjjel aludni, és olyan 4-5 éves koromban egy nyári éjszakán azt mondta apukám, hogy ha eszek vele görögdinnyét, akkor még fent maradhatok. Hát ettem. Azóta imádom. Igazi lélekemelő szeretetgombóc a számomra.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?