életmód vegán Nyiri Zsuzsi tudnivalók
Ma már mindenki ismer valakit vagy valaki valakijét, aki örökre lemondott a pörkölt-rántotthús-hambi szenthármasról, és vegán lett. Vagy legalább vegetáriánus.

Az egész világ a húsmentes étkezésen pörög, Budapest pedig gyorsan reagált: a régióban nálunk van a legtöbb vegán és vega kajálda. Miért örülnek maguknak a "fűzabálók", és főleg, miért lehet nekik hálás a mindenevő többség?

Egykor még én is idegrángást kaptam a "vegán omlett" és a "húsmentes hamburgerhús" kifejezésektől, aztán - mit tesz Isten - egészségügyi okokból pár hónapig teszteltem a növényi étkezést. És hoppá: már másfél éve kitartok mellette!

Oké, néha jöhet pár falat háztáji tojás vagy állatbarát gazdaságban készült sajt, de ez része az én teljes életemnek. Az étkezéseim nagy része így sem tartalmaz állati eredetű dolgokat, és szerencsém van, hogy ez számomra élvezet, kaland és egyfajta hivatás - ma már egy falat hús sem csúszna le a torkomon.

Forrás: Shutterstock

Hogy miért?

Mert már látom az összefüggést az agonizáló jegesmedvék, a haldokló korallzátonyok, tehát a teljes Földön végigpusztító éghajlatváltozás és a húsipar között. Ha neked sem mindegy, mit hoz az ökológiai értelemben vett holnap, akkor íme 3 érv a húsmentes (kevésbé húsos) táplálkozás mellett:

Egészségi

A mai napig meglepődnek - a blogom és a rengeteg sztorim ellenére -, hogy a táplálkozásom milyen egészségessé tett! Azon senki sem csodálkozik, hogy egy pár grammos tablettától meggyógyulhatunk, akkor az miért meglepő, hogy az évek alatt kilószámra belapátolt kaják meg megbetegítenek? Vagy vigyáznak ránk. Orvosilag bizonyított, hogy húsfogyasztás nélkül kevesebb testzsír és virgoncabb szív és érrendszer vár mindenkire, illetve az emésztőszervi daganatos megbetegedések aránya is alacsonyabb.

Etikai

Egy harcos vegán nem akarja kihasználni az állatokat, se hús, se tej, se bőr, se semmilyen formában. Értékelem ezt, de én személy szerint hiszek az ember és állat egymást támogató kapcsolatában. Az a fontos, hogy vigyázzunk a nálunk védtelenebb lények életére, és ebbe belefér az organikus gazdálkodás vagy akár a méhészet. De az iparosított állattartás, na, az nagyon nem fér bele.

Forrás: Shutterstock

Itt összezsúfolva, fém és műanyag dobozokban, egész életükben napfény, friss levegő nélkül gyógyszereken élnek, aztán magányosan és rémülten halnak meg a csirkék, malackák, tehénkék. Ahogy ezt írom, összeszorul a szívem. Ezt a nemzedékek óta tartó szenvedést támogatja, aki az olcsó, gyorséttermi vagy rossz minőségű húsárura költi a pénzét.

Kérlek, sose felejtsd el azt az élőlényt, aki azért halt meg, hogy te jóllakhass! Ha csak ezt az üzenetet hallod meg a vega-vegán világ szájtépéséből, én már boldog vagyok.

Ökológiai

Nemcsak szenvedést, hanem iszonyú mennyiségű szemetet és szennyeződést is "köszönhetünk" az állatiparnak. Ennek oka a tehénkék által eregetett metán és az a sok-sok felhasznált vegyszer és gyógyszer, amivel tömik, aztán tartósítják ezeket az állatokat. Minderre nemet mondani nem bolond hóbort, hanem felelősségteljes döntés. Ha legközelebb egy zsúfolt vegán étterem előtt visz el az utad, megjegyzések helyett inkább mondj köszönetet a "fűzabálóknak"!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.