utazás látnivalók ételek Nizza francia hangulat
Amennyiben csak az általánosságokat vesszük alapul, annyit tudhatunk a franciákról, hogy szeretik a csigát, divatbolondok és tőlük származik a Marseillaise, amit anno rongyosra énekeltünk az általános iskolai rendezvényeken.

No de mennyi minden van még, amit nem tudunk róluk, és a hétköznapokba csöppenve saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy milyenek is ők. Majd rájövünk: nem is kell annyira messzire mennünk ahhoz, hogy egy igazi kultúrsokkban lehessen részünk, persze csakis a szó pozitív értelmében!

1. Piros lámpák, sziasztok!

Szabálykövető, illedelmes lányként mindig türelmesen vártam, hogy a zebránál zöldre váltson a lámpa, valószínűleg innen tudták rólam a helyiek, hogy külföldi vagyok. Állhattam volna ott napestig, a lámpák nem éreztek kedvet ahhoz, hogy zöldre váltsanak, ellenben minden valamire való francia büszkén csörtetett át a zebrán. A botorkáló nénikétől kezdve a babakocsit tologató anyukán át senkit sem zavart a piros jelzés. A nyaralás végére pedig rájöttem, hogy ha be szeretnék épülni, bizony veszélyesen kell élnem itt, Nizzában.

Forrás: iStockphoto/MariaMarcone

2. Mosolyvilág

Már az indulás előtt sok jót hallottam a nizzai helyiekről, többnyire mindenhol azt írták/mondták róluk, hogy hihetetlenül kedvesek. Én a magam szkeptikus módján nem tudtam ebben őszintén hinni, ezért már az érkezést követő néhány órában leesett az állam. Oké, mindenki mosolyog, ez szuper. Jó, mindenki köszön az utcán - ez már azért furcsa volt -, és leállnak velünk beszélgetni. De hát nyaralás van, persze, hogy kötelező a jókedv! Igen ám, de így volt ez a buszon, a kis utcácskákban, az éttermekben, de még a legeldugottabb helyeken is. Egyszerűen mindenki nyitott felénk, mosolygott ránk és érdeklődött felőlünk. Ha pedig nem beszéltünk franciául, átváltottak angolra.

Forrás: Getty Images/holgs

3. Gazdagok, de nem sznobok

Monte Carlóban, a híres kaszinó előtti téren elénk tárult a jómódú világ minden árnyalata. A kávézóba csak ellenőrzést követően léphettél be, a napfény csak úgy szikrázott a legújabb autók szélvédőin, a kaszinóban pedig még a szemetes is aranyból volt. Talán jogosan gondolnánk, hogy aki itt megfordul, az bizony fenn hordja az orrát, de kellemes csalódás volt megtapasztalni, hogy a csillogás és a pompa ellenére mégis mennyire emberi itt minden.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

A kaszinó dolgozója cinkosan ránk kacsintva engedett be az egyik titkos terembe, a szuvenír bolt dolgozója készségesen levideózta nekem a portékát, amikor látta, hogy vlogolok, az öltönyös üzletember pedig kedvesen rám mosolygott, ahogy a pálmafák árnyékában majszoltam a parizeres szendvicsemet.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

4. Egészség mindenek felett

A szállásadónk, Beátrice vegán volt, és mindig zöldségektől és gyümölcsöktől roskadozott a hűtője. Sokkal kevesebb gyorséttermet láttunk, inkább olyan éttermekkel találkoztunk, ahol az étlapon inkább halakból és zöldségekből készült ételek sorakoztak. Ugyan a franciák szeretik a pizzát és a tésztákat, viszont nem volt olyan hely, ahol ne ehettünk volna például friss lazacot, amit a tatár beefsteakhez hasonlóan nyersen ajánlanak friss salátával és sült krumplival.

Forrás: iStockphoto/pilipphoto

5. Mindenhol csak a zene!

Míg itthon minimum egy romkocsmába kell beülnünk ahhoz, hogy végre jó zenét hallhassunk, Nizzában nincs olyan négyzetméter, ahol ne szólna valamilyen muzsika. A tengerparti sétányon egymást érik az élőzenés éttermek, de nagy partit szolgáltat az utcai lantművész, vagy a McDonald's-ban lemezjátszókat pörgető DJ is. Jól olvastátok: a McDonald's-ban lemezlovas teremt pazar hangulatot, méghozzá fényes nappal!

Forrás: iStockphoto/yipengge

Nyilván a skatulyákat kikerülve nem mondanám azt, hogy minden franciára jellemzőek ezek a szokások, de arról biztosíthatlak titeket, hogy ha Nizzát választjátok úti acélul, akkor a béke szigetére költözhettek egy kis időre, ami valljuk be: ebben a rohanó világban igazi felüdülés lesz!

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Nyitókép: iStockphoto


Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.