Városban cangázol? Megőrültél?

Eljött az évszak, amikor a végtagjaink végre kiolvadnak. Hosszú-hosszú hetek teltek el tekerés nélkül, ezt bizonyítja az ülés által feltört fenekünk is.

Mint régi biciklis, én is azok közé tartozom, akik már ősszel számolják vissza a napokat tavaszig. Sokan mondják, hogy a fővárosban fölösleges, mi több, veszélyes tekerni. Azonban, ha félretesszük a majrét, és tisztában vagyunk néhány dologgal, akkor még a városi biciklizés is lehet élvezetes - és morgásmentes. 

Forrás: Getty Images/Xavier Arnau

Melegség a lelke mindennek

Pontosabban az izmaid bemelegedése. Igen (mint minden sport előtt), szükség van rá, hogy lehetőleg ne görcsöljön be a vádlid, tudd mozgatni másnap a karodat, vagy csak simán azért, hogy jobban menjen a tekerés. Ha tényleg sietsz, vagy annyira nagyon el akarod csalni, akkor legalább pár vállkörzést és combnyújtást csinálj előtte.

Forrás: Getty Images/skynesher

Anno, amikor "iron" apukámmal az első meleg tavaszi napon mentünk egy "kis kört" (cirka 70 km) nekem is jól jött volna a keménykedés helyett...

Alapvető szabályok ismerete

Az, hogy Peti átmegy a piroson, vagy a Manyi néni nem néz körbe, mielőtt lelép a járdára, illetve Józsi megmagyarázza magának, hogy a bortól jobban megy a bicikli, téged nem ment fel. Ha forgalmas helyeken közlekedsz, és esetleg még nincs jogsid, legalább pár alapvető KRESZ szabállyal legyél tisztában! Igen, megértem, hogy az autósok és a gyalogosok is utálnak minket, kétkerekűeket, ezért jobb, ha legtöbbször a neked szánt bicikliutat használod.

Forrás: Getty Images/olaser

Ugyanakkor gyalogosként, biciklisként és autósként egyaránt felmegy a vérnyomásom, ha a BAH-csomópontnál középen(!) közlekedve látok egy kétkerekűt.Ez nem menőség, hanem ön- és közveszélyes hülyeség.

Bukósisak

Vehetnénk az alapvető szabályok közé, de szerintem megérdemel egy külön pontot. Amikor elkezdtem cangázni, ritkán hordtam sisakot. Aztán az egyik bringás haverom lefestette elém azt a képet, ahogy egy rossz forduló után arccal tompítok a betonon. Hát nagyon nem tetszett ez a gondolat. És az még a "jobbik" eset, ha csak kicsit elkenem az ábrázatomat - gondolom, ezt nem is kell tovább ragoznom.

Fenekestül felforgat

Először biztosan. Ha a bringa télen pihent, bármennyire is kényelmes az ülés, marhára tudja törni a feneket. Az első hosszabb távnál úgy fogsz helyezkedni, mintha forró kályhacsőre ültél volna. Ilyen esetek kivédésére javaslom: szerezz be egy biciklis nadrágot! Pihe-puha, kicsit pelenkás érzést nyújt, és a kerek testrészed igen hálás lesz érte.

Blondie

 Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek