interjú külsőség előítélet testsúly Kozma Rita Császár Zsanett sztereotípia szépség
Túlsúlyos kislány voltam, aki evett örömében, unalmában, bánatában. Kamaszként rengeteget csúfoltak a külsőm miatt, "Nokedlinek" hívtak. Aztán jött a kamaszkor, és minél több megjegyzést kaptam, annál többet zabáltam.

A sok kegyetlen mondat romba döntötte az önbizalmamat, és meggátolt a nőiségem kiteljesedésében - egészen addig, míg el nem kezdtem jobban belemélyedni az önfejlesztésbe. Egy baráti, támogató csoportot kerestem, ahol hozzám hasonló emberek vannak, így botlottam bele a magyar plus size szcéna egyik legismertebb képviselőjébe.

Kozma Rita nevét a testpozitív mozgalom fő szószólójaként többen hallhatták, és talán nem túlzás azt állítani, hogy kevesen érzik át annyira a teltebb nők helyzetét, mint ő. Legújabb #SzépVagyok kampánya a sokféle, természetes és elvárásoktól mentes szépséget hirdeti - többek között erről is beszélgettem vele.

Forrás: Erdos Laszlo

- Mesélnél egy kicsit arról, hogyan született az ötlet, és mi a célod vele?

- Világszerte egyre népszerűbbek a plus size modellek, ott van például Ashley Graham, aki a legnagyobb magazinok címlapján szerepelt, vagy a 130 kilójával divattörténelmet író Tess Holliday. A diverzitás jegyében ma már nemcsak a social media felületeken, hanem a világmárkák kampányaiban is láthatunk teltebb alkatú nőket. Itthon azonban ez még sajnos gyerekcipőben jár, nincs megfelelő edukáció, nem beszélve az elutasító értékítéletről.

Ezért tartom fontosnak a társadalom érzékenyítését a videóimmal, és a hamarosan induló #SzépVagyok kampánnyal. Itt elsősorban arra helyezem a hangsúlyt: vegyük észre, hogy a személyiségünk révén is hatással tudunk lenni a külsőnkre, ami az önbizalom, a magabiztosság forrása lehet.

Ezzel az új kezdeményezéssel szeretném lerombolni a szépséggel kapcsolatos előítéleteket, és növelni az elfogadást mindenféle mássággal szemben.

Nem titkolom, nem egyetlen alkalomban gondolkodom, hanem egy több részből álló sorozatot szeretnék elindítani. Ugyanis hiszek abban, hogy minél többször rendezünk ilyen megmozdulásokat, annál inkább tudatosítjuk azt az üzenetet, hogy nem csak egyféle szépség létezik.

- A mindennapi életben gyakran tapasztalom, hogy más elbírálás alá esik egy molett és egy vékony nő. Olyan jó lenne, ha megszűnne a testsúlyhoz kötődő stigmatizáció, és végre elfogadnánk egymás különbözőségeit. Te milyen eszközökkel próbálsz küzdeni az előítéletek ellen?

- A mai világban, a médiából és reklámokból áradó irreális minták hatására egyre többen küzdenek testképzavarokkal. Nemtől, kortól függetlenül - ezt fontosnak tartom hangsúlyozni. Egyes felmérések szerint a magyar nőknek csupán alig 10%-a elégedett a testével, ami valljuk be, tényleg eléggé aggasztó. Pont emiatt hoztam létre a Plus Size Klubot, ahol különféle sminkelő, stílustanácsadó és edukatív programokat szervezünk tagjainknak.

Alig telt el néhány hét a júliusi indulás óta, és hatalmas öröm, hogy sokan csatlakoztak hozzánk. Nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze, akiknek szeretnénk minél több teret adni, hogy a szélesebb közönség előtt is megmutathassák magukat. A közelgő kampányban 20 klubtagunk fog részt venni, van közöttük olyan, aki testi fogyatékkal él, az egyik résztvevőnk pedig a vitiligo nevű bőrelváltozással született. Ilyen módon is szeretnénk demonstrálni, hogy a szépség mennyire sokszínű.

- Ahogy hallgatlak, a belőled áradó szenvedélyt, azon gondolkodom, mi ad számodra ekkora erőt és motivációt, amiből bármikor tudsz töltekezni. Akár még a legkeményebb pillanatokban is?

- Nem tagadom, voltak nagyon rossz napjaim, de a hit, az elszántság mindig ott volt bennem. Kiskorom óta ilyen vagyok, az embereknek való segíteni akarás vezetett a stylistkodás felé, és úgy tűnik, ebben a plus size vonalban találtam meg önmagam. Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzés érkezik arról, hogy valóban fontos, amit csinálok.

Úgy veszem észre, egyre több olyan fiatal követ a közösségi platformjaimon, akik a body shaming, vagyis testszégyenítés áldozatai. Ez megerősít abban, hogy kell egy segítő kéz és valamiféle erkölcsi útmutatás ebben a karcsúságorientált világban. Ez tulajdonképpen a #SzépVagyok esszenciája:

Nem vagy tökéletes, nem kell annak lenned, és a szépséged pont ebben a tökéletlenségben rejlik.

Éppen ezért a kampány üzenetének fontos részlete az is, hogy a benne szereplő hölgyeket nem egy profi fotós fotózta, hanem ők magukat. Ők írták a szavakat is, mindenki úgy, ahogy szeretné. Mert mindenki más. Ők így teljesek. Mi így vagyunk teljesek. Te is így vagy teljes.

Mert tökéletlenül is #SzépVagyok.

Forrás: Kozma Rita- #SzépVagyok kampány
Forrás: Kozma Rita- #SzépVagyok kampány
Forrás: Kozma Rita- #SzépVagyok kampány

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Erdős Juci fotós

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.